7 Kebaikan Dan Khasiat Sacha Inchi Oil Untuk Kesihatan Badan Anda Secara Alami

Kongsi artikel ini

Buah sacha inchi, juga dikenali sebagai Plukenetia volubilis, merupakan tumbuhan tropika dan subtropika yang berasal dari Amerika Selatan dan Caribbean. Ia ditanam untuk mendapatkan bijinya yang besar dan boleh dimakan. 

Ia juga diambil secara tradisional oleh kumpulan orang asli di Peru, ia juga kadangkala dikenali sebagai kacang gunung atau kacang Inca.

Walaupun buahnya tidak dimakan, bijinya diambil untuk dipanggang dan kemudian dimakan. Bijinya juga dikisar sehingga menjadi serbuk yang halus dan kemudian ditambah ke dalam makanan dan minuman. 

Selain itu, bijinya diekstrak untuk mendapatkan minyak yang boleh digunakan dalam masakan atau produk penjagaan kulit dan kesihatan.

Di samping itu, daun sancha inchi juga boleh dikeringkan dan digunakan untuk dijadikan teh herba.

Di Malaysia, dalam beberapa tahun kebelakangan ini, sacha inchi telah banyak digunakan bagi mereka yang ingin mencari rawatan alternatif dalam menangani masalah kesihatan seperti darah tinggi. Ini kerana ia mempunyai banyak manfaat kesihatan yang mengagumkan. 

khasiat sacha inchi oil

Dalam artikel ini kita akan membincangkan tentang khasiat sacha inchi oil dan kesan sampingan daripada pengambilannya. 

Sacha Inchi Kaya dengan Protein

Protein ialah makronutrien penting yang diperlukan untuk pertumbuhan dan pembaikan otot, serta untuk hormon, enzim dan fungsi badan yang lain. Satu hidangan sancha inchi menyediakan 8 gram protein, menjadikannya sumber protein berasaskan tumbuhan yang sangat baik.

Serat adalah nutrien penting untuk kesihatan usus, kerana ia membantu memastikan sistem pencernaan anda berjalan lancar. Ia juga bermanfaat untuk tahap kolesterol, kerana ia membantu mengurangkan kolesterol jahat. Satu hidangan sancha inchi menyediakan 4 gram serat.

Lemak yang menyihatkan jantung adalah penting untuk jantung dan sistem kardiovaskular yang berfungsi dengan baik. Sacha inchi juga mengandungi lemak sihat, seperti lemak tak tepu tunggal dan tak tepu poli, yang membantu mengawal tahap kolesterol jahat. 

Ia juga mengandungi asid oleik, yang telah dikaitkan dengan peningkatan tahap kolesterol.

Selain tahap protein, serat dan lemak yang menyihatkan jantung yang tinggi, sancha inchi juga merupakan sumber vitamin dan mineral penting yang hebat, termasuk magnesium, besi, kalsium, zink dan Vitamin E. 

Nutrien utama ini membantu mengekalkan badan anda. berfungsi secara optimum dan boleh membantu melindungi daripada pelbagai masalah kesihatan.

Rumusan 

Sacha inchi kaya dengan sumber mineral dan vitamin yang diperlukan oleh badan. 

Sacha Inchi Mempunyai Kandungan Omega-3 Yang Tinggi

Sancha Inchi menjadi sangat popular sejak kebelakangan ini kerana manfaat kesihatannya yang sangat menakjubkan. Ia bukan sahaja kaya dengan protein, tetapi ia juga kaya dengan asid lemak omega-3, omega-6, dan omega-9, alpha tocopherol vitamin E, karotenoid (vitamin A), dan juga serat. 

Kita semua tahu betapa pentingnya khasiat omega 3 untuk kesihatan kita kerana ia penting dalam membantu mengurangkan tahap trigliserida darah, mengurangkan risiko strok, membantu mengawal gejala lupus dan ia juga baik untuk otak dan mata yang sihat.

Dengan semua nutrien dan mineral ini, tidak hairanlah mengapa sacha inchi banyak digunakan dalam menghasilkan produk kesihatan dan kecantikan. 

Kajian juga menunjukkan bahawa asid lemak omega 3 juga boleh membantu dalam mengurangkan risiko jenis kanser tertentu, Alzheimer dan masalah buah pinggang.

Omega 3 juga dikatakan dapat mencegah dan meningkatkan kesihatan jantung serta melancarkan pengaliran darah.

Dengan pengambilan asid lemak omega-3 secara berkala boleh membantu mengurangkan risiko penyakit tulang seperti osteoporosis.

Rumusan

Sacha inchi mengandungi kandungan omega 3. 6 dan 9 yang penting untuk kesihatan kardiovaskular, otak dan mata yang sihat. 

Sacha Inchi Yang Tinggi Vitamin dan Mineral

Berasal dari hutan hujan Amazon dan Andes Peru, sacha inchi juga digelar sebagai “superfood”. Ini kerana sacha inchi padat dengan kandungan mineral penting seperti protein, serat dan lemak yang mampu memberikan nutrisi yang diperlukan oleh badan.

BACA  10 Khasiat Bunga Cengkih Yang Luar Biasa Yang Perlu Anda Tahu Supaya Sentiasa Kekal Sihat

Sacha inchi juga kaya dengan vitamin dan mineral penting seperti vitamin A, B, C, dan E, serta zink, magnesium, kalium, serta zat besi. [1]

Semua vitamin dan mineral ini mampu membantu menyokong tulang, kulit dan rambut yang sihat, serta membantu meningkatkan tahap imuniti badan dan tenaga.

Rumusan

Sacha inchi kaya dengan vitamin dan mineral semulajadi penting yang diperlukan oleh setiap orang. 

Khasiat Sacha Inchi Dalam Menyokong Sistem Penghadaman

Kajian menunjukkan bahawa sacha inchi boleh meningkatkan kesihatan pencernaan serta fungsi sistem penghadaman badan

Salah satu manfaat kesihatan sacha inchi yang paling mengagumkan ialah keupayaannya dalam membantu meningkatkan sistem pencernaan tubuh badan kita. 

Sebagai contoh dalam satu kajian yang telah dijalankan ke atas tikus yang diberi diet dengan lemak yang tinggi mendapati dapat mengimbangi bakteria berfaedah dalam usus apabila diberikan minyak sacha inchi. 

Dalam erti kata lain, ia mempunyai kesan probiotik, yang boleh membantu meningkatkan proses penghadaman dan mengurangkan risiko penyakit pencernaan tertentu.

Rumusan

Kesan probiotik sacha inchi membantu meningkatkan proses penghadaman dan mengurangkan keradangan sistem percernaan.

Sacha Inchi Oil Boleh Membantu Menurunkan Tekanan Darah 

Salah satu manfaat kesihatan sacha inchi yang paling biasa kita dengar ialah keupayaannya dalam membantu mengawal tekanan darah. 

Ini disebabkan oleh paras asid oleik yang tinggi dan asid lemak omega-3 yang yang terdapat dalam sacha inchi ini. 

Kajian telah menunjukkan bahawa dengan pengambilan sacha inchi boleh membantu mengurangkan tekanan darah sistolik dan diastolik pada individu yang mempunyai gejala hipertensi.

Selain itu, sacha inchi juga padat dengan kandungan antioksidan. Antioksidan secara umumnya dapat membantu melindungi tubuh daripada kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas, yang boleh menyebabkan kerosakan sel dan boleh membawa kepada perkembangan penyakit kronik. 

Satu kajian yang telah dijalakan terhadap 30 orang mendapati bahawa peserta yang mengambil sebanyak 10–15 ml minyak sacha inchi setiap hari selama 4 bulan telah menunjukkan kadar penurunan tekanan darah, jumlah kolesterol, kolesterol LDL (buruk) dan meningkatkan HDL (baik) berbanding dengan peserta yang mengambil minyak bunga matahari [2]

Sacha inchi juga merupakan sumber asid lemak tak tepu yang baik kerana ia boleh membantu mengurangkan tahap kolesterol dan menyokong kesihatan jantung [3]

Rumusan

Sumber asid lemak dari sacha inchi dikatakan dapat membantu mengurangkan kadar kolesterol dan menyokong kesihatan jantung yang sihat. 

Membantu Mencegah Peningkatan Tahap Kolesterol

Penyelidikan terkini mendapati sacha inchi kaya dengan lemak mono tak tepu yang diketahui bermanfaat untuk kesihatan jantung. Lemak ini dikatakan dapat membantu menurunkan paras kolesterol LDL, yang dikenali sebagai kolesterol “jahat”. 

Dalam satu lagi kajian yang dijalankan ke atas 42 orang dewasa mendapati dengan pengambilan minyak sacha inchi bersama dengan makanan yang mempunyai lemak yang tinggi dapat menghalang peningkatan paras kolesterol dan keradangan.

Tetapi ia juga bergantung dengan tahap metabolik seseorang individu itu. [4]

Kajian juga mendapati bahawa sancha inchi boleh membantu mengurangkan tahap kolesterol sehingga 10%. Ini disebabkan oleh kandungan asid lemak tak tepu (PUFA) nya yang tinggi. 

PUFA ini diketahui dapat membantu mengurangkan tahap kolesterol dengan menghalang penyerapan kolesterol dalam saluran penghadaman.

Rumusan

Dengan penurunan LDL dapat membantu mengurangkan risiko penyakit jantung koronari, strok dan masalah lain yang berkaitan dengan kolesterol tinggi.

Kebaikan Sacha Inchi Dalam Membantu Mengurangkan Berat Badan

Asid lemak dan serat dalam sacha inchi dikatakan dapat membantu anda menurunkan berat badan dan mengawal selera makan. Ini kerana sacha inchi boleh membuatkan kita rasa kenyang dengan lebih lama.

BACA  Anda Suka Makan Petai? Ketahui 7 Kebaikan Dan Khasiat Petai Yang Boleh Membantu Meningkatkan Kesihatan Badan

Sacha inchi juga dikatakan mampu melancarkan sistem buah pinggang dan pencernaan yang dapat membantu membuang lemak yang boleh menyebabkan obesiti.

Jadi anda boleh mengurangkan pengambilan snek diantara waktu makan dan sekaligus membantu mengurangkan pengambilan kalori. 

Selain itu, kandungan protein dalam sacha Inchi boleh membantu membina dan mengekalkan otot, yang juga boleh meningkatkan tahap metabolisme serta membantu membakar lebih banyak kalori.

Satu hidangan 0.4-auns (10 gram) biji sacha inchi dapat membekalkan sehingga 70 kalori dan protein juga serat yang baik. Ini menjadikan ia makanan tambahan yang sangat baik untuk diet bagi mereka yang ingin mengurangkan berat badan.

Protein secara umum diketahui boleh membantu mengurangkan keinginan dan selera untuk makan berlebihan serta membantu mengurangkan berat badan. [5]

Jadi jika sedang mencari makanan berkhasiat untuk menurunkan berat badan, sacha inchi ini juga sesuai diamalkan.

Rumusan

Asid lemak dan mineral serta serat yang terdapat dalam sacha inchi mampu memberikan rasa kenyang yang lebih lama di samping membekalkan nutrisi lengkap untuk diet sihat. 

Kesan Sampingan Penggunaan Sacha Inchi

Sacha inchi merupakan makanan sihat yang padat dengan kandungan nutrien yang dapat memberikan banyak manfaat kesihatan. 

Komponen baik dalam sacha inchi tertumpu dalam biji nya, menjadikannya ia sumber protein yang berasaskan tumbuhan, asid lemak penting dan vitamin dan mineral lain yang sangat baik.

Tetapi seperti apa jua makanan, terdapat kemungkinan kesan sampingan dari pengambilan sacha inchi ini. Walaupun kesan sampingan ini jarang berlaku, adalah penting untuk mengetahuinya sebelum anda mencubanya. 

Antara kesan sampingan yang paling biasa dikaitkan dengan mengambil minyak sacha inchi ialah loya, cirit-birit, sakit perut dan sakit kepala. 

Jika anda mengalami sebarang kesan sampingan seperti yang dijelaskan di atas, hentikan pengambilan sacha inchi serta merta.

Jadi adalah sangat penting mendapatkan nasihat dari doktor atau pakar kesihatan sebelum mengambil minyak sacha inchi untuk merawat sebarang penyakit yang anda alami.

Kesimpulan

Sancha inchi ialah makanan superfood yang mempunyai banyak potensi manfaat kesihatan. Profil khasiatnya sangat mengagumkan dan menjadikannya makanan tambahan yang ideal untuk sebarang diet. 

Ia merupakan sumber protein dan serat, mineral dan vitamin yang dapat membantu kita mencapai tahap kesihatan yang optima secara semula jadi. 

Rujukan/ Reference

  1. Dah-Sol Kim, Fumiko Iida, Nami Joo. (2022) Feasibility of elder-friendly food applications of lingonberry (Vaccinium vitis-idaea L.) according to gelling agent as thickening additives. International Journal of Food Properties 25:1, pages 1862-1874.
  2. Gonzales GF, Gonzales C. A randomized, double-blind placebo-controlled study on acceptability, safety and efficacy of oral administration of sacha inchi oil (Plukenetia volubilis L.) in adult human subjects. Food Chem Toxicol. 2014
  3. Forouhi NG, Krauss RM, Taubes G, Willett W. Dietary fat and cardiometabolic health: evidence, controversies, and consensus for guidance. BMJ. 2018
  4. Alayón, A. N., Ortega Ávila, J. G., & Echeverri Jiménez, I. (2019). Metabolic status is related to the effects of adding of sacha inchi (Plukenetia volubilis L.) oil on postprandial inflammation and lipid profile: Randomized, crossover clinical trial. Journal of food biochemistry
  5. Leidy, Heather J. “Increased dietary protein as a dietary strategy to prevent and/or treat obesity.” Missouri medicine vol. 111,1 2014

Author

  • Farah Kasman

    Farah Kasman mempunyai sijil Makanan dan Kesihatan daripada Stanford University School of Medicine. Beliau mempunyai minat dalam membantu pembacanya memahami kepentingan menjaga kesihatan dan kebaikan makanan serta diet yang sihat.

Leave a Comment

16 − 3 =