13 Khasiat Epal Hijau Yang Wajib Anda Tahu Kalau Nak Kurangkan Berat Badan Dan Kekal Sihat

Kongsi artikel ini

Epal hijau mempunyai banyak khasiat kesihatan antaranya ialah ia dapat membantu menurunkan tahap kolesterol dan mengurangkan selera makan. Ia sarat dengan kandungan nutrien, protein, serat dan mineral yang sangat baik untuk tubuh badan kita. 

Sebenarnya epal hijau dicipta secara tidak sengaja oleh seorang orchardist bernama Mari Ann Smith dari Australia. Beliau membuang biji benih epal keluar dari tingkapnya semasa dia sedang bekerja dan terkejut melihat benih yang dibuang tumbuh dengan baik.  

Ramai yang suka makan epal hijau kerana ia lebih rangup berbanding dengan epal merah dan ia juga mempunyai rasa yang agak masam. Selain sedap dimakan begitu sahaja, epal hijau juga sesuai ditambah ke dalam salad, dijadikan jus atau smoothie.

Kalau di Malaysia, epal hijau juga sedap dimakan dengan kuah rojak buah. 

Dalam artikel ini kita akan membincangkan tentang khasiat epal hijau dan bagaimana ia dapat membantu meningkatkan kesihatan secara keseluruhan. 

Kandungan Nutrisi Epal Hijau

khasiat epal hijau

Sebelum kita mengetahui dengan lanjut mengenai kebaikan epal hijau, mari kita ketahui profil nutrisi epal hijau terlebih dahulu. 

Makronutrien

Epal hijau mengandungi makronutrien penting seperti:

 • Karbohidrat
  • Serat diet
  • Gula semulajadi
 • Protein
 • Lemak

Vitamin dan Mineral

Ia juga kaya dengan vitamin dan mineral seperti:

 • Vitamin C
 • Vitamin A
 • Vitamin K
 • Vitamin B kompleks
 • Kalium
 • Kalsium
 • Magnesium
 • Besi

Fitonutrien

Epal hijau juga mengandungi bahan kimia tumbuhan yang dikenali sebagai fitonutrien, yang memiliki banyak manfaat kesihatan:

 • Polifenol
 • Flavonoid

Karotenoid

Membantu Menurunkan Berat Badan

Ramai orang yang sedang berdiet atau ingin mengawal berat badan akan menambah epal hijau ke dalam hidangan mereka. 

Ini kerana epal hijau mengandungi kandungan serat yang tinggi yang dapat membantu membersihkan sistem dan meningkatkan metabolisme.

Kandungan kalori yang rendah

Epal hijau mempunyai kandungan kalori yang rendah berbanding dengan buah-buahan lain, menjadikannya pilihan yang baik untuk individu yang sedang menjaga berat badan.

Memakan epal hijau sebagai snek dapat membantu mengurangkan pengambilan kalori keseluruhan tanpa menambah berat badan.

Kandungan serat yang tinggi

Serat dalam epal hijau dapat memberikan beberapa manfaat dalam pengurusan berat badan antaranya:

Memberikan rasa kenyang

Serat dalam epal hijau membantu memberikan rasa kenyang, mengurangkan rasa lapar dan membantu mengawal pengambilan kalori. [1]

 • Mengurangkan pengambilan kalori: Serat juga dapat mengurangkan penyerapan lemak dan gula dalam usus, mengurangkan pengambilan kalori keseluruhan dan membantu mengurangkan berat badan. [2]
 • Membantu mengawal paras gula dalam darah: Epal hijau kaya dengan kandungan serat larut yang boleh membantu mengawal paras gula dalam darah. Kajian mendapati kadar paras gula dalam darah yang baik dapat mencegah keinginan untuk makan secara berlebihan secara tidak langsung dapat membantu dalam pengurusan berat badan. [3][4]

Rumusan

Epal hijau merupakan pilihan diet yang baik bagi mereka yang ingin mengurangkan berat badan kerana kandungan seratnya yang tinggi dengan kandungan kalori yang rendah.

Meningkatkan Kesihatan Usus Dan Mengurangkan Gejala Sembelit

Epal hijau mengandungi kandungan serat yang tinggi yang dapat membantu membersihkan sistem pencernaan dan meningkatkan metabolisme.

Kandungan serat larut dan tidak larutnya: Kandungan serat dalam epal hijau dapat memberikan banyak manfaat kepada kesihatan usus kerana:

Kebaikan serat larut: Serat larut membantu melambatkan proses pencernaan, mengawal paras gula dalam darah, dan mengurangkan kolesterol [3]. Secara tidak langsung dapat membantu mengurangkan risiko penyakit jantung dan diabetes.

Manfaat serat tidak larut: Serat tidak larut mencegah sembelit atau sukar membuang air besar serta  mengurangkan risiko hemoroid.[5]

Sifat prebiotik: Epal hijau mengandungi sebatian yang dikenali sebagai pektin, yang berfungsi sebagai prebiotik. Prebiotik merupakan makanan untuk bakteria usus yang baik, yang membantu menjaga keseimbangan mikrobioma usus. Keseimbangan mikrobioma usus yang sihat mempunyai kesan yang positif terhadap sistem imun, pencernaan, dan berat badan. [6]

Rumusan

Epal hijau membantu meningkatkan kesihatan usus kerana ia mengandungi kombinasi serat larut dan tidak larut, serta sifat prebiotiknya.

Khasiat Epal Hijau Yang Kaya Dengan Kandungan Antioksidan

Epal hijau kaya dengan antioksidan, mineral, dan vitamin yang boleh membantu meningkatkan kesihatan badan secara keseluruhan jika diamalkan selalu. 

Kandungan flavonoid dan polifenol

Epal hijau mengandungi flavonoid dan polifenol yang tinggi, termasuk quercetin, katekin, dan klorogenik [7] Sebatian ini bertindak sebagai antioksidan yang membantu melindungi sel-sel tubuh badan daripada kerosakan oksidatif yang disebabkan oleh radikal bebas.

Melindungi sel

Antioksidan yang terdapat dalam epal hijau membantu melindungi sel-sel tubuh badan daripada kerosakan yang disebabkan oleh proses penuaan dan pencemaran persekitaran. Ini dapat membantu mengurangkan risiko penyakit kronik seperti kanser, penyakit jantung, dan artritis. [8]

Meningkatkan sistem imun tubuh badan

Kandungan antioksidan dalam epal hijau juga dapat membantu meningkatkan sistem imun tubuh badan yang dapat membantu melawan jangkitan dan mempercepatkan proses penyembuhan. [9]

Rumusan

Epal hijau mengandungi kandungan antioksidan yang dapat melindungi tubuh badan daripada penyakit serta ia dapat membantu melindungi sel daripada kerosakan.

Baik Untuk Meningkatkan Kesihatan Jantung

Epal hijau juga baik untuk jantung kerana ia dapat membantu mengekalkan aliran darah yang baik ke jantung dan membantu mencegah terjadinya strok. [10]

Mengurangkan kolesterol

Serat larut dalam epal hijau, seperti pektin, dapat membantu mengurangkan kolesterol “jahat” (LDL) dalam darah [11]. Kadar LDL yang rendah membantu mengurangkan risiko penyakit jantung koronari dan strok.

Meningkatkan kolesterol “baik”

Flavonoid yang terkandung dalam epal hijau, seperti katekin dan quercetin  terbukti dapat meningkatkan kadar kolesterol “baik” (HDL) dalam darah. Kolesterol HDL yang lebih tinggi melindungi jantung daripada penyakit kardiovaskular. [11]

Mengurangkan tekanan darah

Epal hijau mengandungi sebatian yang dikenali sebagai proantosianidin yang dapat membantu mengurangkan tekanan darah dengan mengawal saluran darah dan mengurangkan peradangan. Tekanan darah yang rendah mengurangkan risiko serangan jantung dan strok terjadi. 

Rumusan

Epal hijau mengandungi kandungan serat, flavonoid, dan proantosianidin yang dapat membantu mengekalkan aliran darah yang baik, mengurangkan kolesterol jahat, meningkatkan kolesterol baik, mengurangkan tekanan darah, serta membantu mencegah penyakit jantung dan strok.

Khasiat Buah Epal Hijau Dalam Mencegah Kanser

Epal mengandungi polifenol yang mempunyai sifat antikanser yang baik.

Satu penyelidikan yang pernah dijalankan membuktikan bahawa polifenol boleh memodulasikan proses tertentu yang boleh menyebabkan perkembangan kanser terjadi. 

Satu kajian yang dijalankan pada 2018 mendapati bahawa phloretin dari epal dapat menghalang pertumbuhan sel-sel kanser payudara tanpa menjejaskan sel-sel yang sihat. [12]

Melindungi sel: Flavonoid dan polifenol yang terdapat dalam epal hijau bertindak sebagai antioksidan yang mampu melindungi sel-sel tubuh badan dari kerosakan oksidatif yang disebabkan oleh radikal bebas. Kerosakan oksidatif sering dikaitkan dengan perkembangan kanser.

Mengurangkan keradangan: Sebatian yang terdapat dalam epal hijau, seperti quercetin dan klorogenik, dapat mengurangkan keradangan di dalam tubuh badan.

BACA  10 Khasiat Daun Pudina Atau Mint Yang Baik Untuk Kesihatan %currentyear%

Meningkatkan sistem imun tubuh badan: Epal hijau dapat membantu meningkatkan sistem imun tubuh badan, yang memainkan peranan penting dalam memusnahkan sel-sel kanser. [9]

Rumusan

Epal mengandungi polifenol yang mempunyai sifat anti-kanser yang baik. Penyelidikan mendapati bahawa sebatian ini boleh menghalang pertumbuhan sel kanser, melindungi sel daripada kerosakan oksidatif, mengurangkan keradangan, dan meningkatkan sistem imun. 

Membantu Menyihatkan Kulit Dan Rambut Anda

Kandungan vitamin C dan vitamin A serta mineral dalam epal hijau dapat membantu memberikan kulit dan rambut yang sihat. [13] 

Kulit yang lebih sihat: Epal hijau kaya dengan vitamin C, yang diperlukan untuk proses sintesis kolagen. Kolagen adalah protein struktural yang penting bagi menjaga keanjalan dan kelembapan kulit.

Rambut yang lebih kuat: Kandungan vitamin A dalam epal hijau boleh membantu merangsang pertumbuhan rambut dan memperbaiki struktur rambut yang telah rosak. Vitamin A juga membantu menjaga kulit kepala supaya ia kekal sihat, mengurangkan keguguran dan mencegah rambut kering.

Perlindungan terhadap kerosakan matahari: Flavonoid dan polifenol dalam epal hijau melindungi kulit daripada kesan berbahaya yang disebabkan oleh sinar UV. Ini membantu mencegah penuaan pramatang dan mengurangkan risiko kerosakan kulit akibat matahari.

Rumusan

Epal hijau kaya dengan kandungan vitamin C, vitamin A serta mineral penting yang dapat memberikan kulit dan rambut yang sihat.

Membantu Melindungi Mata

Seperti buah-buahan dan sayur-sayuran lain, epal hijau juga mengandungi nutrien tertentu yang boleh mengekalkan kesihatan mata. 

Komponen yang terdapat dalam epal hijau seperti vitamin C, vitamin A, serta kandungan antioksidannya boleh membantu meningkatkan kesihatan mata.

Mengurangkan risiko penyakit mata yang berkaitan dengan usia: Epal hijau mengandungi kandungan antioksidan seperti lutein dan zeaxanthin yang telah terbukti dapat membantu mengurangkan risiko penyakit mata yang berkaitan dengan usia, seperti degenerasi makula dan katarak.

Mencegah kerosakan sel mata: Flavonoid dan polifenol dalam epal hijau melindungi sel-sel mata dari kesan berbahaya seperti radikal bebas. Kerosakan oksidatif ini sering dikaitkan dengan tahap penurunan penglihatan dan penyakit mata.

Meningkatkan fungsi penglihatan: Epal hijau kaya dengan vitamin A, yang penting untuk fungsi penglihatan yang normal. Vitamin A membantu dalam pembentukan pigmen visual rhodopsin, yang diperlukan untuk penglihatan pada cahaya rendah. [14] 

Rumusan

Epal hijau mengandungi nutrien penting yang dapat membantu mengekalkan kesihatan mata.

Vitamin C, vitamin A, dan antioksidan dalam epal hijau boleh mengurangkan risiko penyakit mata yang berkaitan dengan usia, melindungi daripada kerosakan oksidatif pada sel mata, dan meningkatkan fungsi visual dengan menyokong pembentukan pigmen visual.

Membantu Dalam Melindungi Sendi

Epal mempunyai aktiviti antioksidan dan antiproliferatif yang bertanggungjawab untuk melindungi komponen selular daripada kerosakan oksidatif serta menghalang pertumbuhan sel tumor.

Epal hijau dapat memberikan manfaat pada kesihatan sendi melalui beberapa mekanisme:

Mengurangkan keradangan: Kandungan quercetin dalam epal hijau memiliki sifat anti-radang yang dapat membantu mengurangkan keradangan pada sendi. Radang sendi sering menyebabkan sakit dan kebas yang berkaitan dengan artritis dan masalah sendi lain.

Meningkatkan keseimbangan asid-bes dalam tubuh: Epal hijau membantu menjaga keseimbangan pH tubuh badan, yang penting untuk mencegah perkembangan asid urik dan gout. [15] Gout adalah sejenis artritis yang disebabkan oleh penumpukan kristal asid urik pada sendi.

Mengurangkan risiko osteoporosis: Epal hijau mengandungi mineral seperti kalsium dan fosfor yang diperlukan untuk menjaga kepadatan tulang. Pengambilan kalsium yang cukup dapat mengurangkan risiko osteoporosis dan patah tulang. [16]

Rumusan

Aktiviti antioksidan dan antiproliferatif epal hijau mampu melindungi komponen selular daripada kerosakan oksidatif dan menghalang pertumbuhan sel tumor, di samping memberi manfaat untuk kesihatan sendi.

Baik Untuk Detoksifikasi Hati

Epal hijau dapat membantu meningkatkan kesihatan sistem penghadaman dan menyingkir sisa toksik dengan lebih baik kerana kandungan antioksidan dan serat nya.  [17]

Epal hijau mengandungi serat makanan, termasuk serat tidak larut dan larut. Serat membantu dalam proses penghadaman dan menggalakkan pergerakan usus yang teratur yang membantu membuang toksin dan bahan buangan daripada badan, termasuk hati.

Membantu proses detoksifikasi: Kandungan pektin dalam epal hijau membantu dalam proses detoksifikasi hati dengan membantu menyerap racun dan logam berat, yang kemudian dikeluarkan dari tubuh. Ini memastikan hati kekal sihat dan bebas dari toksin.

Meningkatkan produksi glutathione: Epal hijau mengandungi sebatian yang dikenali sebagai prokianidin, yang dapat merangsang produksi glutathione dalam hati. Glutathione adalah antioksidan yang baik yang dapat melindungi hati daripada kerosakan oksidatif dan membantu dalam proses detoksifikasi. [18]

Mencegah pengumpulan lemak: Memakan epal hijau dapat membantu mengurangkan pengumpulanlemak pada hati, yang dikenali sebagai steatosis hepatik. Keadaan ini boleh menyebabkan keradangan hati dan kerosakan hati untuk jangka panjang. [19]

Rumusan

Epal hijau boleh meningkatkan kesihatan usus dengan membantu menyingkirkan toksin kerana kandungan antioksidan dan seratnya.

Pektin dalam epal hijau dapat menyokong detoksifikasi hati dengan menyerap toksin dan logam berat, meningkatkan pengeluaran glutation, dan menghalang pengumpulan lemak dalam hati, yang dikenali sebagai hepatik steatosis.

Membantu Mengurangkan Kadar Gula Dalam Darah

Berat badan yang berlebihan adalah antara faktor utama penyakit kronik seperti diabetes, kardiovaskular dan kanser.

Epal hijau kaya dengan serat makanan, seperti serat larut dan tidak larut.

Serat membantu melambatkan proses penghadaman dan penyerapan gula dan memastikan pelepasan glukosa yang lebih terkawal dalam aliran darah. Ini boleh membantu mengawal paras gula dalam darah dan meningkatkan sensitiviti insulin. [20]

Indeks glisemik rendah: Epal hijau mempunyai indeks glisemik (GI) yang rendah, bermaksud ia mengelakkan peningkatan paras gula dalam darah dengan perlahan berbanding dengan makanan yang mempunyai GI tinggi. Ini boleh mencegah lonjakan gula dalam darah dan menyokong kawalan glisemik yang lebih baik untuk individu yang menghidap diabetes. [4]

Meningkatkan sensitiviti insulin: Polifenol yang terdapat dalam epal hijau dapat meningkatkan sensitiviti insulin, yang penting untuk pengurusan glukosa dalam darah yang lebih sihat. Insulin yang lebih berkesan membantu tubuh badan menggunakan glukosa dengan lebih baik. 

Membantu mengurang berat badan: Epal hijau dapat membantu mengurangkan berat badan dengan memberi rasa kenyang dan mengurangkan keinginan untuk mengambil snek. 

Rumusan

Epal hijau boleh membantu dalam menguruskan diabetes kerana ia kaya dengan serat makanan dan ia mempunyai indeks glisemik yang rendah

Membantu Mengawal Tekanan Darah

Sebiji epal hijau membekalkan 117 mg kalium, yang dapat membantu mengekalkan keseimbangan elektrolit dalam badan. Selain itu buah epal hijau juga mempunyai kesan diuretik kerana ia dapat meningkatkan pengeluaran air kencing dan membantu dalam menurunkan tekanan darah. [21] 

Kandungan kalium yang tinggi: Epal hijau kaya dengan kalium, sejenis elektrolit penting yang dapat membantu dalam mengawal tekanan darah. Kalium dapat membantu mengimbang keseimbangan natrium dalam tubuh badan dan ia penting dalam mengawal tekanan darah. [22]

BACA  13 Manfaat Luar Biasa Tentang Khasiat Daun Ketumbar Yang Baik Untuk Kesihatan Badan Kita

Serat larut: Serat larut dalam epal hijau, seperti pektin, dapat membantu mengurangkan tekanan darah. Mekanisme ini mengikat pektin dengan asid empedu dalam usus, yang kemudian mengurangkan penyerapan kolesterol dan membantu mengurangkan tekanan darah.

Antioksidan: Polifenol yang terdapat dalam epal hijau berfungsi sebagai antioksidan yang baik kerana ia mampu membantu melindungi dinding arteri daripada kerosakan oksidatif. 

Rumusan

Epal hijau kaya dengan kalium membantu dalam mengekalkan keseimbangan elektrolit dan mengawal tekanan darah, manakala serat larutnya, seperti pektin, membantu mengurangkan tekanan darah dengan mengikat asid hempedu dalam usus, mengurangkan penyerapan kolesterol, dan polifenol pula bertindak sebagai antioksidan, melindungi dinding arteri daripada kerosakan oksidatif.

Baik Dalam Merawat Penyakit Gout

Semua jenis epal mempunyai kandungan purin yang rendah. Barangan rendah purin mengandungi kurang daripada 50 miligram purin dalam setiap 100 gram makanan.

Diet dengan vitamin C yang tinggi dapat membantu menurunkan paras asid urik dan membantu mencegah dan merawat gout, menurut kajian “Arthritis dan Rheumatism” yang diterbitkan pada tahun 2005. [23]

Epal hijau boleh membantu mengawal gout kerana ia mempunyai kandungan purin yang rendah. 

Mengurangkan asid urik: Epal hijau mengandungi vitamin C, yang dapat membantu mengurangkan tahap asid urik dalam darah. Asid urik yang berlebihan dalam darah boleh menyebabkan pembentukan kristal asid urik pada sendi, yang boleh menyebabkan gout.

Mencegah keradangan: Polifenol dalam epal hijau mempunyai sifat anti-radang yang dapat membantu mengurangkan keradangan sendi yang disebabkan oleh gout. Dengan mengurangkan keradangan dapat membantu mengurangkan kesakitan dan ketidakselesaan yang berkaitan dengan gout.

Menjaga fungsi buah pinggang: Epal hijau mengandungi serat dan antioksidan yang dapat membantu memastikan fungsi buah pinggang yang sihat. Buah pinggang yang sihat memainkan peranan penting dalam mengekalkan keseimbangan asid urik dalam tubuh. [24]

Rumusan

Epal hijau mempunyai kandungan purin yang rendah dengan kandungan kandungan vitamin C yang tinggi.

Ini boleh membantu mengawal gout dengan mengurangkan tahap asid urik, mencegah keradangan pada sendi, dan menyokong fungsi buah pinggang bagi mengekalkan keseimbangan asid urik dalam badan.

Mengurangkan Gejala Cirit Birit

Pektin yang terdapat dalam epal hijau boleh membantu memproses makanan dengan lebih baik. 

Kandungan serat yang tinggi dalam epal hijau juga boleh memberi kesan pada kesihatan usus. 

Serat dapat merangsang sistem pencernaan dan mengurangkan gejala sembelit dan cirit-birit.

Serat larut: Pektin iaitu serat larut yang terdapat dalam epal hijau dapat membantu mengawal cirit-birit dengan membantu meningkatkan kepadatan najis dan mengurangkan pergerakan usus. Serat larut ini juga membantu memastikan keseimbangan cecair dalam usus dan mencegah kehilangan cecair yang berlebihan dari tubuh badan.

Mengurangkan keradangan: Polifenol dalam epal hijau mempunyai sifat anti-radang yang dapat membantu mengurangkan keradangan dalam usus dan mengurangkan simptom cirit-birit. Ini dapat membantu mengurangkan kembung perut dan ketidakselesaan akibat cirit-birit.

Menjaga keseimbangan mikrobiota usus: Epal hijau mengandungi prebiotik, seperti oligosakarida yang dapat membantu menjaga keseimbangan bakteria usus yang sihat. Bakteria usus yang sihat memainkan peranan penting dalam mengawal cirit-birit dan memastikan kesihatan usus secara keseluruhan. [25]

Rumusan

Epal hijau mengandungi pektin dan kandungan serat yang tinggi yang boleh membantu dalam proses penghadaman, meningkatkan kesihatan usus, mengurangkan gejala sembelit dan cirit-birit, mengawal keradangan, dan mengekalkan mikrobiota usus yang lebih sihat.

Cara Menikmati Epal Hijau

Epal hijau adalah buah yang versatil kerana ia boleh dinikmati dengan pelbagai cara.  Ia boleh dinikmati begitu sahaja, ditambah ke dalam salad atau dijadikan smoothie. 

Dengan pelbagai cara untuk menikmati epal hijau, anda boleh mencari cara yang bersesuaian dengan citarasa dan keperluan pemakanan anda sambil memperolehi manfaat kesihatannya.  

Risiko Potensi Pengambilan Epal Hijau

Walaupun epal hijau menawarkan banyak manfaat kesihatan namun terdapat kemungkinan beberapa risiko apabila memakannya. Antaranya ialah alahan, sakit gigi, sisa racun perosak dan interaksi dengan ubat tertentu. 

Adalah sangat penting untuk mengenal pasti risiko-risiko ini, memakan secara sederhana, menjaga kebersihan mulut, mencuci epal dengan bersih sebelum memakannya, dan berunding dengan pakar kesihatan jika anda mempunyai sebarang kebimbangan atau keadaan kesihatan tertentu.

Kesimpulan

Epal hijau bukan sahaja mempunyai rasa yang sedap tetapi ia juga mempunyai banyak manfaat kesihatan. Dengan kandungan nutrien dan antioksidan yang tinggi, serta sifat anti-radang nya, epal hijau dapat membantu anda menjaga kesihatan badan serta usus secara keseluruhan. 

Mengamalkan epal hijau sebagai sebahagian daripada diet yang seimbang boleh memberikan anda kebaikan jangka panjang dalam membantu menjaga tubuh badan supaya ia kekal sihat dan cergas. 

Soalan Lazim Mengenai Epal Hijau

Author

 • Farah Kasman

  Farah Kasman mempunyai sijil Makanan dan Kesihatan daripada Stanford University School of Medicine. Beliau mempunyai minat dalam membantu pembacanya memahami kepentingan menjaga kesihatan dan kebaikan makanan serta diet yang sihat.

Leave a Comment

seventeen + nineteen =