13 Manfaat Luar Biasa Tentang Khasiat Daun Ketumbar Yang Baik Untuk Kesihatan Badan Kita

Kongsi artikel ini

Daun ketumbar merupakan herba yang sering digunakan dalam kebanyakan resepi di negara Asia, Mexico, Timur Tengah dan India. Kalau kita masak tomyam mesti akan tambah daun ketumbar segar sebab ia akan memberikan rasa segar dan sedap. 

Kalau orang Vietnam pula akan tambah daun ketumbar ke dalam sandwich. Orang Malaysia gemar memasukkan daun ketumbar ke dalam masakan dan dijadikan ulam. 

Pendek kata daun ketumbar ini sangat versatil. Sesuai dimakan dengan pelbagai cara dan digunakan dalam apa jua resepi masakan.  

Daun ketumbar atau Coriandrum sativum merupakan ahli keluarga parsley. Daunnya kelihatan seperti daun sup dan ia tumbuh pada batang yang panjang dan lembut berwarna hijau. 

Biji ketumbar juga sering digunakan untuk membuat rempah dan ia mempunyai rasa yang berbeza daripada daun ketumbar segar. Biasanya kita akan gunakan biji ketumbar dalam masakan kari, rendang dan sebagainya. 

Jangan tak tahu, akar pokok ketumbar juga boleh dimakan sebagai ulam dan digunakan dalam masakan seperti sup.

Daun ketumbar mempunyai banyak manfaat kesihatan kerana ia tinggi dengan kandungan antioksidan, vitamin dan mineral. 

Dalam artikel ini kita akan membincangkan tentang khasiat daun ketumbar dan bagaimana ia dapat membantu meningkatkan kesihatan badan secara keseluruhan.

Profil Nutrisi Daun Ketumbar: Padat Dengan Kandungan Vitamin dan Mineral

khasiat daun ketumbar

Daun ketumbar kaya dengan pelbagai vitamin dan mineral yang penting untuk tubuh badan manusia. 

Berikut adalah senarai beberapa nutrien penting yang terdapat dalam daun ketumbar:

Vitamin A: Sangat penting untuk penglihatan, pertumbuhan sel, dan sistem imun.

Vitamin C: Antioksidan yang baik dalam membantu melindungi sel daripada kerosakan akibat radikal bebas dan membantu dalam proses penyembuhan luka.

Vitamin K: Penting untuk pembekuan darah normal dan memelihara kesihatan tulang.

Folat (Vitamin B9): Penting untuk pembentukan DNA dan RNA dan  perkembangan janin yang sihat semasa hamil.

Potassium: Membantu mengawal tekanan darah dan fungsi otot yang normal.

Kalsium: Penting untuk pembentukan tulang dan gigi yang kuat dan fungsi saraf dan otot yang sihat.

Zat Besi: Diperlukan untuk aliran oksigen dalam darah dan sistem imun yang sihat.

Magnesium: Membantu dalam lebih daripada 300 tindak balas biokimia dalam tubuh badan, termasuklah fungsi saraf dan otot serta penghasilan tenaga.

Fitokimia Dalam Daun Ketumbar

Selain sarat dengan kandungan vitamin dan mineral, daun ketumbar juga didapati kaya dengan fitokimia yang mempunyai pelbagai manfaat kesihatan.

Fitokimia adalah bahan kimia semula jadi yang terdapat dalam tumbuhan yang mempunyai aktiviti biologi yang sangat baik. 

Berikut adalah beberapa sebatian fitokimia utama yang terdapat dalam daun ketumbar:

Flavonoid: Merupakan sejenis antioksidan yang dapat membantu melindungi sel badan daripada kerosakan akibat radikal bebas. Flavonoid juga mempunyai sifat anti-radang, anti-kanser, serta mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular.

Fenolik: Sebatian ini juga bertindak sebagai antioksidan yang baik dan melindungi tubuh badan daripada penyakit kronik seperti kardiovaskular dan kanser. Contoh sebatian fenolik dalam daun ketumbar adalah asid ferulik, asid kafeik, dan asid p-kumarik.

Minyak Pati: Minyak pati dalam daun ketumbar mengandungi sebatian terpenoid, yang memberikan aroma unik dan segar. Ia juga memberikan manfaat kesihatan seperti sifat antimikrob, anti-radang, dan neuroprotektif.

Fakta Menarik Mengenai Daun Ketumbar

Berikut adalah beberapa fakta menarik mengenai daun ketumbar yang mungkin anda tidak ketahui:

 • Daun ketumbar berasal dari Laut Tengah dan telah digunakan sebagai bahan masakan dan dalam rawatan tradisional sejak beribu-ribu tahun dahulu. Daun ketumbar juga banyak disebut dalam teks-teks purba Mesir dan Yunani.
 • Juga dikenali sebagai daun sup atau cilantro, terutama di Amerika Utara. Nama “cilantro” berasal dari bahasa Sepanyol dan perkataan Latin “coriandrum“, yang bermaksud “ketumbar”.
 • Ada yang suka akan rasa daun ketumbar dan ada yang sebaliknya. Rasa daun ketumbar sangat segar dan sitrus, tapi bagi yang tidak gemar akan menganggap rasanya seperti memakan sabun!
 • Daun ketumbar dan daun parsley adalah dua jenis daun yang berasal dari keluarga tumbuhan yang sama, yang dikenali sebagai Apiaceae atau Umbelliferae. Kedua-dua tumbuhan ini sering digunakan dalam masakan dan memiliki sifat kesihatan hampir sama.

Khasiat Daun Ketumbar Yang Tinggi Dengan Kandungan Antioksidan

Daun ketumbar mempunyai sifat antioksidan yang baik. Ini kerana kandungan fitokimianya, terutama flavonoid dan sebatian fenolik. [1]

Berikut adalah beberapa manfaat kesihatan yang sering dikaitkan dengan sifat antioksidan daun ketumbar:

Mengurangkan stres oksidatif

Radikal bebas boleh menyebabkan stres oksidatif dan mengakibatkan kerosakan sel dan penyakit kronik seperti jantung, kanser, dan penyakit neurodegeneratif terjadi. [2]

Antioksidan dalam daun ketumbar membantu meneutralkan radikal bebas, mengurangkan stres oksidatif, dan melindungi tubuh badan daripada sebarang penyakit.

Meningkatkan sistem imun

Vitamin C dan antioksidan lain dalam daun ketumbar berperanan dalam meningkatkan sistem imun tubuh, yang penting untuk melawan infeksi dan penyakit. Ini menjadikan daun ketumbar tambahan yang baik untuk diet yang bertujuan untuk mempertahankan kesihatan yang baik.

Rumusan

Daun ketumbar mempunyai sifat antioksidan kerana kandungan fitokimia seperti flavonoid dan fenolik yang dapat membantu mengelakkan tekanan oksidatif, melindungi daripada penyakit kronik, serta meningkatkan sistem imun tubuh.

Daun Ketumbar Sebagai Anti-Radang

Daun ketumbar juga mempunyai kesan anti-radang yang sangat baik. [3] Kesan anti-radang ini boleh membantu mengurangkan keradangan dalam tubuh badan dan mengurangkan masalah kesihatan. 

Meredakan gejala arthritis

Kajian mendapati bahawa daun ketumbar mempunyai kebaikan dalam mengurangkan keradangan dan sakit yang berkaitan dengan artritis [3]

Mengurangkan masalah sakit kulit

Sifat anti-radang daun ketumbar juga boleh membantu mengurangkan sakit kulit seperti eczema, psoriasis, dan dermatitis. Menggunakan ekstrak daun ketumbar atau mengambilnya secara teratur boleh membantu mengurangkan keradangan dan kemerahan pada kulit. [4]

Rumusan

Daun ketumbar memiliki kesan anti-radang yang baik kerana ia dapat membantu mengurangkan gejala arthritis serta mengurangkan masalah kulit seperti eczema dan psoriasis.

Daun Ketumbar Dapat Meningkatkan Kesihatan Jantung Dan Mengurangkan Kolesterol

Ekstrak ketumbar boleh bertindak sebagai diureti kerana ia dapat membantu badan mengeluarkan lebihan natrium dan air. Secara tidak langsung ini dapat menurunkan tekanan darah. [5]

Mengurangkan tekanan darah

Kandungan potassium dalam daun ketumbar boleh membantu mengawal tekanan darah dengan mengurangkan kesan natrium pada pembuluh darah dan memastikan keseimbangan cecair dalam tubuh badan.

Mengurangkan kolesterol

Daun ketumbar mengandungi sebatian yang dapat mengurangkan kolesterol LDL (kolesterol jahat) dan meningkatkan kolesterol HDL (kolesterol baik). Tahap kolesterol yang yang baik boleh mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular seperti arteriosklerosis dan serangan jantung. [6]

Mencegah pembentukan bekuan darah

Daun ketumbar mengandungi sebatian yang dapat mengurangkan pembebekuan darah dan mengurangkan risiko strok. 

Rumusan

Ekstrak daun ketumbar mempunyai kesan diuretik yang dapat membantu mengeluarkan natrium dan air berlebihan dalam badan dan secara tidak langsung menurunkan tekanan darah, mengurangkan kadar kolesterol LDL, meningkatkan kolesterol HDL, dan mencegah pembentukan darah beku.

Membantu Meningkatkan Kesihatan Usus Tubuh Badan

Ekstrak ketumbar digunakan sebagai penggalak selera dalam perubatan tradisional di Iran. Satu kajian yang dilakukan terhadap tikus menunjukkan ia dapat membantu  meningkatkan selera makan, berbanding dengan tikus yang diberi air sahaja. [7]

Daun ketumbar juga dapat membantu dalam meningkatkan kesihatan usus dengan mengurangkan masalah pencernaan seperti kembung perut, sakit perut, dan sembelit. [8]

Mengurangkan kembung dan gas

Daun ketumbar mempunyai sifat karminatif, yang dapat membantu mengeluarkan gas dari usus dan mengurangkan kembung perut.

Meredakan sakit perut

Kandungan ekstrak minyak ketumbar mempunyai sifat antispasmodik yang dapat mengurangkan kekejangan otot dan meredakan sakit perut yang disebabkan oleh kekejangan.

Meningkatkan fungsi usus

Daun ketumbar mempunyai serat yang dapat membantu meningkatkan pergerakan usus dan mencegah sembelit.

Rumusan

Kajian menunjukkan daun ketumbar dapat meningkatkan selera makan, membantu mengurangkan masalah pencernaan seperti kembung perut, sakit perut, dan sembelit kerana sifat karminatif, antispasmodik, dan kandungan seratnya.

Membantu Menurunkan Tahap Gula Darah

Daun ketumbar juga dilihat sangat baik dalam membantu mengawal kandungan gula dalam darah. Ini penting bagi mereka yang mempunyai penyakit kencing manis serta individu yang ingin mengurangkan risiko diabetes. [9]

Berikut adalah beberapa cara di mana daun ketumbar berperanan dalam pengawalan gula darah:

Meningkatkan sensitiviti insulin

Daun ketumbar telah terbukti dapat membantu meningkatkan sensitiviti insulin yang membantu tubuh badan menggunakan glukosa dengan lebih baik dan mengurangkan kadar gula darah.

Mengurangkan penyerapan glukosa 

Kajian mendapati daun ketumbar dapat mengurangkan penyerapan glukosa dalam usus dan mengurangkan kadar gula dalam darah. Ini boleh membantu mengawal tahap gula dalam darah dan mengurangkan risiko komplikasi akibat kencing manis.

Mengurangkan komplikasi akibat diabetes

Daun ketumbar juga memiliki sifat antioksidan yang baik kerana ia dapat melindungi sel-sel dari kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas. 

Rumusan

Daun ketumbar dapat membantu mengawal tahap gula dalam darah dan mengurangkan risiko diabetes. Sifat antioksidanya juga dapat membantu mengurangkan komplikasi yang disebabkan oleh diabetes.

Kesan Neuroprotektif Yang Baik Untuk Ingatan Kita

Banyak penyakit yang berkaitan dengan otak seperti Parkinson, Alzheimer, dan multiple sclerosis, dikaitkan dengan keradangan. Sifat anti-radang ketumbar boleh membantu melindungi penyakit ini terjadi. [10]

BACA  7 Kebaikan Dan Khasiat Sacha Inchi Oil Untuk Kesihatan Badan Anda Secara Alami

Daun ketumbar juga diketahui mempunyai kesan neuroprotektif yang dapat melindungi sistem saraf daripada kerosakan. [11]

Mengurangkan stres oksidatif

Daun ketumbar kaya dengan antioksidan yang dapat melawan kesan akibat radikal bebas dan mengurangkan tekanan oksidatif dalam sel-sel saraf. Stres oksidatif yang rendah dapat melindungi sistem saraf dari kerosakan dan mengurangkan risiko penyakit neurodegeneratif terjadi.

Mengurangkan keradangan

Daun ketumbar memiliki sifat anti-radang yang dapat membantu mengurangkan keradangan dalam sistem saraf serta melindungi sel-sel saraf dari kerosakan.

Melindungi sel-sel saraf

Kajian mendapati bahawa daun ketumbar mengandungi sebatian yang boleh melindungi sel-sel saraf dari kerosakan yang disebabkan oleh pendedahan terhadap bahan kimia berbahaya tertentu.

Rumusan

Daun ketumbar boleh ditambah ke dalam diet jika anda ingin melindungi sistem saraf dan mengurangkan risiko penyakit neurodegeneratif kerana ia mempunyai kandungan antioksidan yang dapat membantu mengurangkan keradangan yang disebabkan oleh radikal bebas.

Khasiatnya Dalam Membantu Mengurangkan Rasa Kegelisahan

Daun ketumbar mempunyai sifat menenangkan yang boleh membantu mengurangkan rasa risau atau panik. Ia dikatakan dapat membantu meningkat kesihatan mental secara semula jadi. 

Kajian yang pernah dijalankan terhadap haiwan menunjukkan bahawa ekstrak ketumbar mempunyai kesan yang hampir sama dengan Diazepam dalam mengurangkan gejala keadaan ini. [12]

Mempunyai sifat penenang

Daun ketumbar mengandungi sebatian yang mempunyai sifat penenang seperti linalool yang dapat membantu mengurangkan rasa gelisah dan tekanan.

Meningkatkan kualiti tidur

Daun ketumbar telah terbukti dapat membantu meningkatkan kualiti tidur dan membantu mengatasi gangguan tidur seperti insomnia. Waktu dan kualiti yang baik penting dalam membantu mengurangkan rasa gelisah dan menghilangkan rasa penat badan.

Mengurangkan stres oksidatif

Daun ketumbar kaya dengan kandungan antioksidan yang dapat melawan radikal bebas dan mengurangkan stres oksidatif dalam sel-sel saraf. Tahap stres oksidatif yang rendah boleh membantu meningkatkan fungsi otak dan mengurangkan gejala kemurungan. 

Rumusan

Daun ketumbar dapat membantu mengurangkan rasa gelisah dan meningkatkan kesejahteraan mental kerana kandungan antioksidannya dan sifat penenang seperti linalool.

Mencegah Darah Tersumbat Dan Osteoporosis

Kajian mendapati nutraseutikal yang terdapat dalam rempah ratus seperti cengkih, daun ketumbar, bawang putih, halia, bawang merah, lada dan kunyit dapat mencegah dan menyembuhkan pelbagai penyakit kronik dengan menumpukan bahagian yang mengalami keradangan. [13]

Daun ketumbar juga banyak kebaikan dalam membantu meningkatkan kesihatan tulang dan peredaran darah yang baik. Ia dikatakan dapat membantu mencegah darah tersumbat dan masalah osteoporosis. 

Mencegah penggumpalan darah

Daun ketumbar mengandungi sebatian yang dikenali sebagai coumarin yang mempunyai sifat antikoagulan. Ini dapat membantu mengurangkan risiko darah tersumbat terjadi. Darah yang tersumbat boleh menyebabkan serangan jantung, strok, dan menggangu aktiviti peredaran darah yang sihat.

Menggalakkan kesihatan tulang

Daun ketumbar kaya dengan vitamin K, yang merupakan nutrien penting dalam pembentukan tulang dan pencegahan osteoporosis [14]. Vitamin K membantu dalam proses pengaktifan protein yang diperlukan untuk pembentukan tulang baru dan mencegah masalah tulang rapuh.

Mengurangkan keradangan

Daun ketumbar mempunyai sifat anti-radang yang baik. Radang yang kronik boleh meningkatkan risiko osteoporosis.

Rumusan

Daun ketumbar mempunyai sifat anti-radang yang dapat mengurangkan risiko darah beku yang menyebabkan osteoporosis dan masalah tulang rapuh terjadi.

Berfungsi Sebagai Deodoran Semula Jadi dengan Daun Ketumbar

Daun ketumbar mempunyai sifat antibakteria dan antimikroba yang bermanfaat dalam membantu mengurangkan bau badan. Ini dapat menjadikannya deodoran semula jadi yang berkesan yang baik. 

Minyak pati daun ketumbar mempunyai aktiviti antibakteria yang paling kuat terhadap B. subtilis diikuti oleh S. maltophilia dan Penicillium expansum. [15]

Membasmi bakteria penyebab bau badan

Daun ketumbar mengandungi sebatian seperti linalool dan geraniol yang mempunyai sifat antibakteria. Sebatian ini membantu membunuh bakteria penyebab bau badan.

Mengurangkan peluh

Daun ketumbar mempunyai sifat astringen yang dapat membantu mengecilkan saluran kelenjar peluh dan mengurangkan jumlah peluh yang dihasilkan.

Menyegarkan kulit

Daun ketumbar mempunyai sifat antioksidan yang dapat membantu melindungi kulit daripada keradangan dan kerosakan akibat radikal bebas. 

Rumusan

Daun ketumbar dapat mengurangkan bau badan secara semula jadi kerana ia mengandungi sebatian seperti linalool dan geraniol yang mempunyai fungsi antibakteria. Selain itu ia juga dapat melindungi kulit dan mengecilkan kelenjar peluh dan mengurangkan jumlah peluh.

Rawat Artritis Dengan Daun Ketumbar

Daun ketumbar juga dapat membantu mengurangkan gejala artritis kerana ia mempunyai kesan nutraseutikal yang baik terhadap penyakit radang kronik seperti rheumatoid arthritis. [16]

Biji ketumbar juga dikatakan mempunyai kesan yang baik dan elok digunakan untuk merawat penyakit arthritis.

Mengurangkan keradangan

Daun ketumbar mempunyai sifat anti-radang yang baik. Sifat anti-radang yang terdapat dalam daun ketumbar dapat mengurangkan gejala kesakitan yang berkaitan dengan arthitis seperti bengkak dan sakit sendi.

Meningkatkan fungsi sistem imun

Daun ketumbar mengandungi sebatian yang dapat membantu meningkatkan sistem imun. Sistem imun yang baik adalah sangat penting untuk melawan radang sendi dan mengurangkan gejala artritis.

Meredakan kesakitan

Daun ketumbar mengandungi sebatian yang dikenali sebagai flavonoid, yang telah terbukti mempunyai sifat analgesik. Ini boleh membantu mengurangkan kesakitan yang berkaitan dengan artritis dan meningkatkan kualiti hidup bagi mereka yang mempunyai masalah arthritis. 

Rumusan

Daun dan biji ketumbar mempunyai kesan yang baik dalam merawat gejala arthritis, seperti bengkak dan sakit sendi kerana ia mempunyai ciri anti-radang.

Ia juga dapat membantu meningkatkan fungsi sistem imun badan dan mengurangkan kesakitan kerana sifat flavonoid dan analgesik nya.

Detoks Dan Mengeluarkan Logam Berat Dengan Daun Ketumbar

Daun ketumbar telah lama digunakan sebagai detoks semula jadi yang baik kerana ia dapat membantu membuang toksin di dalam badan serta mengeluarkan logam berat. [17]

Mengikat logam berat

Daun ketumbar mengandungi sebatian yang dikenali sebagai dodecenal yang terbukti berkesan dalam mengikat logam berat seperti plumbum, kadmium, dan merkuri memudahkannya keluar dari tubuh badan melalui air kencing dan najis.

Meningkatkan fungsi hati

Hati merupakan organ utama dalam proses detoksifikasi. Daun ketumbar mampu meningkatkan fungsi hati dengan meningkatkan aktiviti enzim antioksidan seperti superoksida dismutase (SOD), katalase, dan glutation peroksidase.

Melindungi ginjal

Daun ketumbar memiliki sifat diuretik yang dapat membantu meningkatkan penghasilan air kencing dan memudahkan pembuangan logam. Selain itu, sifat antioksidan daun ketumbar juga dapat melindungi buah pinggang akibat tekanan oksidatif.

Rumusan

Daun ketumbar baik untuk detoksifikasi semula jadi kerana ia membantu mengikat logam berat, meningkatkan fungsi hati, dan melindungi buah pinggang kerana kandungan sebatian seperti sifat dodecenal dan sifat antioksidannya.

Merawat Anemia Dengan Daun Ketumbar

Anemia merupakan keadaan dimana tahap sel darah merah yang rendah atau paras hemoglobin yang kurang dan ia boleh menyebabkan keletihan, lemah dan pucat.

Daun ketumbar mengandungi kandungan zat besi yang tinggi menjadikannya pilihan yang baik dalam membantu mencegah dan merawat anemia secara semula jadi. [18]

Meningkatkan pengambilan zat besi

Daun ketumbar merupakan salah satu sumber zat besi semula jadi yang baik. Zat besi adalah komponen penting dalam penghasilan hemoglobin, protein dalam sel darah merah yang bertanggung jawab dalam mengangkut oksigen.

Meningkatkan penyerapan zat besi

Daun ketumbar juga kaya dengan vitamin C yang dapat meningkatkan penyerapan zat besi dari sumber makanan. Menggabungkan daun ketumbar dengan sumber zat besi lain dalam diet anda boleh membantu meningkatkan penyerapan zat besi serta mengurangkan risiko anemia.

Meredakan gejala anemia

Sifat antioksidan dan anti-radang daun ketumbar dapat membantu mengurangkan gejala anemia seperti rasa lemah, lesu, letih dan kulit pucat.

Rumusan

Daun ketumbar kaya dengan zat besi dan vitamin C dapat membantu melegakan gejala anemia. Ia dapat berfungsi sebagai rawatan semulajadi untuk mencegah dari anemia jika diambil dalam sukatan yang sesuai.

Daun Ketumbar Membantu Mencegah Dan Merawat Kanser

Daun ketumbar mengandungi sebatian bioaktif yang bermanfaat dalam membantu mencegah dan merawat kanser.  [19]

Apoptosis

Daun ketumbar mengandungi sebatian yang dikenali sebagai linalool, yang telah terbukti dapat merangsang apoptosis (kematian sel terkawal) dalam sel kanser [20]. Apoptosis merupakan proses penting dalam membantu mengawal pertumbuhan sel kanser.

Anti-proliferatif

Kajian mendapati bahawa ekstrak daun ketumbar mempunyai kesan anti-proliferatif terhadap pelbagai jenis sel kanser termasuklah kanser payudara, kanser paru-paru, dan kanser usus besar.

Anti-angiogenesis

Daun ketumbar juga mengandungi sebatian yang dikenali sebagai quercetin, yang telah terbukti dapat membantu mengurangkan angiogenesis iaitu pembentukan pembuluh darah baru yang diperlukan oleh tumor untuk tumbuh dan berkembang.

Anti-inflamasi

Sebatian dalam daun ketumbar, seperti linalool dan quercetin, mempunyai sifat anti-radang yang dapat membantu mengurangkan keradangan yang berkaitan dengan pertumbuhan kanser.

Rumusan

Daun ketumbar mengandungi sebatian bioaktif seperti linalool dan quercetin yang mempunyai sifat anti-radang dan tinggi kandungan antioksida. Ia juga mempunyai kesan anti-kanser kerana ia dapat merangsang apoptosis, menghalang pembiakan, serta mengurangkan angiogenesis.

Namun demikian, lebih banyak kajian klinikal pada manusia perlu dijalankan bagi mengetahui lebih terperinci mengenai keberkesanan daun ketumbar dalam mencegah dan merawat kanser. 

Kegunaan Daun Ketumbar Dalam Masakan

Daun ketumbar sering digunakan dalam masakan di seluruh dunia, terutama dalam masakan Asia, Amerika Latin, dan Timur Tengah. 

BACA  10 Khasiat Bunga Cengkih Yang Luar Biasa Yang Perlu Anda Tahu Supaya Sentiasa Kekal Sihat

Berikut merupakan antara cara mudah untuk menambahkan daun ketumbar dalam masakan dan makanan kegemaran anda:

Salad: Campurkan daun ketumbar yang segar ke dalam salad buah-buahan atau sayur-sayuran untuk memberikan rasa yang lebih segar.

Sos dan Dip: Daun ketumbar boleh ditumbuk dan dicampur dengan yogurt, mayonis, atau untuk membuat sos atau dip yang lazat.

Sup dan tomyam: Masukkan daun dan akar daun ketumbar ke dalam sup, stew, siakap kengsom atau kari untuk menaikan rasa dan aroma dalam masakan anda.

Nasi dan hidangan berat: Daun ketumbar boleh ditaburkan di atas nasi, pasta, atau hidangan daging untuk memberikan sentuhan warna dan rasa yang lebih enak. Boleh juga dimakan bersama Nasi ayam Thai kerana ia sangat sedap. 

Tip-Tip Memasak dengan Daun Ketumbar

Untuk memastikan anda mendapatkan manfaat maksimum dari daun ketumbar dalam masakan anda, ikuti beberapa tip memasak ini:

Pilih daun ketumbar yang masih hijau dan segar: Pastikan anda memilih daun ketumbar yang segar dan hijau bukan yang sudah kekuningan atau layu. Daun yang masih segar akan memberikan rasa dan aroma yang lebih baik.

Cuci sehingga bersih sebelum digunakan: Basuh daun ketumbar sehingga bersih sebelum digunakan untuk menghilangkan kotoran yang mungkin boleh menjejas rasa.

Guna segera: Daun ketumbar yang segar akan hilang rasa dan aromanya jika dibiar lama jadi gunakan secepat mungkin selepas dibeli atau dipetik.

Tambah pada akhir masakan: Daun ketumbar akan hilang rasa dan warna apabila dimasak dengan terlalu lama Jadi seeloknya masukkan daun ketumbar pada masakan anda pada akhir proses memasak atau sebagai hiasan sebelum dihidangkan.

Risiko Penggunaan Daun Ketumbar

Sebelum anda mencuba daun ketumbar adalah penting untuk mengetahui potensi risiko seperti alahan, interaksi dengan ubat terutama ubat tekanan darah dan diabetes. 

Pengambilan daun ketumbar yang berlebihan boleh membawa kepada masalah penghadaman. 

Minta nasihat dari doktor jika anda ada mengambil sebarang ubat yang mungkin akan berinterkasi dengan daun ketumbar atau anda sedang mengandung atau menyusu. 

Walaupun daun ketumbar mempunyai banyak manfaat kesihatan adalah penting untuk mengambilnya secara sederhana dan dapatkan rawatan segera jika terjadi alahan yang tidak diingini. 

Kesimpulan

Daun ketumbar mempunyai banyak manfaat kesihatan kerana kandungan nutrien dan sifat antioksidan dan anti-radang nya.

Bukan sahaja ia dapat membantu meningkatkan kesihatan kardiovaskular, penghadaman dan mengawal kadar gula dalam darah ia juga mempunyai kebaikan dalam detoksifikasi dan mengurangkan bau badan secara semulajadi.

Walaupun lebih banyak kajian yang perlu dijalankan bagi mengenalpasti manfaat daun ketumbar sepenuhnya, pengambilan daun ketumbar masih mempunyai banyak kebaikan daripada keburukan. Daun ketumbar sudah pasti antara makanan sihat semula jadi yang sangat baik untuk semua orang. 

Jadi lepas ini jika nak sup atau tom yam rasa lebih sedap jangan lupa taburkan daun ketumbar ya!

Soalan Lazim Mengenai Daun Ketumbar

Rujukan / Reference

 1. Yashin A, Yashin Y, Xia X, Nemzer B. Antioxidant Activity of Spices and Their Impact on Human Health: A Review. Antioxidants (Basel). 2017 Sep 15;6(3):70. doi: 10.3390/antiox6030070. PMID: 28914764; PMCID: PMC5618098. 
 2. Pizzino G, Irrera N, Cucinotta M, Pallio G, Mannino F, Arcoraci V, Squadrito F, Altavilla D, Bitto A. Oxidative Stress: Harms and Benefits for Human Health. Oxid Med Cell Longev. 2017;2017:8416763. doi: 10.1155/2017/8416763. Epub 2017 Jul 27. PMID: 28819546; PMCID: PMC5551541.
 3. Dewi Puspita Sari, Rezlie Bellatasie, and Ifora Ifora, “Anti-Inflammatory Properties of Coriandrum Sativum L. : A Review,” International Research Journal of Pharmacy and Medical Sciences (IRJPMS), Volume 4, Issue 2, pp. 34-38, 2021.
 4. Kern C, Gombert C, Roso A, Garcia C. Effect of the supplementation of virgin coriander seed oil on reducing reactivity in healthy women with sensitive skin: a randomized double-blind placebo-controlled pilot clinical study. Food Nutr Res. 2022 Mar 23;66. doi: 10.29219/fnr.v66.7730. PMID: 35440935; PMCID: PMC9004245.
 5. Jabeen Q, Bashir S, Lyoussi B, Gilani AH. Coriander fruit exhibits gut modulatory, blood pressure lowering and diuretic activities. J Ethnopharmacol. 2009 Feb 25;122(1):123-30. doi: 10.1016/j.jep.2008.12.016. Epub 2008 Dec 25. PMID: 19146935.
 6. Dhanapakiam P, Joseph JM, Ramaswamy VK, Moorthi M, Kumar AS. The cholesterol lowering property of coriander seeds (Coriandrum sativum): mechanism of action. J Environ Biol. 2008 Jan;29(1):53-6. PMID: 18831331.
 7. Nematy M, Kamgar M, Mohajeri SM, Tabatabaei Zadeh SA, Jomezadeh MR, Akbarieh Hasani O, Kamali N, Vojouhi S, Baghban S, Aghaei A, Soukhtanloo M, Hosseini M, Gholamnezhad Z, Rakhshandeh H, Norouzy A, Esmaily H, Ghayour-Mobarhan M, Patterson M. The effect of hydroalcoholic extract of Coriandrum sativum on rat appetite. Avicenna J Phytomed. 2013 Winter;3(1):91-7. PMID: 25050262; PMCID: PMC4075695.
 8. Vejdani R, Shalmani HR, Mir-Fattahi M, Sajed-Nia F, Abdollahi M, Zali MR, Mohammad Alizadeh AH, Bahari A, Amin G. The efficacy of an herbal medicine, Carmint, on the relief of abdominal pain and bloating in patients with irritable bowel syndrome: a pilot study. Dig Dis Sci. 2006 Aug;51(8):1501-7. doi: 10.1007/s10620-006-9079-3. Epub 2006 Jul 26. PMID: 16868824.
 9. V Chithra, S Leelamma, Coriandrum sativum — mechanism of hypoglycemic action, Food Chemistry, Volume 67, Issue 3,1999,Pages 229-231,ISSN 0308-8146
 10. Gitler AD, Dhillon P, Shorter J. Neurodegenerative disease: models, mechanisms, and a new hope. Dis Model Mech. 2017 May 1;10(5):499-502. doi: 10.1242/dmm.030205. PMID: 28468935; PMCID: PMC5451177.
 11. Mani V, Parle M, Ramasamy K, Abdul Majeed AB. Reversal of memory deficits by Coriandrum sativum leaves in mice. J Sci Food Agric. 2011 Jan 15;91(1):186-92. doi: 10.1002/jsfa.4171. Epub 2010 Sep 17. PMID: 20848667.
 12. Mahendra P, Bisht S. Anti-anxiety activity of Coriandrum sativum assessed using different experimental anxiety models. Indian J Pharmacol. 2011 Sep;43(5):574-7. doi: 10.4103/0253-7613.84975. PMID: 22022003; PMCID: PMC3195130.
 13. Kannappan R, Gupta SC, Kim JH, Reuter S, Aggarwal BB. Neuroprotection by spice-derived nutraceuticals: you are what you eat! Mol Neurobiol. 2011;44(2):142–159. doi: 10.1007/s12035-011-8168-2.
 14. Booth SL, Suttie JW. Dietary intake and adequacy of vitamin K. J Nutr. 1998 May;128(5):785-8. doi: 10.1093/jn/128.5.785. PMID: 9566982.
 15. Kačániová M, Galovičová L, Ivanišová E, Vukovic NL, Štefániková J, Valková V, Borotová P, Žiarovská J, Terentjeva M, Felšöciová S, Tvrdá E. Antioxidant, Antimicrobial and Antibiofilm Activity of Coriander (Coriandrum sativum L.) Essential Oil for Its Application in Foods. Foods. 2020 Mar 4;9(3):282. doi: 10.3390/foods9030282. PMID: 32143314; PMCID: PMC7142854.
 16. Nair V, Singh S, Gupta YK. Evaluation of disease modifying activity of Coriandrum sativum in experimental models. Indian J Med Res. 2012;135(2):240-5. PMID: 22446868; PMCID: PMC3336857.
 17. Sears ME. Chelation: harnessing and enhancing heavy metal detoxification–a review. ScientificWorldJournal. 2013 Apr 18;2013:219840. doi: 10.1155/2013/219840. PMID: 23690738; PMCID: PMC3654245.
 18. Sangeetha T, Ibrahim KS, Deepa S, Balamuralikrishnan B, Arun M, Velayuthaprabhu S, Saradhadevi KM, Anand AV. Efficiency of Coriandrum sativum (Linn.) and Petroselinum crispum (Mill.) in Enhancing Iron Absorption: An In Silico and In Vitro Approach. Evid Based Complement Alternat Med. 2022 Apr 30;2022:7359081. doi: 10.1155/2022/7359081. PMID: 35535153; PMCID: PMC9078780.
 19. Zhang CR, Dissanayake AA, Kevseroğlu K, Nair MG. Evaluation of coriander spice as a functional food by using in vitro bioassays. Food Chem. 2015 Jan 15;167:24-9. doi: 10.1016/j.foodchem.2014.06.120. Epub 2014 Jul 5. PMID: 25148954.
 20. Üstüntaş, Eda & Ugur, Senay. (2018). Linalool in Cilantro (Coriandrum Sativum L.

Author

 • Farah Kasman

  Farah Kasman mempunyai sijil Makanan dan Kesihatan daripada Stanford University School of Medicine. Beliau mempunyai minat dalam membantu pembacanya memahami kepentingan menjaga kesihatan dan kebaikan makanan serta diet yang sihat.

Leave a Comment

2 × 5 =