Ketahui Khasiat Buah Naga Yang Menakjubkan Dan Manfaat Kesihatan Apabila Mengamalkannya

Kongsi artikel ini

Buah naga, juga dikenali sebagai pitaya atau pitahaya merupakan sejenis buah yang berasal dari Amerika Tengah dan Amerika Selatan. Ia juga biasa didapati dan ditanam secara meluas di Asia.

Buah naga mempunyai rupa dan rasa yang tersendiri, dan ia menjadi semakin popular sejak beberapa tahun kebelakangan ini. 

Ia merupakan tumbuhan yang menarik kerana ia sebenarnya adalah sebahagian daripada keluarga kaktus. Buah naga biasanya tumbuh di atas semak yang tinggi seperti pokok, dan ia boleh mencapai ketinggian hingga lima belas kaki.

Bentuk buahnya pula menyerupai telur yang berbentuk bujur, dengan ciri kulit berwarna merah yang seakan sisik lembut. 

Isi buah naga berwarna putih yang lembut dan manis dan sering digambarkan seperti memakan campuran buah pir dan kiwi. Manakala buah naga yang tidak masak pula rasanya agak tawar.

Buah naga adalah salah satu sumber vitamin, mineral, dan serat makanan yang baik ini kerana ia tinggi kandungan antioksidan, yang boleh membantu melindungi tubuh badan daripada kerosakan akibat radikal bebas. 

khasiat buah naga

Selain itu ia juga merupakan sumber vitamin C yang sangat baik, yang penting untuk kulit dan tulang yang sihat, serta zat besi, kalsium, dan magnesium. 

Buah naga sangat sedap dimakan segar, sama ada sebagai snek atau boleh ditambah ke dalam salad. Ia juga boleh dinikmati dalam smoothie, atau dijadikan sebagai jus minuman buah-buahan, jem atau agar-agar. 

Di dalam artikel ini kita akan membincangkan mengenai khasiat buah naga dan bagaimana ia mampu memberikan banyak kebaikan kepada tubuh badan kita.

Buah Naga Tinggi Kandungan Serat Dan Nutrien

buah naga tinggi serat

Buah naga merupakan buah tropika yang padat dengan khasiat dan manfaat kesihatan. 

Ia kaya dengan serat makanan, vitamin, mineral, dan antioksidan yang baik. Jadi menambah buah naga ke dalam diet harian merupakan idea yang baik kerana ia dapat memberikan banyak manfaat kesihatan. 

Serat makanan membantu kita berasa kenyang lebih lama dan juga menggalakkan pencernaan yang sihat. Serat membantu mengurangkan tahap kolesterol, mengekalkan paras gula dalam darah, dan menggalakkan keteraturan usus. 

Buah naga juga kaya dengan vitamin C, yang menyokong sistem imun yang sihat, dan juga merupakan sumber magnesium diet yang hebat yang dapat membantu mengawal tekanan darah. 

Antioksidan dalam buah naga boleh membantu melindungi tubuh kita daripada kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas.

Pakar diet dan pemakanan mengesyorkan pengambilan sebanyak 25 gram serat setiap hari untuk wanita dan 38 gram untuk lelaki. 

Khasiat Buah Naga Yang Tinggi Kandungan Antioksidan Dan Vitamin C

buah naga tinggi vitamin c

Antioksidan sangat penting untuk kesihatan dan kesejahteraan badan kita. Ia dapat membantu melindungi sel kita daripada kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas, yang merupakan molekul tidak stabil yang boleh membawa kepada penyakit kronik. 

BACA  Anda Suka Minum Air Barli? Ketahui 9 Khasiat Barli Yang Dikatakan Mempunyai Banyak Kebaikan Kesihatan

Buah naga kaya dengan pelbagai antioksidan. Berikut merupakan kandungan antioksidan yang terkandung dalam buah naga:

  • Vitamin C: Buah naga adalah sumber vitamin C yang sangat baik. Ini kerana ia mempunyai nutrien yang membantu membina dan mengekalkan tulang dan gigi yang sihat, menyokong sistem imun serta membantu tubuh menyerap zat besi. 
  • Karotenoid: Buah naga juga kaya dengan karotenoid. Karotenoid ialah antioksidan kuat yang boleh membantu mengurangkan keradangan, melindungi kulit daripada kerosakan matahari dan menyokong kesihatan mata. 
  • Polifenol: Buah naga juga kaya dengan polifenol, sejenis antioksidan yang membantu melindungi sel daripada kerosakan. Polifenol boleh membantu mengurangkan risiko penyakit kronik seperti kanser, penyakit jantung, dan diabetes. 
  • Vitamin E: Buah naga juga kaya dengan kandungan vitamin E, antioksidan larut lemak yang membantu melindungi kulit daripada kerosakan alam sekitar. Vitamin E juga bermanfaat untuk sistem kardiovaskular, mengurangkan risiko strok dan serangan jantung. 
  • Magnesium: Buah naga adalah sumber magnesium yang sangat baik, mineral yang membantu mengurangkan keradangan dan menggalakkan fungsi otot dan saraf yang sihat. 
  • Potassium: Buah naga juga kaya dengan potassium, sejenis mineral yang membantu mengekalkan tekanan darah yang sihat dan mengekalkan tulang yang kuat.

Mencegah Sakit Kronik Seperti Penyakit Jantung

buah naga untuk jantung

Kandungan antioksidan dalam buah naga boleh mengurangkan keradangan dalam badan, yang boleh membantu merawat keadaan seperti arthritis dan asma. 

Kajian yang telah menunjukkan bahawa kandungan betalain dalam buah naga boleh mengurangkan risiko tekanan oksidatif dan mungkin mempunyai keupayaan untuk menyekat perkembangan sel-sel kanser. 

Selain itu, buah naga juga boleh membantu mengurangkan risiko kepada kanser tertentu termasuk kanser perut.

Kandungan antioksidan yang tinggi pada buah naga menjadikannya ia pilihan yang baik untuk meningkatkan sistem imun badan. 

Antioksidan membantu melindungi sel kita daripada kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas, yang boleh membawa kepada penyakit kronik seperti kanser dan penyakit jantung.

Membantu Melindungi Sistem Pencernaan Dan Usus Anda

buah naga untuk sistem pencernaan

Bakteria yang baik sangat penting untuk kesihatan usus. Tapi sering kebanyakan kita tidak memberi perhatian yang secukupnya terhadap perkara ini. 

Tetapi tahukah anda bahawa buah naga boleh membantu meningkatkan keseimbangan bakteria baik dalam usus serta menjaga sistem pencernaan?

Kajian telah menunjukkan bahawa prebiotik boleh menggalakkan pertumbuhan bakteria baik dalam usus kita, yang dapat membantu meningkatkan kesihatan badan secara keseluruhan. 

Buah naga mengandungi pelbagai prebiotik, termasuk inulin, fructo-oligosaccharides (FOS), dan galacto-oligosaccharides (GOS). Prebiotik ini telah terbukti meningkatkan bilangan bakteria baik dalam usus, serta membantu mengurangkan tahap bakteria yang berbahaya. 

Ia juga rendah kalori dan lemak, menjadikannya makanan yang ideal untuk menurunkan berat badan dan mengekalkan berat badan yang sihat.

BACA  Rahsia Khasiat Daun Senna Atau Daun Gelenggang Yang Ramai Tidak Tahu

Buah Naga Merupakan Sumber Zat Besi Yang Baik Untuk Tubuh Badan

buah naga sumber zat besi

Salah satu kebaikan buah naga ialah ia memiliki kandungan zat besi yang tinggi. Zat besi adalah nutrien bermanfaat yang penting untuk banyak fungsi badan, termasuklah pengeluaran hemoglobin, yang membawa oksigen ke sel-sel badan. 

Tanpa tahap zat besi yang mencukupi dalam diet, masalah anemia boleh terjadi. Anemia boleh menyebabkan masalah keletihan dan gejala lain. 

Buah naga adalah sumber zat besi yang hebat kerana ia mengandungi jumlah serat makanan yang baik, yang mampu membantu tubuh badan menyerap zat besi dengan lebih baik. 

Mempunyai Sifat Anti-Penuaan Yang Dapat Melindungi Kulit

khasiat buah naga untuk kulit

Buah naga yang kaya dengan kandungan antioksidan, dapat melawan radikal bebas yang boleh menyebabkan kerosakan sel dan penuaan pramatang. 

Buah naga merah juga mengandungi kandungan vitamin C, antioksidan baik yang boleh membantu meneutralkan radikal bebas dan melambatkan proses penuaan. 

Pengambilan dan penggunaan penjagaan kulit yang mengandungi antioksidan dan Vitamin C seperti buah naga dapat mencegah masalah kulit pramatang. 

Buah Naga Kaya Dengan Magnesium

buah naga tinggi magnesium

Buah naga juga sarat dengan kandungan vitamin dan mineral penting, seperti magnesium. 

Magnesium adalah mineral penting yang memainkan peranan penting dalam banyak fungsi tubuh. 

Antaranya ialah ia membantu mengekalkan tulang yang kuat, mengawal tekanan darah, dan menggalakkan jantung yang sihat. 

Dalam setiap hidangan 3 gram buah naga, akan mendapat serat makanan yang baik untuk kesihatan badan. 

Serat membantu sistem pencernaan kita berfungsi dengan lebih berkesan dan membantu kita menyerap lebih banyak nutrisi daripada makanan yang kita ambil termasuk magnesium.

Ia mengandungi lebih daripada jumlah magnesium harian yang disyorkan, menjadikannya pilihan yang bagus untuk mereka yang ingin mendapatkan lebih banyak mineral penting dalam diet mereka.

Kesimpulan

Kesimpulannya, buah naga adalah buah superfood yang sangat berkhasiat dengan khasiat luar biasa dalam menggalakkan kesihatan dan kesejahteraan badan kita.

Buah naga memiliki nutrien dan antioksidan yang mengagumkan di mana ia boleh membantu meningkatkan tahap tenaga, sistem imun dan kesihatan badan secara keseluruhan.

Anda boleh menikmati jus buah naga, smoothie, menambahkan ke dalam salad atau dimakan begitu sahaja. Dengan begitu banyak manfaat dari segi pemakanan dan rasa, buah naga sememangnya sesuai untuk ditambah ke dalam diet harian anda!

Author

  • Farah Kasman

    Farah Kasman mempunyai sijil Makanan dan Kesihatan daripada Stanford University School of Medicine. Beliau mempunyai minat dalam membantu pembacanya memahami kepentingan menjaga kesihatan dan kebaikan makanan serta diet yang sihat.

Leave a Comment

fourteen + eleven =