Anda Suka Minum Air Barli? Ketahui 9 Khasiat Barli Yang Dikatakan Mempunyai Banyak Kebaikan Kesihatan

Kongsi artikel ini

Barli merupakan bijirin berkhasiat yang dinikmati oleh ramai orang di seluruh dunia. Ia merupakan salah satu bijirin yang serba boleh dan sangat berkhasiat.

Barli bukan sahaja lazat, ia juga padat dengan serat, nutrien, mineral dan vitamin penting, menjadikannya makanan tambahan yang baik untuk diet yang sihat. 

Bukan sahaja sedap dijadikan minuman, barli juga boleh digunakan untuk membuat roti, ditambah ke dalam salad dan sup. 

Rasa barli yang sedap menjadikan ia kesukaan ramai termasuklah kanak-kanak. 

khasiat barli

Dalam artikel ini kita akan membincangkan mengenai khasiat barli dan bagaimana ia dapat membantu anda meningkatkan kesihatan tubuh badan secara semua jadi.

Khasiat Barli Dalam Membantu Menurunkan Tahap Kolesterol

Salah satu manfaat utama barli yang anda perlu tahu adalah keupayaannya dalam membantu mengurangkan kolesterol LDL “buruk”. Ini kerana kandungan serat larut yang dikenali sebagai beta-glukan dipercayai dapat membantu mengurangkan tahap kolesterol dan tahap trigliserida. [1]

Kajian telah menunjukkan bahawa beta-glukan boleh mengurangkan kolesterol LDL dengan mengikat asid hempedu, yang dihasilkan oleh hati untuk membantu dalam proses penghadaman. 

Proses ini membantu menyekat penyerapan kolesterol dari usus, sekali gus membantu menurunkan tahap kolesterol dalam badan.

Rumusan

Kandungan serat tidak larut yang terdapat dalam barli dapat membantu mengurangkan tahap kolesterol dan membantu  meningkatkan kolesterol HDL “baik”. 

Membantu Merendahkan Tekanan Darah

Salah satu komponen terpenting dalam diet yang sihat ialah dengan mengambil bijirin penuh. Bijirin penuh boleh memberikan beberapa manfaat kesihatan, termasuklah potensi dalam membantu mengurangkan tekanan darah tinggi. [2]

Penyelidikan yang telah dijalankan oleh Jabatan Pertanian Amerika Syarikat (USDA) telah mendedahkan bahawa dengan pengambilan tiga kombinasi bijirin penuh yang berbeza boleh membantu mengurangkan tekanan darah. Gabungan tersebut ialah barli, gandum penuh dan beras perang.

Barli merupakan bijirin penuh yang kaya dengan serat larut dan tidak larut.

Serat larut membantu mengurangkan penyerapan kolesterol dalam aliran darah dan serat yang tidak mudah larut pula membantu meningkatkan proses penghadaman, sekali gus membawa kepada pelepasan glukosa yang lebih perlahan ke dalam aliran darah.

Ini boleh membantu mengurangkan risiko tekanan darah tinggi. 

Barli juga mengandungi magnesium dan kalium, yang kedua-duanya penting untuk kesihatan jantung dan tahap tekanan darah.

Rumusan

Barli yang mempunyai tinggi kandungan serat mampu membantu menyerap kolesterol dan membantu mengurangkan tekanan darah tinggi. 

Mempunyai Kandungan Serat Larut Dan Tidak Larut Yang Meningkatkan Proses Penghadaman

Barli mempunyai kandungan serat yang sangat baik. Ini kerana barli mengandungi kedua-dua serat tidak larut dan larut yang tinggi yang sangat penting untuk proses pencernaan tubuh badan kita.

Serat tidak larut membantu mengumpul najis dan memberikan nya struktur yang baik menjadikannya lebih mudah melalui usus. Ia juga membantu memastikan proses pembuangan teratur di samping memastikan sistem penghadaman dalam keadaan yang baik. 

Satu kajian yang dijalankan membuktikan bahawa asid lemak rantai pendek atau short chain fatty-acid (SCFA) membantu memberi makan sel usus, mengurangkan keradangan dan memperbaiki gejala gangguan usus seperti sindrom usus besar (IBS), penyakit Crohn dan kolitis ulseratif. [3]

Serat larut pula membantu melambatkan proses penghadaman dan menyerap air, supaya najis lebih lembut dan lebih mudah untuk dikeluarkan.

Selain kandungan serat yang tidak larut dan larut, barli juga mengandungi pelbagai jenis vitamin, mineral dan antioksidan. 

Rumusan

Nutrien dalam barli mampu membantu menyokong sistem penghadaman yang sihat dan membantu mengurangkan keradangan dalam badan.

Membantu Menurunkan Berat Badan

Selain bijirin yang berkhasiat, kajian terbaru juga mendedahkan bahawa barli boleh memberi manfaat kepada mereka yang ingin menurunkan berat badan.

Ini kerana barli dipercayai boleh membantu mengurangkan rasa lapar. Ia mengandungi sejumlah besar serat makanan, yang dapat membantu melambatkan proses penghadaman makanan. 

Ini secara tidak langsung dapat menghalang rasa lapar dan boleh membantu anda rasa kenyang dengan lebih lama dan membantu mengurangkan pengambilan kalori secara berlebihan. 

Dengan itu ia dapat membantu mengurangkan jumlah makanan yang anda ambil dan menjadikan anda lebih mudah untuk berdiet. [4]

Barli juga rendah kalori. Satu perempat daripada secawan barli masak hanya mengandungi sekitar seratus dua puluh kalori, maka ia adalah pilihan yang bagus untuk mereka yang ingin menurunkan berat badan.

Di samping itu barli juga sangat berkhasiat. Ia padat dengan kandungan nutrien penting seperti selenium, magnesium, fosforus, zink dan vitamin B. Ini semua nutrien penting yang dapat membantu memastikan badan anda kekal sihat ketika anda sedang berdiet. 

Rumusan

Barli boleh membuatkan kita rasa kenyang dengan lebih lama dan secara tidak langsung membantu mengurangkan pengambilan kalori. 

Tinggi Kandungan Nutrien

Barli kaya dengan vitamin, mineral, dan sebatian tumbuhan lain yang sangat bermanfaat. Ini menjadikannya pilihan diet yang seimbang bagi mereka yang ingin meningkatkan kesihatan secara keseluruhan.

BACA  7 Khasiat Teh Hijau Atau Green Tea Yang Baik Untuk Tubuh Badan Kita

Ia juga merupakan sumber karbohidrat kompleks yang sangat baik, kerana ia dapat memberikan tenaga serta membantu mengawal paras gula dalam darah. Selain itu, barli juga merupakan sumber vitamin B yang sangat baik kerana ia boleh membantu menyokong kadar metabolisme badan.

Barli juga mengandungi lignan, iaitu sebatian yang terdapat dalam tumbuhan yang mempunyai sifat antioksidan.

Kajian telah menunjukkan bahawa lignan boleh membantu melawan radikal bebas, yang boleh menyebabkan kerosakan oksidatif pada sel. Ini boleh membantu mengurangkan risiko mendapat penyakit tertentu, seperti penyakit barah. [5]

Ia juga tinggi kandungan magnesium yang penting untuk badan. Ia membantu mengawal tekanan darah dan membantu mencegah penyakit kardiovaskular. Magnesium juga mampu membantu menyokong perkembangan tulang dan gigi yang kuat serta boleh membantu meningkatkan fungsi otot dan saraf.

Barli juga merupakan sumber protein yang hebat. Ini penting bagi mereka yang ingin mengekalkan berat badan yang sihat, membina otot, dan membaiki tisu. 

Ia juga membekalkan asid amino penting, yang merupakan blok binaan protein, dan boleh membantu membina dan membaiki tisu otot.

Rumusan

Barli padat dengan vitamin dan mineral yang sangat bermanfaat untuk tubuh badan kita. 

Membantu Mencegah Batu Karang dan Mengurangkan Risiko Pembedahan BATU KARANG

Batu karang adalah mendapan kecil dan keras yang terbentuk di dalam pundi hempedu iaitu organ kecil di dalam perut yang membantu mencerna lemak. Batu karang sangat menyakitkan, dan apabila pundi hempedu tersumbat pembedahan perlu dilakukan untuk membuangnya. 

Mengambil makanan yang mempunyai diet yang rendah lemak, tinggi serat dan mengandungi banyak bijirin penuh seperti barli, boleh membantu mengurangkan risiko batu karang.

Makanan serat tinggi seperti barli telah terbukti dapat membantu mengurangkan risiko batu karang.

Serat yang terdapat dalam barli mampu membantu mempercepatkan proses penghadaman dan mengeluarkan sisa daripada badan dengan lebih cepat dan mengurangkan jumlah kolesterol yang diserap semula. 

Ini penting kerana kolesterol adalah komponen utama yang boleh menyebabkan batu karang. 

Kajian menunjukkan bahawa mereka yang mengambil diet yang kaya dengan makanan berserat tinggi seperti barli mempunyai risiko yang lebih rendah untuk memerlukan pembedahan pundi hempedu. 

Rumusan

Selain mengurangkan risiko batu karang, barli juga boleh membantu mencegah pembedahan pundi hempedu. 

Membantu Mengurangkan Risiko Penyakit Jantung

Penyakit jantung merupakan antara punca kematian yang tinggi di banyak negara. Gabungan faktor gaya hidup seperti diet tidak sihat, kurang aktiviti fizikal dan merokok antara sebab mengapa penyakit jantung boleh terjadi. 

Faktor pemakanan memainkan peranan penting dalam membantu meningkatkan risiko penyakit jantung. Pengambilan makanan berlemak yang tidak sihat, gula, dan karbohidrat semuanya dikaitkan dengan risiko penyakit jantung.

Kajian yang dijalankan ke atas sekumpulan individu yang mengambil sejumlah purata 8.7 gram serat larut setiap hari dapat melihat pengurangan sebanyak 0.3 – 1.6 mmHg dalam tekanan darah mereka. [6]

Tekanan darah tinggi dan kolesterol LDL tinggi adalah dua faktor risiko yang diketahui umum dapat meningkatkan risiko penyakit jantung terjadi. 

Serat pemakanan boleh membantu mengurangkan tahap kolesterol dengan mengikat dan menghapuskan asid hempedu dari badan.

Ia juga boleh membantu mengurangkan tekanan darah dengan membantu mengawal paras gula darah, dan membantu mengurangkan keradangan dengan membekalkan antioksidan untuk badan.

Selain kandungan seratnya, barli juga merupakan sumber nutrien yang baik. Magnesium yang didapati dalam barli boleh membantu mengendurkan dinding saluran darah. Kandungan zink yang ada pula dapat membantu mengurangkan keradangan. 

Bijirin barli juga merupakan sumber vitamin B yang dapat membantu mengurangkan tahap homocysteine ​​​​dan boleh membantu mengurangkan risiko strok terjadi. 

Rumusan

Barli dikatakan boleh membantu mengurangkan risiko penyakit jantung kerana ia kaya dengan sumber serat makanan. 

Membantu Mengurangkan Risiko Diabetes Tahap 2 Dan Menurunkan Paras Gula

Barli adalah sumber serat makanan yang baik, kerana ia penting untuk menguruskan paras gula dalam darah. Serat makanan membantu memperlahankan penyerapan gula ke dalam aliran darah dan membantu mencegah kenaikan mendadak tahap gula darah. 

Selain itu, barli adalah sumber magnesium yang baik kerana ia telah dikaitkan dengan sensitiviti insulin yang lebih baik. Kepekaan insulin sangat penting untuk pesakit diabetes tahap 2 kerana ia membantu badan menggunakan hormon insulin dengan lebih baik bagi memproses gula.

Kandungan serat yang tinggi dalam barli telah dikaitkan dapat membantu menurunkan paras glukosa dan lemak dalam darah selepas makan dan menurunkan rintangan insulin, bermakna pengambilan barli boleh membantu meminimumkan risiko menghidap diabetes. 

Selain itu, antioksidan dalam barli boleh membantu meningkatkan kawalan gula dalam darah dan mengurangkan risiko komplikasi yang berkaitan dengan diabetes, seperti kerosakan saraf dan penyakit jantung.

Rumusan

Kajian telah mendapati bahawa barli boleh membantu mengawal paras gula dalam darah dan mengurangkan keradangan, yang boleh memberi manfaat kepada pesakit kencing manis. 

Membantu Mengurangkan Risiko Kanser Kolon

Barli kaya dengan serat makanan, yang penting untuk sistem pencernaan yang sihat. Kajian telah menunjukkan bahawa serat makanan boleh mengurangkan risiko kanser kolon sehingga 40%. 

BACA  9 Khasiat Minyak Ikan Dengan Asid Lemak Omega-3 Yang Baik Untuk Badan Dan Otak Yang Sihat

Serat tidak larut yang terdapat dalam barli sangat membantu dalam hal ini, kerana ia membantu membuang toksin dan sisa dari kolon. [7]

Selain serat, barli turut mengandungi beberapa sebatian yang boleh melindungi daripada kanser atau memperlahankan perkembangannya. Sebatian ini termasuk antioksidan, asid phytic, asid fenolik dan saponin.

Antioksidan adalah sebatian yang boleh membantu mengurangkan kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas. Radikal bebas adalah bahan buangan yang dihasilkan oleh badan dan ia boleh merosakkan sel yang menyebabkan kepada risiko penyakit barah. 

Asid phytic, juga dikenali sebagai phytate, adalah antioksidan kuat yang terdapat dalam barli. Ia juga bertindak sebagai antioksida semula jadi dan telah terbukti dapat membantu mengurangkan pertumbuhan dan penyebaran sel-sel kanser, serta mengurangkan ketoksikan beberapa ubat kemoterapi. [8]

Saponin yang terdapat dalam barli juga boleh membantu mengurangkan keradangan dalam badan. Keradangan boleh menyumbang kepada perkembangan kanser, jadi dengan membantu mengurangkan keradangan boleh membantu mengurangkan risiko kanser.

Rumusan

Serat dan sebatian baik yang terdapat dalam barli dikatakan mampu melawan kanser – kanser tertentu, terutamanya kanser kolon. Walau bagaimanapun, lebih banyak kajian diperlukan bagi mengukuhkan dakwaan ini.

Khasiat Air Barli Membantu Mengurangkan Demam Dan Sakit Tekak

Salah satu khasiat bijirin barli yang sering kita dengar ialah keupayaannya dalam membantu mengurangkan gejala demam dan sakit tekak. Pengamal perubatan tradisional mengatakan dengan meminum air barli dapat mengurangkan panas badan akibat demam.

Barli terkenal dengan sifat anti-radang jadi apabila barli diambil ketika sedang sakit dapat membantu mengurangi keradangan dan secara tidak langsung membantu mengurangkan demam dan sakit tekak.

Barli juga penuh dengan vitamin dan mineral penting yang membantu meningkatkan sistem imun badan. 

Barli juga sering digunakan dalam merawat dan meredakan sakit tekak. Rebus biji barli sehingga lembut. Apabila ia sudah lembut, tambah sedikit madu jika suka dan minum ketika ia masih suam. 

Rumusan

Barli mempunyai sifat anti-radang yang boleh membantu mengurangkan keradangan

Nota Penting

Walaupun barli sangat berkhasiat, adalah penting untuk diingatkan bahawa ia tidak boleh dijadikan pengganti kepada ubat. 

Jika anda bercadang untuk mengambil barli sebagai rawatan tambahan untuk membantu menyembuhkan penyakit yang anda alami sila dapatkan nasihat doktor anda terlebih dahulu. 

Pakar kesihatan boleh membantu menentukan sama ada ia selamat untuk anda dan samada ia merupakan pilihan yang tepat untuk keperluan kesihatan khusus anda.

Kesimpulan

Barli ialah bijirin sihat yang sangat serba boleh kerana ia padat dengan nutrien dan sebatian tumbuhan yang bermanfaat. Ia menyediakan sejumlah besar serat, protein, vitamin, mineral dan antioksidan yang semuanya boleh memberi kesan positif kepada tubuh badan kita.

Kesimpulannya, barli adalah bijirin yang sangat berkhasiat dan sihat kerana ia menawarkan pelbagai manfaat untuk kesihatan kita.

Ia adalah merupakan pilihan makanan yang baik bagi mereka yang mencari cara mudah untuk menambahkan lebih banyak makanan berkhasiat ke dalam diet harian mereka.

Dengan menambahkan barli dalam diet anda, dapat membantu meningkatkan kesihatan badan secara keseluruhan.

Rujukan/ Reference

 1. Behall KM, Scholfield DJ, Hallfrisch J. Lipids significantly reduced by diets containing barley in moderately hypercholesterolemic men. J Am Coll Nutr. 2004
 2. Behall KM, Scholfield DJ, Hallfrisch J. Whole-grain diets reduce blood pressure in mildly hypercholesterolemic men and women. J Am Diet Assoc. 2006\
 3. Macfarlane S, Macfarlane GT, Cummings JH. Review article: prebiotics in the gastrointestinal tract. Aliment Pharmacol Ther. 2006
 4. Clark MJ, Slavin JL. The effect of fiber on satiety and food intake: a systematic review. J Am Coll Nutr. 2013
 5. Adlercreutz H. Lignans and human health. Crit Rev Clin Lab Sci. 2007
 6. Khan K, Jovanovski E, Ho HVT, et al. The effect of viscous soluble fiber on blood pressure: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2018
 7. Slavin J. Why whole grains are protective: biological mechanisms. Proc Nutr Soc. 2003
 8. Aune D, Chan DS, Lau R, Vieira R, Greenwood DC, Kampman E, Norat T. Dietary fibre, whole grains, and risk of colorectal cancer: systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. BMJ. 2011

Author

 • Farah Kasman

  Farah Kasman mempunyai sijil Makanan dan Kesihatan daripada Stanford University School of Medicine. Beliau mempunyai minat dalam membantu pembacanya memahami kepentingan menjaga kesihatan dan kebaikan makanan serta diet yang sihat.

Leave a Comment

3 × five =