10 Khasiat Bunga Cengkih Yang Luar Biasa Yang Perlu Anda Tahu Supaya Sentiasa Kekal Sihat

Kongsi artikel ini

Adakah anda sedang mencari cara untuk menambah nutrisi di samping menambah kelazatan pada masakan anda? Apa kata cuba tambah bunga cengkih dalam hidangan makanan dan minuman anda. 

Bunga cengkih berasal daripada tunas bunga pokok dalam keluarga Myrtaceae, Syzygium aromaticum. Nama ‘clove’, berasal dari perkataan Latin “clavus” (paku), kerana bentuknya menyerupai paku kecil.

Bunga cengkih adalah rempah yang sering digunakan untuk menambah rasa dalam banyak hidangan. Ia mempunyai aroma yang kuat, pedas, manis dan cengkih kebiasaannya digunakan untuk menyedapkan kari, sos dan hidangan lain.

Kalau di Malaysia kita mesti tambah 3 sekawan dalam sup dan kari iaitu bunga cengkih, kayu manis dan bunga lawang.

3 sekawan (bunga cengkih, bunga lawang. kayu manis)

Biji bunga cengkih juga boleh ditambah dalam pencuci mulut dan minuman, seperti teh chai dan kopi, untuk menambahkan rasa dan aroma. 

Bunga cengkih juga telah lama digunakan untuk membantu merawat pelbagai penyakit, dari sakit kepala hingga sakit gigi. Khasiat utama cengkih untuk kesihatan adalah kandungan eugenol nya, iaitu sebatian yang didapati mempunyai sifat anti-radang. 

Selain itu, ia sering digunakan dalam perubatan tradisional Cina (TCM) untuk membantu merawat penyakit batuk, selsema dan masalah pernafasan kerana ia dianggap mempunyai sifat antiseptik dan anti kulat, yang boleh membantu melawan jangkitan. 

Dalam artikel ini, kita akan membincangkan tentang apakah khasiat bunga cengkih dan cara pengambilanya untuk membantu meningkatkan kesihatan dan kesejahteraan secara keseluruhan.

Bunga Cengkih Tinggi Kandungan Antioksidan

Bunga cengkih merupakan herba yang telah lama digunakan di dalam perubatan tradisional kerana khasiat perubatannya. Ia dikatakan mempunyai tinggi kandungan antioksidan, iaitu bahan penting yang membantu melindungi tubuh daripada kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas. [1]

Radikal bebas ialah molekul pemusnah yang boleh menyebabkan kanser, penyakit jantung, dan penyakit berkaitan usia.

Antioksidan adalah penting untuk kesihatan keseluruhan, kerana ia membantu melawan penyakit dan juga boleh melambatkan proses penuaan. 

Cengkih mengandungi anti-oksida yang dikenali sebagai eugenol. Eugenol merupakan sebatian yang mampu membantu melindungi sel akibat radikal bebas. Ia juga membantu mengurangkan keradangan dan risiko penyakit kronik, seperti kanser dan penyakit jantung. [2]

Antioksidan dalam cengkih juga dipercayai dapat membantu menurunkan berat badan.

Adalah dipercayai bahawa sebatian dalam bunga cengkih boleh membantu badan untuk memecahkan dan menyerap lemak dan karbohidrat dengan lebih mudah, meningkatkan proses penghadaman dan tahap metabolisme yang baik.

Rumusan

Bunga cengkih mengandungi antioksidan yang tinggi, yang menjadikannya pilihan terbaik untuk diet dan membantu meningkatkan kesihatan.

Khasiat Bunga Cengkih Dalam Mengurangkan Risiko Kanser

Bunga cengkih adalah sumber antioksidan yang sangat baik kerana ia boleh membantu melindungi tubuh badan manusia daripada pelbagai penyakit termasuklah kanser.

Kajian menunjukkan bahawa eugenol yang terdapat dalam bunga cengkih boleh menghalang pertumbuhan sel-sel kanser, menjadikan ia agen anti-kanser semulajadi yang baik. [3]

Kajian paling luar biasa telah dijalankan oleh penyelidik mendapati bahawa eugenol mampu mengurangkan perkembangan beberapa jenis sel kanser, termasuk prostat dan kolon. [4]

Di samping itu, eugenol juga didapati mempunyai kesan ke atas perkembangan dan pertumbuhan tumor. 

Dalam kajian yang pernah dijalankan, penyelidik mengkaji kesan eugenol pada pertumbuhan sel kanser prostat. Mereka mendapati bahawa sebatian ini mampu mengurangkan pertumbuhan dan penyebaran sel dengan ketara.

Dalam kajian lain, penyelidik mendapati bahawa eugenol mampu menghalang pertumbuhan sel-sel kanser payudara. Ini, seterusnya, boleh membantu mengurangkan risiko mendapat kanser payudara. [5] 

Rumusan

Eugenol dalam bunga cengkih dikatakan boleh menghalang pengeluaran enzim tertentu, yang boleh menghalang pertumbuhan tumor.

Mengandungi Sifat Antibakteria

Penggunaan cengkih telah dipraktikkan sejak dulu lagi untuk merawat pelbagai penyakit. Ia juga digunakan dalam perubatan secara meluas kerana sifat antibakteria nya. 

Bahan aktif dalam cengkih seperti eugenol bertanggungjawab dalam memberikan rasa dan aroma. Eugenol juga merupakan agen antimikrob yang berkesan, yang dapat membantu membunuh bakteria berbahaya dalam badan. 

Ini bermakna ia boleh membantu menghentikan pertumbuhan mikroorganisma seperti bakteria. [6]

Minyak bunga cengkih juga kadangkala digunakan untuk merawat jangkitan kulat. Dalam satu kajian, minyak pati bunga cengkih didapati berkesan terhadap Candida albicans, spesies yis biasa yang menyebabkan jangkitan. 

Pati bunga cengkih juga dilihat berkesan terhadap beberapa kulat lain, sepertiTrichophyton mentagrophytes dan Aspergillus niger.

Selain itu, cengkih juga telah digunakan dalam perubatan tradisional untuk merawat penyakit berjangkit lain, seperti malaria, taun dan demam kepialu. Sifat anti-bakteria nya juga dipercayai dapat membantu menghilangkan risiko dan gejala selesema dan demam.

Rumusan

Bunga cengkih mempunyai sifat anti-bakteria yang sangat baik.

Membantu Meningkatkan Kesihatan Dan Fungsi Hati

Antara sebatian penting yang terdapat dalam bunga cengkih termasuklah fenolik, eugenol, dan tanin. 

Sebatian ini bekerjasama untuk membantu meningkatkan aktiviti antioksidan badan dan mengurangkan keradangan. Ini boleh membantu meningkatkan kesihatan secara keseluruhan, serta membantu melindungi hati daripada kerosakan yang disebabkan oleh toksin.

Eugenol, khususnya, dikaitkan dengan beberapa manfaat kesihatan. Ia diketahui mempunyai ciri anti-radang dan antioksidan, yang boleh membantu melindungi hati dan sistem pencernaan daripada bahaya yang disebabkan oleh radikal bebas. 

Tambahan lagi, ia telah terbukti dapat membantu mengurangkan risiko kanser hati, serta meningkatkan fungsi hati.

Satu lagi kajian yang telah dijalankan ke atas haiwan menunjukkan bahawa eugenol yang terdapat dalam bunga cengkih dapat membantu membalikkan tanda-tanda sirosis hati.  [7]

Cengkih juga mengandungi beberapa nutrien penting, seperti vitamin C, magnesium, mangan dan zat besi, yang boleh membantu meningkatkan tahap tenaga anda. 

Selain itu, ia juga tinggi serat, yang boleh membantu untuk memperbaiki proses penghadaman, mengurangkan risiko gastrik dan mengurangkan masalah kembung perut.

BACA  Kurus Dan Kulit Cantik Dengan Cuka Epal - Ketahui Khasiat Cuka Epal Atau Apple Cider Vinegar Serta Cara Pengambilannya

Cengkih juga boleh membantu meningkatkan sistem imun anda. Sebatian fenolik dalam cengkih boleh membantu melawan bakteria dan virus berbahaya, serta mengurangkan risiko anda mendapat penyakit tertentu.

Rumusan

Bunga cengkih mengandungi beberapa sebatian dan mineral penting yang boleh membantu meningkatkan kesihatan serta fungsi hati.

Merawat Sakit Akibat Keradangan

Keradangan merupakan tindak balas semula jadi badan terhadap kecederaan atau jangkitan.  Tetapi keradangan kronik boleh membawa kepada masalah kesihatan lain seperti penyakit jantung dan diabetes. 

Terdapat banyak rawatan semulajadi yang boleh membantu mengurangkan keradangan antaranya ialah bunga cengkih. 

Ini kerana bunga cengkih mengandungi sebatian seperti eugenol dan cinnamaldehyde yang mempunyai kesan anti-radang.

Bunga cengkih boleh digunakan untuk mengurangkan keradangan dalam beberapa cara. Sebagai contoh, ia boleh digunakan secara topikal dalam bentuk minyak urut. Ia juga boleh diambil dalam bentuk teh, kapsul, atau minyak pati. 

Minyak pati bunga cengkih boleh meresap ke udara dan membantu mengurangkan keradangan dalam paru-paru dan saluran hidung.

Bunga cengkih juga berkesan dalam merawat keadaan seperti arthritis dan gout. Kajian telah menunjukkan bahawa mengambil minyak bunga cengkih boleh membantu mengurangkan keradangan, kesakitan, dan bengkak yang berkaitan dengan masalah ini. 

Rumusan

Kajian telah menunjukkan bahawa bunga cengkih adalah antioksidan yang kuat, yang mampu membantu melawan radikal bebas yang boleh menyebabkan keradangan.

Mengandungi Nutrisi Penting

Serat yang terdapat dalam bunga cengkih dapat membantu mengawal proses penghadaman dan memastikan usus kekal sihat. Serat juga membantu mengurangkan kolesterol, menurunkan tekanan darah, dan mengurangkan risiko kita mendapat diabetes. 

Bunga cengkih adalah sumber serat makanan yang hebat dan mengandungi sehingga 8% daripada diet harian yang disyorkan. Ia merupakan sumber vitamin dan mineral yang hebat. 

Bunga cengkih juga merupakan sumber vitamin K yang baik. Vitamin K penting untuk pembekuan darah, kesihatan tulang, dan mengekalkan tahap kalsium yang sihat dalam badan. 

Bunga cengkih juga kaya dengan vitamin A yang penting untuk kesihatan penglihatan dan imuniti.

Cengkih juga mengandungi mineral penting seperti mangan, kalsium, magnesium, dan fosforus. 

Mangan membantu membina tulang dan gigi yang kuat dan penting untuk metabolisme dan fungsi saraf yang baik. [8]

Rumusan

Bunga cengkih merupakan sumber vitamin dan mineral yang sangat baik untuk tubuh badan kita.

Membantu Mengawal Gula Dalam Darah

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa sebatian yang terdapat dalam cengkih boleh membantu mengekalkan gula darah di dalam tahap yang baik. 

Bunga cengkih mengandungi pelbagai sebatian yang bermanfaat untuk mengawal gula dalam darah. Sebatian ini termasuklah cinnamaldehyde, eugenol, dan trans-cinnamaldehyde. 

Kajian telah menunjukkan bahawa sebatian ini boleh membantu menghalang penyerapan gula oleh badan, jadi ia sangat bermanfaat bagi mereka yang menghidap kencing manis.

Cinnamaldehyde, eugenol, dan trans-cinnamaldehyde yang terdapat dalam bunga cengkih boleh membantu tubuh menggunakan gula dengan lebih cekap dan menghalangnya daripada disimpan sebagai lemak.

Selain sebatian ini, bunga cengkih mengandungi antioksidan yang boleh membantu melindungi tubuh badan kita daripada kesan diabetes. Antioksidan membantu mengurangkan keradangan dan kerosakan oksidatif, kedua-duanya boleh menjadi penyumbang utama kepada diabetes. [9]

Rumusan

Sebatian yang terdapat dalam bunga cengkih juga boleh membantu tubuh badan kita memproses dan menggunakan gula yang diserap dengan lebih baik.

Menggalakkan Kesihatan Tulang Yang Baik

Bila usia meningkat, masalah berkaitan dengan tulang seperti osteoporosis mungkin boleh terjadi dan ia sangat membimbangkan. Namun demikian terdapat banyak rawatan untuk mengurangkan permasalahan ini. 

Bunga cengkih merupakan sumber yang kaya dengan nutrien penting, termasuklah vitamin dan mineral, dan ia telah digunakan sejak dulu lagi untuk menggalakkan kesihatan badan secara keseluruhan.

Pakar perubatan telah mula meneroka potensi manfaat cengkih untuk kesihatan tulang. 

Beberapa kajian mendapati bunga cengkih boleh membantu meningkatkan kesihatan tulang dengan mengurangkan keradangan dan tekanan oksidatif, menggalakkan penghasilan sel osteoblas, dan meningkatkan penyerapan kalsium dalam badan.

Sebagai contoh, satu kajian mendapati ekstrak cengkih mampu meningkatkan kesihatan tulang pada tikus yang kekurangan vitamin D.

Dengan penyelidikan tersebut para penyelidik membuat kesimpulan bahawa ekstrak bunga cengkih mampu meningkatkan ketumpatan tulang dan mengurangkan bilangan tulang yang patah pada haiwan tersebut. [10]

Rumusan

Bunga cengkih baik untuk kesihatan tulang kerana ia boleh membantu meningkatkan kesihatan tulang dengan mengurangkan keradangan dan tekanan oksidatif.

Bunga Cengkih Mengurangkan Masalah Ulser Perut

Ulser perut sangat menyakitkan dan boleh menyebabkan rasa tidak selesa. Walaupun terdapat pelbagai rawatan yang tersedia untuk merawat ulser perut, kebanyakan rawatan ini mungkin mempunyai kesan sampingan.

Mujur ada bunga cengkih kerana ia mungkin dapat memberikan kelegaan daripada kesakitan dan ketidakselesaan yang berkaitan dengan ulser perut.

Sebatian yang terdapat dalam bunga cengkih, seperti eugenol, didapati mempunyai pelbagai kebaikan termasuk kesan anti-radang dan antioksidan.

Selain itu, sebatian ini telah terbukti mempunyai sifat antimikrob, yang boleh membantu mengurangkan bakteria dalam usus dan melindungi daripada perkembangan ulser.

Penyelidikan mendapati bahawa bunga cengkih dapat mengurangkan gejala yang berkaitan dengan ulser perut. Dalam satu kajian, peserta yang mengalami ulser perut diberi ekstrak bunga cengkih dua kali sehari selama empat minggu.

Pada akhir kajian, peserta melaporkan pengurangan ketara dalam gejala mereka, termasuklah mengurangkan kesakitan, meningkatkan selera makan, dan pengurangan bilangan ulser.

Keputusan ini sangat memberangsangkan dan mencadangkan bahawa bunga cengkih boleh dijadikan alternatif untuk merawat ulser perut. 

Walaupun penyelidikan lanjut diperlukan untuk mengesahkan potensi kebaikan bunga cengkih dalam merawat ulser perut sangat mengujakan.

Bunga cengkih umumnya dianggap selamat untuk semua orang. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk berbincang dengan doktor sebelum mengambil sebarang herba, kerana ia mungkin berinteraksi dengan ubat atau keadaan perubatan tertentu. 

BACA  Ketahui 7 Khasiat Durian Belanda Yang Baik Dalam Mencegah Kanser Serta Manfaatnya Dalam Meningkatkan Kesihatan Anda Secara Keseluruhan

Selain itu, adalah penting untuk memastikan bahawa anda mendapatkan bunga cengkih daripada sumber yang diyakini. 

Rumusan

Sebatian dalam bunga cengkih mempunyai sifat antimikrob yang mampu membantu mengurangkan bakteria dalam usus serta melindunginya daripada ulser.

Membantu Meningkatkan Kesihatan Mulut

Kita semua mahukan mulut yang sihat, bersih dan bebas daripada jangkitan kuman. Ada yang sanggup berbelanja beratus ringgit untuk mendapatkan produk penjagaan mulut bagi memastikan kesihatan mulut berada dalam tahap yang optima.

Bunga cengkih ialah bahan semulajadi yang baik kerana ia boleh membantu melawan bakteria dan memastikan mulut sentiasa bersih dan segar.

Bunga cengkih mengandungi pelbagai sebatian antimikrob dan eugenol, yang merupakan bahan aktif yang mempunyai sifat antimikrob semulajadi. 

Eugenol didapati berkesan terhadap pelbagai jenis bakteria, termasuk Streptococcus mutans, yang merupakan punca utama kerosakan gigi dan jangkitan pada mulut. 

Cengkih juga telah digunakan untuk melawan jangkitan di dalam mulut. Ia telah digunakan sebagai ubat kumur antiseptik serta rawatan untuk ulser mulut.

Bunga cengkih mempunyai ciri-ciri anti-radang yang boleh membantu mengurangkan kesakitan dan bengkak di dalam mulut.

Petua merawat masalah karies gigi dan ubat penahan sakit gigi yang sering diamalkan dalam rawatan tradisional ialah dengan mencampurkan minyak kulit kayu manis dan minyak bunga cengkih dan menyapunya pada bahagian gigi yang sakit.

Rumusan

Bunga cengkih mempunyai ciri-ciri anti-radang yang boleh membantu mengurangkan kesakitan gigi, bengkak dan jangkitan serta pertumbuhan bakteria di dalam mulut.

Cara Membuat Teh Bunga Cengkih

Tahukah anda bunga cengkih juga boleh dijadikan teh? Mengambil secawan teh cengkih dapat memberikan anda banyak manfaat kesihatan antaranya meningkatkan imun sistem dan membekalkan nutrien dan mineral penting untuk badan.

Untuk menyediakan teh bunga cengkih adalah sangat mudah. Apa yang anda perlukan ialah 2 sudu besar bunga cengkih atau segenggam bunga cengkih, 1 sudu teh madu dan air panas secukupnya.

Masukkan dua sudu besar cengkih ke dalam 1 cawan air panas dan rendam selama 5-7 minit. Kemudian tapis bunga cengkih dan tambah madu. Minum ketika ia masih suam. Anda juga boleh menambah hirisan lemon ke dalam teh untuk penambah rasa.

Kesimpulan

khasiat bunga cengkih

Secara keseluruhannya, jelaslah bahawa bunga cengkih sangat bermanfaat untuk kesihatan kita. Ia merupakan sumber antioksidan yang baik, mempunyai ciri anti-radang dan antimikrob, dan merupakan sumber vitamin dan mineral yang hebat.

Di samping itu, ia didapati dapat membantu mengurangkan kesakitan, melindungi daripada penyakit dan bakteria serta meningkatkan sistem imun badan.

Dengan semua potensi manfaat kesihatan ini, tidak hairanlah bahawa bunga cengkih menjadi herba yang popular dalam banyak budaya di seluruh dunia.

Nota Penting

Sebelum anda mula memasukkan bunga cengkih ke dalam diet anda untuk mendapatkan manfaat kesihatannya, terdapat beberapa perkara penting yang perlu anda tahu.

Bunga cengkih mempunyai banyak potensi manfaat kesihatan tetapi ia tidak boleh digantikan dengan makanan berkhasiat lain bagi memastikan anda mendapat diet yang sihat dan seimbang. Tambah bunga cengkih dalam masakan berkhasiat atau ke dalam minuman anda.

Pastikan juga anda berbincang dengan doktor terlebih dahulu jika anda ingin mengambil sebarang suplemen ekstrak bunga cengkih bagi merawat masalah kesihatan yang anda alami. 

Rujukan/ Reference

 1. Shan B, Cai YZ, Sun M, Corke H. (2005)  Antioxidant capacity of 26 spice extracts and characterization of their phenolic constituents. J Agric Food Chem. PubMed.Gov
 2. Vicidomini C, Roviello V, Roviello GN. (2021) Molecular Basis of the Therapeutical Potential of Clove (Syzygium aromaticum L.) and Clues to Its Anti-COVID-19 Utility. Molecules PubMed.Gov
 3. Liu H, Schmitz JC, Wei J, Cao S, Beumer JH, Strychor S, Cheng L, Liu M, Wang C, Wu N, Zhao X, Zhang Y, Liao J, Chu E, Lin X. (2014) Clove extract inhibits tumor growth and promotes cell cycle arrest and apoptosis. Natural Library of Medicine.
 4. Hussain A, Brahmbhatt K, Priyani A, Ahmed M, Rizvi TA, Sharma C (2011) Eugenol enhances the chemotherapeutic potential of gemcitabine and induces anticarcinogenic and anti-inflammatory activity in human cervical cancer cells
 5. Vicidomini C, Roviello V, Roviello GN. (2021) Molecular Basis of the Therapeutical Potential of Clove (Syzygium aromaticum L.) and Clues to Its Anti-COVID-19 Utility. Molecules
 6. Nzeako BC, Al-Kharousi ZS, Al-Mahrooqui Z. (2006)  Antimicrobial activities of clove and thyme extracts. Natural Library of Medicine. 
 7. Ali S, Prasad R, Mahmood A, Routray I, Shinkafi TS, Sahin K, Kucuk O. (2015) Eugenol-rich Fraction of Syzygium aromaticum (Clove) Reverses Biochemical and Histopathological Changes in Liver Cirrhosis and Inhibits Hepatic Cell Proliferation PubMed Central
 8. Takeda A (2013) Manganese action in brain function. National Library of Medicine
 9. Ghaffar S, Afridi SK, Aftab MF, Murtaza M, Hafizur RM, Sara S, Begum S, Waraich RS.(2017) Clove and Its Active Compound Attenuate Free Fatty Acid-Mediated Insulin Resistance in Skeletal Muscle Cells and in Mice. National Library of Medicine
 10. Karmakar S, Choudhury M, Das AS, Maiti A, Majumdar S, Mitra C.(2011) Clove (Syzygium aromaticum Linn) extract rich in eugenol and eugenol derivatives shows bone-preserving efficacy.

Author

 • Farah Kasman

  Farah Kasman mempunyai sijil Makanan dan Kesihatan daripada Stanford University School of Medicine. Beliau mempunyai minat dalam membantu pembacanya memahami kepentingan menjaga kesihatan dan kebaikan makanan serta diet yang sihat.

Leave a Comment

17 − two =