Rahsia Dan Khasiat Chia Seed Atau Biji Chia Bukan Sahaja Baik Untuk Berat Badan Tapi Untuk Jantung, Usus Dan Tulang Yang Sihat

Kongsi artikel ini

Biji chia atau chia seeds adalah biji kecil berbentuk bujur yang berasal dari tumbuhan Salvia hispanica, yang berasal dari Mexico dan Guatemala.

Ia merupakan makanan ruji dalam diet Native American dan Mexico sejak dulu lagi. Mereka menggunakan biji chia untuk membuat roti, bubur, dan juga untuk tujuan perubatan.

28 gram chia seed mengandungi hampir 10 gram serat makanan, menjadikannya sumber nutrien yang sangat baik. Serat dalam chia seed terutamanya serat larut dan lendir boleh membantu menurunkan tekanan darah dan mengurangkan risiko penyakit jantung.

Biji chia juga telah dikaitkan dengan manfaat kesihatan lain, seperti menurunkan tahap trigliserida, menstabilkan kadar gula dalam darah bagi pesakit diabetes jenis 2, dan menghalang darah beku, meningkatkan kesihatan tulang, serta membantu mengurangkan keradangan. [1]

Dalam artikel ini, kami akan berkongsi tentang khasiat chia seed untuk kesihatan dan bagaimana anda boleh memasukkannya ke dalam diet harian untuk gaya hidup yang lebih sihat dan seimbang.

Nilai Nutrien Biji Chia

khasiat chia seed

Biji chia mula meraih populariti sejak beberapa tahun kebelakangan ini kerana ramai yang mula berminat untuk mengetahui mengenai manfaat kesihatan dan kegunaannya dalam masakan. 

Di bawah merupakan ringkasan ringkas tentang manfaat pemakanan chia seeds. 

Faedah Pemakanan:

Faedah Pemakanan Biji ChiaKeterangan
Kaya dengan Asid Lemak Omega-3Sumber asid lemak omega-3 yang sangat baik untuk fungsi otak dan mengurangkan keradangan.
Penuh dengan SeratKaya dengan serat makanan, menyediakan rasa kenyang dan memastikan sistem pencernaan sihat.
VitaminSumber vitamin B1 (tiamin), B2, B3 (niasin), dan E.
Tinggi kandungan antioksidanMenawarkan antioksidan tinggi untuk melindungi tubuh dari radikal bebas dan tekanan oksidatif.
Sumber Protein yang BaikKandungan protein tinggi, pilihan protein tumbuhan untuk vegan dan vegetarian.
Kaya dengan Mineral PentingKandungan kalsium, magnesium, fosforus, dan mangan menyumbang kepada tulang yang kuat.

Kebaikan Chia Seed Dalam Membantu Mencegah Penyakit Jantung Dan Mengawal Tekanan Darah

Menurut penyelidikan, biji chia didapati dapat meningkatkan kesihatan jantung melalui pelbagai mekanisme.

Biji chia mengandungi komponen yang dapat membantu dalam mencegah penyakit kardiovaskular (CVD), seperti membantu mengurangkan tekanan darah, platelet aggregation, kolesterol dan pengoksidaan. 

Ia kaya dengan asid lemak omega-3, terutamanya asid alfa-linolenik (ALA), yang telah terbukti dapat memberi kesan yang baik terhadap kesihatan kardiovaskular.

Kajian juga mendapati bahawa pengambilan asid lemak omega-3 daripada sumber makanan laut dan tumbuhan, termasuk biji chia, dikaitkan dengan pengurangan risiko kematian akibat penyakit kardiovaskular.

Serat larut yang terdapat dalam biji chia, boleh membantu menurunkan tahap kolesterol dalam darah dan ini boleh mengurangkan risiko penyakit jantung. [4]

Tambahan lagi, kajian yang dijalankan terhadap haiwan telah membuktikan biji chia boleh memberi kesan positif terhadap tahap kolesterol, penurunan berat badan, dan memberikan rasa kenyang.

Walaupun biji chia sahaja tidak mampu mengurangkan risiko kardiovaskular, tetapi dengan pengambilan biji chia secara teratur serta diet seimbang boleh menyumbang kepada kesihatan jantung yang sihat. [5][6]

Rumusan

Biji chia boleh meningkatkan kesihatan jantung dengan mengurangkan tekanan darah, kolesterol, dan pengagregatan platelet. Ia kaya dengan asid lemak omega-3, yang mempunyai kesan positif terhadap kesihatan kardiovaskular.

Serat larut dalam biji chia membantu menurunkan paras kolesterol darah dan mengurangkan risiko penyakit jantung.

Mengawal Tahap Gula Dalam Darah Bagi Pesakit Kencing Manis

Biji chia mempunyai manfaat dalam mengawal paras gula dalam darah dan menguruskan diabetes. Ia merupakan sumber serat yang baik dan memainkan peranan penting dalam menyokong ketahanan insulin serta membantu menurunkan paras gula dalam darah. 

Pesakit diabetes mempunyai tahap gula darah puasa yang tinggi secara konsisten sering dikaitkan dengan peningkatan risiko beberapa komplikasi, antaranya penyakit jantung. [7]

Kandungan serat dalam chia seed mampu membantu melambatkan proses penyerapan gula dan mencegah lonjakan mendadak dalam paras glukosa darah.

Biji chia mengandungi lemak omega-3 yang sihat berbanding biji rami atau biji bijirin lain. Asid lemak ini telah terbukti mempunyai banyak manfaat kesihatan seperti membantu pesakit diabetes mengawal gula dalam darah mereka.

Dalam satu kajian, varian chia yang dikenali sebagai Salba didapati menunjukkan kesan yang menjanjikan dalam mengawal gula dalam darah dan tekanan darah, serta mengurangkan penanda risiko jantung dalam pesakit diabetes. [8]

Rumusan

Biji chia boleh membantu mengawal paras gula dalam darah dan menguruskan diabetes kerana kandungan serat dan asid lemak omega-3 yang tinggi.

Serat melambatkan penyerapan gula dan menghalang lonjakan paras glukosa darah. Varian yang dipanggil Salba telah menunjukkan kesan yang menjanjikan dalam mengawal gula darah dan mengurangkan penanda risiko jantung dalam pesakit diabetes.

Chia Seeds Membantu Dalam Penurunan Berat Badan Dan Mengurangkan Rasa Lapar

Kandungan serat dan protein dalam chia seed adalah tinggi dan dikatakan nutrien penting ini dapat memberikan rasa kenyang.

BACA  Ketahui 8 Khasiat Lemon Yang Baik Untuk Tubuh Badan

Gabungan serat dan protein yang terdapat dalam biji chia membantu rasa kenyang dengan lebih lama dan mengurangkan selera makan secara berlebihan atau mengurangkan keinginan untuk mengambil snek pada waktu malam. [9] 

Walaupun pelbagai kajian mengenai topik ini, terdapat juga kajian yang mencadangkan bahawa dengan mengambil makanan yang tinggi kandungan serat mungkin memainkan peranan penting dalam mengawal berat badan dan obesiti. [10]

Serat diketahui menyerap air dan mengembang di dalam perut, memberikan rasa kenyang dan mengurangkan keinginan untuk mengambil makanan ringan. 

Mengamalkan biji chia sahaja tidak cukup untuk menurunkan berat badan kerana ia perlu digabungkan dengan suplemen, gaya hidup serta diet yang sihat. 

Rumusan

Biji chia mengandungi kandungan serat dan protein yang tinggi kerana ia boleh memberikan rasa kenyang dan mengurangkan selera. Gabungan serat dan protein membantu anda rasa kenyang dengan lebih lama dan boleh membantu mengawal berat badan.

Walau bagaimanapun, penurunan berat badan memerlukan pendekatan yang komprehensif dengan suplemen, perubahan gaya hidup, dan diet yang sihat.

Khasiat Chia Seed Dalam Meningkatkan Kesihatan Usus

Penyelidikan mendapati biji chia mungkin mempunyai kesan yang baik terhadap kesihatan usus kerana ia dapat membantu meningkatkan pertumbuhan bakteria baik. Bakteria ini berfungsi dalam membantu mengubah penyerapan komponen makanan tertentu.

Kajian yang dijalankan terhadap haiwan dalam makmal telah menunjukkan bahawa biji chia boleh meningkatkan fungsi usus dengan meningkatkan ketebalan lapisan otot usus dan meningkatkan fungsi vili yang membantu dalam memaksimumkan penyerapan nutrien. [11]

Selain itu, biji chia mengandungi serat yang tinggi, yang boleh membantu meningkatkan proses penghadaman dengan menambahkan pukal ke dalam najis dan menggalakkan pergerakan usus yang lebih teratur. [11]

Biji chia juga mungkin boleh digunakan sebagai rawatan semula jadi bagi merawat sembelit kerana kandungan seratnya, tetapi lebih banyak kajian klinikal diperlukan untuk mengetahui lebih lagi mengenai dakwaan ini. 

Rumusan

Biji chia boleh menggalakkan kesihatan usus dengan meningkatkan pertumbuhan bakteria baik, meningkatkan fungsi usus, dan membantu penghadaman. Kandungan serat yang tinggi membantu menambah pukal pada najis dan menggalakkan pergerakan usus yang lebih teratur.

Walau bagaimanapun, kajian klinikal lanjut diperlukan untuk memahami sepenuhnya potensi mereka sebagai rawatan semula jadi untuk sembelit.

Meningkatkan Kesihatan Otak Serta Fungsi Kognitif

Biji chia telah didapati dapat membantu meningkatkan fungsi kognitif, termasuk daya ingatan dan fokus. 

Antioksidan yang terdapat dalam biji chia mampu membantu melindungi sel-sel otak daripada tekanan oksidatif dan kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas.

Biji chia juga mengandungi asid amino yang memainkan peranan dalam penghasilan neurotransmitter, seperti serotonin, yang penting untuk mengawal mood dan menggalakkan kesejahteraan mental.

Kerana biji chia mempunyai sifat anti-radang ia dapat mengurangkan keradangan dalam otak dan mengurangkan risiko gangguan otak yang berkaitan dengan usia. [12]

Rumusan

Biji chia meningkatkan fungsi kognitif dengan melindungi sel-sel otak daripada tekanan oksidatif, membekalkan asid amino untuk pengeluaran neurotransmitter, dan mengurangkan keradangan dalam otak dan mengurangkan risiko gangguan otak yang berkaitan dengan usia.

Menyokong Tulang Yang Sihat Dan Mencegah Osteoporosis

Biji chia didapati dapat membantu memelihara tulang dan mencegah osteoporosis. 

Ia kaya dengan sumber nutrien penting seperti magnesium, fosforus, dan kalsium, yang penting untuk kesihatan tulang. 

Kalsium sangat penting untuk pembentukan dan penyelenggaraan tulang. Banyak kajian mencadangkan bahawa dengan mendapatkan cukup nutrien ini mampu mengekalkan ketumpatan mineral tulang yang baik iaitu tanda kekuatan tulang. [13]

Osteoartritis sering terjadi pada mereka yang sudah meningkat usia. Asid lemak omega-3 yang terdapat dalam biji chia boleh mengurangkan keradangan pada sendi, sekali gus melegakan kesakitan dan ketidakselesaan. [14]

Biji chia juga merupakan sumber mineral mangan, yang boleh bertindak sebagai enzim antioksidan, melindungi sel daripada kerosakan oksidatif dan memainkan peranan dalam penghasilan kolagen, komponen penting tulang yang sihat.

Rumusan

Biji chia dapat membantu mengekalkan kesihatan tulang dan mencegah osteoporosis kerana kandungan nutriennya seperti magnesium, fosforus, kalsium dan mangan.

Nutrien ini menyokong kepadatan mineral tulang dan penghasilan kolagen, manakala asid lemak omega-3 mengurangkan keradangan pada sendi, melegakan kesakitan dan ketidakselesaan.

Idea Untuk Menikmati Biji Chia

Amalan memakan chia seed adalah baik kerana ia merupakan makanan tambahan yang serba boleh dan berkhasiat untuk diet yang sihat. 

Berikut merupakan beberapa idea bagaimana anda boleh menambah chia seeds ke dalam diet dan makanan anda: 

Puding Chia: Hasilkan puding chia yang berkrim dan lazat dengan mencampurkan biji chia dengan susu kegemaran anda dan sedikit madu. Biarkan sebentar di dalam peti sejuk dan nikmatinya sebagai pemanis mulut yang sedap dan sihat. Boleh tambah buah beri biru atau kurma untuk rasa yang lebih sedap. 

BACA  12 Khasiat Madu Lebah Yang Mampu Meningkatkan Kesihatan Badan Anda Secara Semulajadi

Smoothie: Tambah satu sudu atau dua biji chia ke dalam smoothie kegemaran anda untuk mendapatkan tambahan serat, protein dan lemak yang sihat. Biji chia juga akan membantu memekatkan tekstur smoothie.

Salad Dressing: Campurkan chia seeds ke dalam salad dressing buatan sendiri untuk menambahkan tekstur dan nutrisi. Ia boleh membantu memekatkan sos dan menambah khasiat asid lemak omega-3 pada hidangan salad anda. 

Membuat roti: Gunakan biji chia sebagai pengganti telur dalam adunan roti anda. Hanya campurkan satu sudu biji chia dengan tiga sudu air dan biarkan selama beberapa minit sehingga ia membentuk konsistensi seperti gel. Gunakan campuran ini untuk menggantikan satu telur biji dalam apa-apa resepi kegemaran anda.

Oatmeal: Campurkan biji chia ke dalam oatmeal untuk menambah serat dan tekstur. Ia akan membantu menjadikan oat anda lebih mengenyangkan dan sihat.

Potensi Risiko Pengambilan Biji Chia

Chia seed merupakan salah satu makanan superfood yang sangat berkhasiat namun ia juga mempunyai risiko tertentu. 

Anak-anak kecil tidak digalakkan untuk mengambil chia seed kerana boleh menyebabkan tercekik. 
Pengambilan chia seed secara berlebihan boleh menyebabkan masalah pencernaan, dan alahan. 
Asid lemak omega-3 yang terdapat dalam biji chia juga boleh mengganggu ubat cair darah. 

Chia seeds juga mungkin boleh berinteraksi dengan ubat tertentu dan menjejaskan keberkesanan ubat tersebut. 

Pencemaran racun perosak dan kesan logam berat telah ditemui dalam beberapa biji benih chia, jadi anda disarankan untuk memilih yang organik. 

Dapatkan nasihat dari pakar kesihatan sebelum menambah biji chia ke dalam diet anda bagi mengelakkan kesan sampingan yang tidak diingini. 

Kesimpulan 

Jika anda sedang mencari sesuatu yang menyihatkan mungkin anda boleh cuba menambah biji chia ke dalam makanan anda.

Ini kerana ia menawarkan pelbagai manfaat kesihatan dalam pengurusan berat badan, kesihatan jantung, penghadaman yang lebih baik, meningkatkan tahap tenaga, menyokong tulang yang sihat dan perlindungan antioksidan.

Ia juga mempunyai kandungan nutrien yang tinggi, seperti serat, protein, asid lemak omega-3, kalsium dan magnesium.

Soalan Lazim Mengenai Biji Chia

Author

  • Farah Kasman

    Farah Kasman mempunyai sijil Makanan dan Kesihatan daripada Stanford University School of Medicine. Beliau mempunyai minat dalam membantu pembacanya memahami kepentingan menjaga kesihatan dan kebaikan makanan serta diet yang sihat.

Leave a Comment

eleven + nine =