Ketahui 12 Khasiat Bunga Telang Serta Cara Penggunaannya Untuk Manfaat Kesihatan Yang Optimum

Kongsi artikel ini

Bunga telang dikenali dengan nama shankupushpam, Clitoria ternatea, Cordofan pea dan Asian pigeon wings merupakan sejenis tumbuhan yang tumbuh merambat dengan bunga berwarna biru yang cantik.

Ia berasal dari kawasan tropika di Asia Tenggara dan ditanam secara meluas di Thailand, Malaysia, serta bahagian Asia yang lain.

khasiat bunga telang

Daun pokok bunga telang, akar, serta daun bunga telang digunakan secara meluas dalam makanan, perubatan dan kecantikan kerana kandungan khasiatnya. Ini menjadikan ia antara sumber makanan sihat yang serba boleh

Bunga telang juga sering digunakan pengamal perubatan tradisional Cina dan Ayurveda. Ia dikatakan mempunyai kesan menenangkan, membantu meningkatkan sistem imun, dan meningkatkan fungsi kognitif serta membantu merawat masalah kulit.

Ia mempunyai rona warna ungu – biru yang unik, terang dan cantik kerana kandungan sebatian yang dikenali sebagai anthocyanin, yang bertanggungjawab dalam menghasilkan warna biru-ungu ini. 

Dalam artikel ini kita akan membincangkan tentang khasiat bunga telang, cara penggunaan serta kesan sampingan daripada pengambilannya. 

Mempunyai Kandungan Antioksidan Yang Tinggi

khasiat bunga telang sebagai antioksidan

Bunga telang mengandungi sejenis sebatian yang dikenali sebagai anthocyanin yang dipanggil ternatins, yang memberikan ia warna biru terang. 

Kajian telah membuktikan bahawa ternatin boleh mengurangkan keradangan dan boleh menghalang pertumbuhan sel kanser.

Selain itu, bunga telang juga mengandungi beberapa antioksidan lain seperti vitamin C, polifenol, kaempferol, asid p-Coumaric dan Delphinidin-3 dan 5-glikosida.

Bunga telang kaya dengan kandungan polifenol, yang merupakan sebatian antioksidan yang baik. Polifenol membantu melindungi tubuh badan daripada tekanan oksidatif, yang boleh menyebabkan kerosakan sel. 

Kajian telah menunjukkan bahawa pengambilan polifenol boleh mengurangkan masalah keradangan, meningkatkan kesihatan jantung, dan juga membantu mengurangkan risiko beberapa jenis kanser.

Bunga telang juga merupakan sumber vitamin C yang baik. Vitamin C ialah antioksidan penting yang dapat membantu melindungi sel daripada kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas. 

Vitamin C juga penting untuk pembentukan kolagen yang membantu memastikan kulit kelihatan muda dan sihat.

Khasiat Bunga Telang Dalam Menstabilkan Paras Gula Dalam Darah

khasiat bunga telang untuk paras gula

Memastikan tahap gula dalam darah dalam keadaan stabil adalah sangat penting untuk semua orang lebih-lebih lagi bagi mereka yang mempunyai penyakit kencing manis. Paras gula darah yang tidak stabil boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan, termasuk diabetes, penyakit jantung dan strok.

Terdapat pelbagai cara semula jadi bagi memastikan paras gula darah dalam paras yang sihat. Ini termasuklah pengambilan teh ekstrak bunga telang.

Bunga telang juga dikatakan mampu membantu menstabilkan paras gula dalam darah dengan membantu memperlahankan penyerapan gula ke dalam aliran darah.

Sebatian aktif dalam bunga telang dipercayai dapat membantu meningkatkan sensitiviti insulin, yang membantu mengawal paras gula dalam darah

Tambahan lagi bunga telang mempunyai sifat anti-radang, yang dapat membantu mengurangkan risiko komplikasi lain yang berkaitan dengan diabetes.

Satu kajian yang pernah dijalankan membuktikan bahawa sifat antioksidan bunga telang boleh melindungi daripada kerosakan sel dan komplikasi yang berkaitan dengan diabetes. 

Walau bagaimanapun, kajian tambahan perlu dijalankan lagi bagi menentukan bagaimana bunga telang boleh memberi kesan kepada kawalan gula darah dalam jangka panjang.

Membantu Menurunkan Tekanan Darah

khasiat bunga telang untuk tekanan darah

Tekanan darah tinggi, atau hipertensi, boleh membawa kepada masalah kesihatan yang serius, termasuk strok dan serangan jantung. Jadi adalah sangat penting untuk memastikan tekanan darah anda berada dalam paras yang selamat.

Bunga telang mengandungi sebatian anthocyanin, yang merupakan antioksidan yang kuat. Sebatian ini membantu melindungi tubuh daripada kerosakan akibat radikal bebas, yang boleh menyebabkan keradangan dan kerosakan pada saluran darah.

Ini boleh membantu mengurangkan risiko mendapat hipertensi.

Bunga telang juga mengandungi flavonoid yang dipanggil quercetin glycosides. Kompaun ini telah dikatakan dapat meningkatkan kesihatan kardiovaskular.

Ia boleh membantu mengurangkan risiko tekanan darah tinggi dengan merehatkan dinding pada saluran darah justeru dapat membantu mengurangkan tekanan dalam salur darah. 

Ekstrak biji dan akar bunga telang juga dapat membantu menurunkan tahap kolesterol, trigliserida, kolesterol jahat serta kolesterol LDL. 

Selain itu, bunga telang kaya dengan magnesium serta mineral yang boleh membantu melegakan dinding arteri. Ini boleh membantu mengurangkan risiko hipertensi, dan membantu mengekalkan tekanan darah pada tahap yang sihat.

Membantu Mengurangkan Sakit Kepala

khasiat bunga telang untuk rambut sakit kepala

Bunga telang juga dikatakan mampu mengurangkan sakit kepala kerana ia membunyai sebatian anti-radang yang kuat dan ini secara langsung mengurangkan keradangan yang boleh menyebabkan sakit kepala.

Sebatian dalam bunga membantu mengurangkan kesakitan dan ketidakselesaan yang berkaitan dengan sakit kepala.

Selain itu, kandungan antioksidan yang terdapat dalam bunga telang boleh membantu mengurangkan tekanan oksidatif yang selalunya boleh memburukkan lagi keadaan sakit kepala.

Ekstrak bunga telang juga diketahui mempunyai kesan menenangkan yang boleh membantu dalam meredakan ketegangan yang sering menyebabkan sakit kepala.

Ini kerana ia mengandungi flavonoid yang tinggi, yang membantu meningkatkan aliran darah ke otak dan mengurangkan risiko sakit kepala migrain.

Adalah dipercayai bahawa minum teh daun telang serta bunganya boleh membantu mengurangkan keradangan, meningkatkan peredaran darah dan berpotensi melegakan kesakitan.

Membantu Mengurangkan Berat Badan

khasiat bunga telang untuk menurunkan berat badan

Bunga telang mempunyai beberapa potensi manfaat kesihatan antaranya ia dapat membantu mengurangkan berat badan. Sebatian seperti flavonoid, alkaloid, dan saponin yang terkandung dalam bunga telang ini dianggap mempunyai sifat antioksidan dan anti-radang. 

Ia juga mengandungi sebatian seperti quercetin yang mungkin menyokong paras gula darah yang sihat. Teh bunga telang mampu membantu membakar lemak pada perut serta melindungi masalah hati berlemak.

Dari segi penurunan berat badan dan pengurusan berat badan pula, bunga telang mungkin bermanfaat dalam beberapa cara. 

Antaranya ialah herba ini mengandungi sebatian yang boleh membantu menyokong metabolisme yang sihat. Ini bermakna ia boleh membantu anda membakar lebih banyak kalori, sekali gus membantu dalam penurunan berat badan. 

Ia juga mengandungi sebatian yang boleh membantu anda berasa kenyang dengan lebih lama, serta mengurangkan pengambilan kalori dan mengawal berat badan yang sihat. 

BACA  Khasiat Quinoa : Makanan Superfood Untuk Kesihatan Yang Lebih Baik

Di samping itu, bunga telang juga boleh membantu menyokong proses pencernaan yang sihat dan teratur. Ia dapat membantu meningkatkan proses penghadaman dan mengurangkan risiko gangguan gastro-usus. 

Dengan meningkatkan jumlah bakteria berfaedah dalam usus, bunga telang boleh membantu meningkatkan proses penghadaman dan metabolisme. Ini dipercayai dapat membantu meningkatkan pertahanan semula jadi tubuh badan terhadap sebarang jangkitan dan penyakit.

Melebat Dan Menghitamkan Rambut Secara Semulajadi

khasiat bunga telang untuk rambut

Antosianin yang terkandung dalam bunga telang dapat membantu melindungi kulit kepala daripada kerosakan oksidatif dan masalah keradangan. Ia membantu meningkatkan kesihatan kulit kepala dan merangsang pertumbuhan folikel rambut baru serta dipercayai mampu mengilatkan rambut.

Bunga telang padat dengan asid lemak penting, yang penting untuk memastikan kulit kepala dan rambut dipelihara dan kekal sihat. 

Asid lemak dalam bunga telang membantu menyuburkan kulit kepala dan menggalakkan pertumbuhan rambut. Ia juga berfungsi untuk memperbaiki masalah kulit kepala seperti masalah kulit kepala kering atau berkerak. 

Bunga telang juga mengandungi vitamin E di mana ia penting untuk kesihatan kulit kepala serta rambut.

Vitamin E membantu melindungi kulit kepala dan rambut daripada tekanan persekitaran dan kerosakan akibat radikal bebas. Ia juga membantu mengurangkan kelemumur dan rambut yang mudah putus. 

Antioksidan dalam bunga telang juga dapat membantu mengurangkan pengeluaran DHT, iaitu hormon yang diketahui dapat menyebabkan keguguran rambut. Dengan mengurangkan pengeluaran DHT, bunga telang boleh membantu menggalakkan pertumbuhan rambut yang lebih sihat.

Membantu Melindungi Kulit

khasiat bunga telang untuk kulit

Kajian telah mendapati bahawa bunga telang boleh membantu meningkatkan kesihatan kulit kerana ia dapat memberikan kelembapan semulajadi pada kulit. 

Bunga telang kaya dengan antioksidan yang boleh membantu mengurangkan tanda-tanda penuaan, seperti kedutan dan garis halus. 

Ia juga boleh membantu melindungi kulit anda daripada kerosakan akibat matahari dan sinaran UV, serta mengurangkan keradangan dan kulit gelap akibat kerosakan radikal bebas. 

Bunga telang mampu membantu dalam merawat pelbagai masalah kulit seperti merawat masalah jerawat dan ekzema.

Antioksidan yang terdapat dalam bunga telang boleh membantu mengurangkan masalah keradangan, manakala sifat antimikroba dan anti-kulatnya boleh membantu merawat jangkitan kulit menjadikan kulit lebih sihat. 

Selain itu, bunga telang boleh membantu menggalakkan pertumbuhan kolagen, yang boleh membantu memperbaiki struktur dan kesihatan keseluruhan kulit anda.

Membantu Kitar Haid Yang Sihat

khasiat bunga telang untuk kitaran haid

Bunga telang mengandungi kandungan flavonoid, yang merupakan antioksidan semulajadi dan mempunyai sifat anti-radang. Ciri-ciri ini membantu mengurangkan ketidakseimbangan hormon, yang boleh menjadi faktor penyumbang utama dalam kitaran haid yang tidak teratur.

Kajian mendapati bahawa bunga telang sangat baik untuk diamalkan untuk membantu mengurangkan tahap hormon tekanan, yang seterusnya boleh membawa kepada kitaran haid yang lebih teratur.

Bunga telang juga dianggap dapat membantu meningkatkan peredaran dan meningkatkan aliran darah, yang boleh mengurangkan tempoh kekejangan dan gejala haid yang tidak selesa. Bunga telang didapati dapat membantu mengurangkan keradangan dan menggalakkan kesihatan secara keseluruhan.

Kelopak bunga telang mengandungi pelbagai vitamin, mineral, dan antioksidan, yang boleh membantu melindungi tubuh daripada penyakit dan membantu menggalakkan kesihatan keseluruhan.

Vitamin dan mineral ini boleh membantu mengimbangi hormon, membetulkan kitaran haid, dan mengurangkan simptom PMS.

Menyokong Kesihatan Kognitif Dan Fungsi Otak

khasiat bunga telang untuk kognitif

Bunga telang kaya dengan antioksidan, yang dapat membantu melindungi tubuh daripada radikal bebas, yang boleh merosakkan sel. 

Ia juga kaya dengan flavonoid, yang telah terbukti mempunyai kesan neuroprotektif, anti-radang, dan anti-tekanan.

Penyelidikan terkini telah membuktikan bahawa ekstrak bunga telang mampu membantu meningkatkan fungsi kognitif, termasuk ingatan dan fokus

Dalam satu kajian yang telah dijalankan, tikus diberi ekstrak bunga telang, dan mendapati ia dapat meningkatkan prestasi tikus berkenaan dalam ujian pembelajaran dan ingatan. 

Satu lagi kajian mendapati bahawa ekstrak bunga telang boleh membantu melindungi daripada penurunan kognitif yang berkaitan dengan faktor usia.

Sebagai tambahan kepada potensi manfaat kognitifnya, bunga telang juga telah terbukti mempunyai ciri-ciri anti-radang, anti-diabetes dan anti-kanser. Ia juga tinggi dengan vitamin dan mineral penting, menjadikannya tambahan yang bagus untuk sebarang diet.

Manfaat Bunga Telang Dalam Melindungi Penglihatan Anda

khasiat bunga telang untuk penglihatan

Mata merupakan organ deria yang paling penting, dan ia memainkan peranan utama dalam kehidupan seharian kita. Dalam dunia yang serba moden ini ramai kurang mengambil berat tentang penjagaan mata kerana leka bermain telefon di dalam gelap atau bekerja di depan komputer terlalu lama. 

Bunga telang mengandungi beberapa nutrien dan antioksidan baik, termasuk proanthocyanidins dan anthocyanin serta flavonoid.  Antioksidan ini membantu melindungi mata daripada tekanan oksidatif dan kerosakan radikal bebas. 

Ia juga membantu meningkatkan peredaran darah ke mata, dan secara tidak langsung membantu mengurangkan risiko masalah penglihatan yang berkaitan dengan usia, seperti degenerasi makula dan katarak.

Di samping itu, bunga telang boleh membantu mengurangkan keradangan pada mata, yang sering dikaitkan dengan pelbagai keadaan dan penyakit mata, seperti glaukoma, mata kering, dan konjunktivitis. 

Bunga telang juga boleh membantu mengurangkan kemerahan dan kerengsaan pada mata, serta mengurangkan ketegangan dan keletihan mata yang disebabkan oleh penggunaan komputer yang lama.

Membantu Dalam Fungsi Metabolik

khasiat bunga telang untuk metabolisme

Fungsi metabolik sangat penting bagi tubuh badan untuk ia memecahkan dan menyerap nutrien, menukarnya kepada tenaga, dan menjalankan semua fungsi penting yang lain.

Malangnya, kegagalan fungsi metabolik boleh membawa kepada pelbagai masalah kesihatan, seperti kenaikan berat badan, keletihan dan masalah pencernaan.

Kajian telah menunjukkan bahawa dengan mengambil bunga telang boleh membantu meningkatkan keupayaan tubuh dalam memecahkan dan menyerap nutrien.

Ini boleh membantu meningkatkan proses penghadaman dan mengurangkan masalah pencernaan, seperti kembung perut dan gas. 

Ia juga boleh membantu meningkatkan metabolisme, yang boleh membantu meningkatkan tahap tenaga dan membantu dalam penurunan berat badan.

Selain keupayaannya untuk membantu fungsi metabolik, bunga telang juga boleh membantu mengurangkan keradangan dan mengurangkan risiko penyakit kronik.

BACA  8 Khasiat Minyak Kelapa Dara - Ketahui Cara, Kebaikan Dan Manfaat Minyak Kelapa Dara Jika Diambil Setiap Hari

Kerana ia tinggi dengan kandungan antioksidan, ia dapat membantu melawan radikal bebas dan mengurangkan risiko kanser dan penyakit kronik yang lain. 

Membantu Meningkatkan Imun Sistem Badan

khasiat bunga telang untuk sistem imun

Kajian menunjukkan bahawa bunga telang mungkin mempunyai potensi untuk meningkatkan sistem imun badan. Bunga ini dipercayai dapat membantu mengurangkan keradangan dan menyokong pertahanan semula jadi tubuh terhadap penyakit.

Ia dipercayai dapat membantu merangsang pengeluaran antibodi tertentu dan sel imun yang lain, menjadikannya lebih berkesan untuk melawan bakteria dan virus. 

Selain itu, ia dianggap dapat membantu mengurangkan risiko pembentukan jenis kanser tertentu.

Bunga telang yang mempunyai sifat antioksidan, boleh membantu melindungi tubuh daripada kerosakan radikal bebas. Radikal bebas ialah molekul tidak stabil yang boleh merosakkan sel dan menyebabkan tekanan oksidatif, yang boleh membawa kepada pelbagai penyakit, termasuk kanser. 

Antioksidan boleh membantu meneutralkan radikal bebas dan melindungi tubuh daripada kesan kerosakannya.

Cara Menggunakan Bunga Telang

Bunga telang boleh digunakan dalam pelbagai cara seperti dijadikan teh, ekstrak, serbuk atau pewarna. Ia juga boleh ditambah ke dalam salad atau hiasan kek atau kuih-muih. 

Dijadikan sebagai teh

Bunga telang boleh dijadikan teh. Antioksidan dalam teh bunga telang boleh membantu mengurangkan keradangan dan membantu melegakan tekanan.

Nak buat teh bunga telang sangat mudah dan hanya memerlukan beberapa bahan sahaja. 

Anda perlukan: 

  • 1 sudu teh bunga telang
  • 1 cawan air panas
  • Madu atau gula, secukup rasa (pilihan)
  • Hirisan lemon (pilihan)

Untuk membuat teh tambahkan bunga telang dalam 1 gelas air panas dan rendam bunga telang. Rendam bunga telang tersebut selama 5 – 7 minit. Kemudian tapiskan bunga telang dan sedia untuk diminum. 

Boleh juga tambah madu, hirisan lemon, atau gula secukup rasa. Boleh nikmati rendaman air bunga telang ni ketika masih suam atau boleh juga tambah ketulan air batu jika suka.

Digunakan dalam memasak nasi kerabu

Nasi kerabu dan bunga telang sangat sinonim. Ini kerana untuk mendapatkan warna biru semulajadi nasi, air rendaman bunga telang ditambah ke dalam masakan. Bukan sahaja ia dapat memberikan warna yang cantik ia juga mempunyai banyak kebaikan kesihatan. 

Sebagai masker muka

Kalau anda nak tahu bunga telang juga boleh dijadikan masker muka. Anda boleh membuat masker mudah dengan mencampurkan serbuk ekstrak bunga telang dengan madu, yogurt dan jus lemon.

Ini akan membantu menyegarkan kulit dan membekalkannya dengan vitamin dan mineral yang diperlukan. 

Anda juga boleh menambahkan beberapa titis minyak pati, seperti lavender atau rosemary ke dalam masker bunga telang, untuk kesan yang lebih baik untuk kulit anda.

Tumbuhan ini juga dipercayai mampu memberikan kulit anda vitamin dan mineral yang diperlukan supaya ia kekal sihat, dan membantu mengurangkan tanda-tanda penuaan, melindungi kulit daripada kerosakan matahari, dan merawat pelbagai masalah kulit lain. 

Gunakan bunga telang untuk rambut yang lebih sihat dan cantik

Cuci rambut dengan air rendaman bunga telang dengan menambahkannya ke dalam syampu anda. Ini dapat membantu membersihkan kulit kepala dan menguatkan folikel rambut anda.

Campurkan serbuk bunga telang dengan sedikit madu. Urut campuran ini pada kulit kepala dan biarkan selama 15-20 minit sebelum membilasnya dengan air suam. Ini akan membantu menyuburkan dan melembapkan kulit kepala.

Guna perapi semulajadi dengan mencampurkan minyak kelapa dara dan beberapa sudu besar serbuk bunga telang. Urut campuran ini ke kulit kepala dan biarkan selama 10-15 minit sebelum membilasnya dengan air bersih. Ini akan membantu melembapkan kulit kepala dan mengurangkan kelemumur.

Risiko Dan Kesan Sampingan Pengambilan Bunga Telang

kesan sampingan bunga telang

Walaupun bunga telang mempunyai banyak khasiat, ia juga mempunyai beberapa kesan sampingan dan risiko yang perlu anda tahu. 

Berikut merupakan beberapa kesan sampingan pengambilan bunga telang secara berlebihan:

  • Masalah penghadaman: Jika diambil dalam dos yang berlebihan ia akan menyebabkan gangguan pada perut. Jadi anda disyorkan untuk mengambil dalam dos yang sesuai dengan diet anda. 
  • Tekanan darah: Ia boleh memberi kesan pada tekanan darah, kerana ia boleh bertindak sebagai diuretik dan mengurangkan paras cecair dalam badan. Jika anda mempunyai masalah tekanan darah tinggi, atau sedang mengambil ubat untuk merawat darah tinggi, berbincang dengan doktor dahulu sebelum mengambil apa-apa makanan atau suplemen berasaskan bunga telang.
  • Reaksi alahan: Ada yang mungkin mengalami reaksi alahan seperti ruam, kulit gatal, apabila mengambil bunga telang. Jika anda mengalami mana-mana gejala ini, hentikan pengambilan suplemen bunga telang dan dapatkan nasihat dari doktor terlebih dahulu.

Secara keseluruhannya, bunga telang adalah herba semulajadi yang mempunyai banyak manfaat, tetapi ia harus diambil bersesuaian dengan diet dan tahap kesihatan anda.

Sentiasa berbincang dengan doktor sebelum mengambil sebarang suplemen bunga telang, dan pastikan anda mengikut arahan pengambilan yang ditetapkan.

Kesimpulan

Khasiat bunga telang sangat banyak dan meluas. Daripada sifat antioksidannya sehinggalah potensinya untuk menggalakkan kesihatan jantung, bunga ajaib ini telah terbukti dapat memberikan pelbagai manfaat kesihatan. 

Keupayaannya dalam membantu menurunkan tekanan darah, mencegah atau mengurangkan risiko kanser, membantu kesihatan kulit, dan juga potensinya untuk bertindak sebagai antidepresan, semuanya membuktikan bunga telang sebagai herba semulajadi yang sangat baik. 

Dengan menambahkan bunga telang dalam diet dan rutin harian anda, anda boleh memperoleh pelbagai ganjaran kesihatan. 

Walaupun lebih banyak penyelidikan diperlukan, bunga telang mungkin merupakan herba semula jadi yang baik untuk ditambah ke dalam diet untuk membantu meningkatkan kesihatan dan kesejahteraan tubuh badan anda.

Author

  • Farah Kasman

    Farah Kasman mempunyai sijil Makanan dan Kesihatan daripada Stanford University School of Medicine. Beliau mempunyai minat dalam membantu pembacanya memahami kepentingan menjaga kesihatan dan kebaikan makanan serta diet yang sihat.

Leave a Comment

seven − one =