11 Khasiat Kunyit Hitam Dalam Perubatan Yang Mungkin Anda Tidak Tahu

Kongsi artikel ini

Kunyit hitam atau nama saintifiknya Curcuma caesia merupakan rizom jarang atau tumbuhan berakar yang berasal dari Asia dan sering dirujuk sebagai “zedoary hitam.”

Kunyit hitam telah lama digunakan manusia sejak dulu lagi dalam perubatan tradisional Ayurveda. Di Malaysia ia juga dikenali sebagai temu hitam.

Ia mempunyai rizom berwarna ungu gelap seakan-akan hitam, daun berjalur ungu kehitaman, dengan aroma yang agak kuat dan sering dijadikan antara bahan dalam masakan masyarakat India. Herba ini mempunyai akar yang panjang dan bercabang.

Walaupun tumbuhan herba ini berasal daripada spesis kunyit dan mempunyai rupa seakan kunyit ia mempunyai manfaat yang lebih banyak berbanding kunyit biasa.

Tahukah anda kunyit hitam ini mampu memberi banyak khasiat tinggi kepada kesihatan manusia?

khasiat kunyit hitam

Ia dipercayai mempunyai ciri anti-radang dan antioksidan, serta merupakan adaptogen yang kuat yang membantu tubuh menyesuaikan diri dengan tekanan. Ia juga dianggap mempunyai ciri antimikrob dan antikulat.

Dari segi manfaat kesihatannya pula, kunyit hitam berupaya dalam merawat pelbagai jenis penyakit, termasuk masalah pencernaan, keradangan, dan masalah kulit. Ia dipercayai mempunyai ciri anti-tumor dan anti-kanser, dan juga boleh membantu mengurangkan tahap kolesterol.

Dalam artikel ini kita akan membincangkan mengenai apakah khasiat kunyit hitam serta cara pengambilannya untuk penjagaan kesihatan. 

Khasiat Kunyit Hitam Dalam Pengurusan Berat Badan

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, penggunaan kunyit hitam semakin popular di Barat kerana potensinya dalam membantu penurunan berat badan.

Dalam kajian model haiwan, curcuma caesia didapati dapat mengurangkan lemak badan, memperbaiki komposisi badan, dan mengurangkan pengambilan makanan. Di samping itu, ia telah didapati dapat meningkatkan sensitiviti insulin dan mengurangkan keradangan.

Komponen aktif curcuma caesia ialah kompaun curcumin, yang mempunyai sifat antioksidan dan anti-radang.

Kunyit hitam didapati dapat membantu mengurangkan sintesis lemak, menggalakkan pecahan lemak, dan menyekat pembebasan hormon lapar yang dikenali sebagai ghrelin. Semua kesan ini dipercayai dapat membantu dalam penurunan berat badan dan lemak pada perut. [1]

Selain itu, kunyit hitam juga boleh membantu meningkatkan proses penghadaman dan mengurangkan keradangan, yang boleh membantu meningkatkan kesihatan secara keseluruhan. 

Ini boleh membantu pengurusan berat badan menjadi lebih mudah dan konsisten ditambah pula dengan diet sihat dan senaman.

Rumusan

Kunyit hitam mengandungi sebatian yang dipercayai dapat membantu menyokong penurunan berat badan dengan mengurangkan penyerapan lemak, meningkatkan metabolisme, dan mengurangkan rasa lapar. 

Kunyit Hitam Mampu Mencegah Pembentukan Kanser

Kunyit hitam mengandungi pelbagai sebatian yang boleh membantu mengurangkan risiko kanser dan keradangan.

Kajian terhadap ekstrak kunyit hitam telah menunjukkan bahawa kunyit hitam mengandungi beberapa sebatian yang didapati mempunyai sifat anti-kanser dan baik untuk digunakan untuk merawat kanser. [2]

Sebatian yang dikenali sebagai kurkuminoid, dipercayai merupakan bahagian kunyit hitam yang sangat berkesan dalam memerangi kanser.

Selain itu, kurkuminoid telah terbukti dapat mengurangkan pembentukan sel kanser, serta mengurangkan risiko metastasis, iaitu penyebaran sel kanser ke saluran dan bahagian lain badan.

Kajian telah mendapati bahawa kunyit hitam boleh membantu mengurangkan risiko mendapat kanser kolorektal, terutamanya apabila diambil dengan rawatan kanser yang lain. 

Antara cara untuk membantu menghalang risiko kanser dengan kunyit hitam ialah dengan menambahkannya ke dalam diet anda. Ia boleh ditambah ke dalam smoothie, jus, sup, dan hidangan lain, atau diambil sebagai makanan tambahan. 

Untuk manfaat yang optimum, sebaiknya ambil kunyit hitam dengan kombinasi makanan anti-kanser lain, seperti teh hijau, brokoli, halia serta sayur-sayuran dan buah-buahan lain. 

Rumusan

Curcuminoids yang biasanya terdapat dalam kunyit didapati berkesan terutamanya terhadap jenis kanser tertentu, seperti kanser payudara, kanser hati, dan kanser paru-paru. Ia juga telah dikaitkan dengan risiko kanser kolorektal.

Kunyit Hitam Mengandungi Sebatian Bioaktif Yang Baik Untuk Perubatan

Sebatian bioaktif utama dalam kunyit hitam adalah curcumin, yang bertanggungjawab dalam kesan anti-radang, antioksidan, dan antiseptik nya. 

Curcumin adalah bahan aktif utama dalam kunyit, dan telah dikaji secara meluas dalam potensi manfaat perubatannya. 

Selain itu, kunyit hitam juga mengandungi sebatian bioaktif lain yang mungkin mempunyai manfaat kesihatan. Antaranya termasuk seskuiterpen, volatile oil, dan flavonoid.

Ia juga didapati bermanfaat untuk memperbaiki sistem penghadaman dan merawat masalah gastro-usus.

Kajian juga telah membuktikan kunyit hitam dikatakan mampu mengembangkan saluran pernafasan yang sempit untuk membantu mengurangkan masalah asma.

Rumusan

Kajian telah menunjukkan bahawa kunyit hitam boleh mengurangkan keradangan dalam badan, membantu melegakan kesakitan dan mengurangkan risiko penyakit kronik. 

Mengurangkan Masalah Tekanan Dan Gejala Kemurungan

Kunyit hitam diketahui mempunyai sifat anti-radang dan antioksidan, yang dikatakan boleh membantu mengurangkan gejala kemurungan.

Kajian baru-baru ini telah membuktikan bahawa kunyit mungkin mempunyai kesan yang hampir sama dengan ubat anti-depresan dalam merawat dan mengurangkan gejala kemurungan. [3]

Walau bagaimanapun, lebih banyak kajian diperlukan untuk menentukan keberkesanan kunyit hitam dalam merawat kemurungan. 

BACA  10 Bukti Kebaikan Cendawan Lingzhi

Jika anda ingin mencuba kunyit hitam untuk merawat kemurungan dan tekanan yang anda hadapi, adalah penting untuk berbincang dengan doktor anda terlebih dahulu. 

Pakar kesihatan dan doktor boleh membantu anda menentukan sama ada pilihan rawatan ini sesuai untuk anda, dan memastikan dos yang diambil selamat dan betul. 

Rumusan

Satu kajian mendapati bahawa kunyit hitam berkesan dalam mengurangkan gejala kebimbangan, serta kemurungan. Satu lagi kajian pula melihat kesan kunyit hitam pada fungsi kognitif pada pesakit yang tertekan, dan mendapati bahawa ia dapat meningkatkan fungsi kognitif dalam semua peserta.

Membantu Melambatkan Proses Penuaan Dan Mencegah Penyakit Kronik Yang Berkaitan Dengan Usia

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, sains mula mendedahkan kehebatan kunyit hitam, dan potensinya dalam membantu melambatkan proses penuaan dan melawan penyakit kronik yang berkaitan dengan usia.

Salah satu cara kunyit hitam membantu melambatkan proses penuaan adalah dengan mengurangkan keradangan. Keradangan adalah punca utama banyak penyakit kronik yang berkaitan dengan usia, dan kunyit hitam telah terbukti berkesan sebagai agen anti-radang yang baik. 

Selain mengurangkan keradangan dan tekanan oksidatif, kunyit hitam juga terbukti dalam membantu mengawal hormon dan meningkatkan sistem antioksidan semula jadi badan. Ini membantu melindungi daripada kerosakan radikal bebas yang berlaku semasa proses penuaan.

Rumusan

Ia juga membantu mengurangkan tekanan oksidatif, yang boleh menyebabkan kerosakan pada sel dan melewatkan proses penuaan.

Membantu Merawat Masalah Artritis Dan Sakit Otot

Kunyit hitam juga sering digunakan secara tradisional dalam membantu mengurangkan keradangan dalam badan dan merawat arthritis. 

Sebagai tambahan kepada faedah anti-radangnya, kunyit hitam juga didapati mempunyai sifat antioksidan dan anti-bakteria. 

Ini bermakna ia boleh membantu melindungi sendi dan bahagian badan yang lain daripada kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas dan bakteria.

Dalam kajian yang dijalankan ke atas penghidap rheumatoid arthritis, kunyit hitam adalah lebih berkesan daripada ubat anti-radang. [4]

Rumusan

Dengan mengurangkan keradangan, ia boleh membantu melegakan sakit sendi dan bengkak, serta gejala lain yang berkaitan dengan keadaan tersebut.

Membantu Mengurangkan Risiko Sakit Jantung

Kunyit hitam mengandungi kandungan bioaktif fitokimia yang biasanya terdapat dalam rizom tumbuhan kunyit. Ia adalah polifenol, yang merupakan sebatian semula jadi dan terkenal dengan sifat anti-radang, antioksidan dan anti-kanser nya.

Keradangan boleh menyebabkan pembentukan plak di arteri, yang boleh menyekat aliran darah dan meningkatkan risiko serangan jantung atau strok. 

Dengan mengurangkan keradangan, kunyit hitam boleh membantu melindungi daripada penyakit jantung dan mengurangkan risiko pembentukan plak.

Selain mengurangkan keradangan, kunyit hitam juga boleh membantu mengurangkan tahap kolesterol dan trigliserida dalam badan.

Tahap kolesterol dan trigliserida yang tinggi diketahui dapat meningkatkan risiko penyakit jantung, jadi dengan mengurangkan tahap ini, kunyit hitam boleh membantu mengurangkan risiko penyakit jantung terjadi.

Rumusan

Kajian telah membuktikan bahawa kunyit hitam boleh membantu mengurangkan keradangan, yang merupakan salah satu faktor risiko utama terjadinya penyakit jantung. 

Ia Mempunyai Sifat Anti Radang Yang Boleh Merawat Demam Dan Keradangan

Dalam perubatan Ayurveda tradisional, kunyit hitam sering digunakan untuk mengurangkan keradangan dan demam. Sebatian aktif dalam kunyit hitam, curcuminoids, mempunyai sifat anti-radang yang dapat membantu mengurangkan keradangan dan bengkak. 

Kunyit hitam sering digunakan dalam perubatan tradisional Cina (TCM) untuk mengurangkan kesakitan akibat demam. 

Selain itu, kunyit hitam juga mengandungi minyak pati (volatile oil), yang boleh membantu mengurangkan suhu badan yang tinggi akibat demam. 

Ini menjadikan kunyit hitam pilihan terbaik bagi mereka yang ingin merawat atau mencegah jangkitan, serta bagi mereka yang ingin meningkatkan kesihatan dan mengelak dari ancaman penyakit yang disebabkan oleh bakteria. 

Rumusan

Ini kerana curcuminoids mempunyai sifat antipiretik, yang bermaksud ia dapat membantu mengurangkan suhu badan dan mengurangkan demam. 

Kunyit Hitam Kaya Dengan Antioksidan

Di barat kunyit hitam mula mendapat perhatian kerana kandungan antioksidannya yang kuat, dan potensinya dalam membantu merawat alahan, meningkatkan imuniti dan mengurangkan masalah keradangan.

Penyelidikan terkini menunjukkan bahawa kunyit hitam mengandungi antioksidan yang tinggi, yang boleh membantu meningkatkan kapasiti antioksidan dalam badan. 

Antioksidan adalah sebatian yang membantu melindungi sel daripada kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas, iaitu molekul yang boleh menyebabkan kerosakan oksidatif pada sel dan membawa kepada perkembangan pelbagai penyakit lain. 

Radikal bebas boleh disebabkan oleh pelbagai faktor, seperti toksin dan pencemaran dalam persekitaran, diet yang kurang seimbang, tekanan, dan proses penuaan.

Polifenol dalam kunyit hitam boleh membantu mengurangkan keradangan dalam badan dan boleh bermanfaat kepada mereka yang mengalami masalah keradangan kronik, seperti arthritis dan gangguan autoimun. 

Selain itu, polifenol diketahui mempunyai sifat antikanser, yang boleh membantu melindungi sel kanser berkembang menjadi sel kanser baru atau merebak ke bahagian badan yang lain. 

Rumusan

Antioksidan yang terdapat dalam kunyit hitam dikenali sebagai polifenol, iaitu sebatian yang boleh membantu melindungi sel daripada kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas. 

Membantu Meningkatkan Faktor Neurotropik Dari Otak

Kajian telah menunjukkan bahawa dengan mengamalkan kunyit hitam mampu meningkatkan tahap BDNF dalam otak dengan ketara. Ini dapat membantu meningkatkan prestasi kognitif dan melindungi daripada penurunan kognitif yang berkaitan dengan faktor usia. 

BACA  Memasak Dengan Olive Oil - Manfaat Kesihatan Memasak Menggunakan Olive Oil

Satu kajian yang diterbitkan dalam jurnal Neurochemistry International mendapati bahawa dengan mengambil ekstrak kunyit hitam selama 12 minggu dapat meningkatkan tahap BDNF sehingga 30 peratus pada peserta yang mengalami gangguan kognitif ringan.

Kajian telah menunjukkan bahawa mengambil kunyit boleh meningkatkan aktiviti neurotransmiter dan meningkatkan mood serta fungsi kognitif.

Selain meningkatkan BDNF, kunyit hitam didapati mempunyai banyak manfaat kesihatan yang lain. Ia mempunyai ciri anti-radang, anti-kanser, dan antioksidan yang boleh membantu melindungi daripada pelbagai penyakit. 

Makanan sihat ini juga berpotensi untuk mengurangkan risiko penyakit jantung, kencing manis, dan juga penyakit Alzheimer. [5]

Rumusan

Kunyit hitam juga dipercayai boleh mempengaruhi tahap serotonin dan dopamin, dua neurotransmitter yang berkait rapat dengan mood dan kognisi. 

Kunyit Hitam Dalam Membantu Meningkatkan Bilangan Sperma Dan Kesihatan Lelaki

Antara khasiat utama kunyit bagi kaum lelaki ialah kebaikannya dalam meningkatkan kesihatan dalaman secara semulajadi. Penyelidikan telah menunjukkan bahawa kunyit hitam berpotensi dalam membantu meningkatkan kesihatan lelaki dalam beberapa cara. 

Kajian telah menunjukkan bahawa dengan mengambil suplemen ekstrak kunyit hitam boleh meningkatkan kiraan dan motilitas sperma, serta memperbaiki morfologi sperma. 

Ini penting untuk lelaki yang cuba untuk mendapatkan anak, kerana ia boleh membantu meningkatkan peluang mereka untuk berjaya.

Selain meningkatkan jumlah sperma, kunyit hitam sangat baik dalam membantu mengurangkan risiko kanser prostat dan dapat membantu mengurangkan tahap antigen khusus prostat (PSA) serum, yang merupakan penanda untuk kanser prostat.

Penyelidikan juga mendapati bahawa kunyit hitam mempunyai khasiat dan manfaat dalam mengurangkan keradangan pada prostat dan mengurangkan risiko pembesaran prostat serta melancarkan peredaran darah.

Kunyit hitam juga boleh membantu meningkatkan tahap seks lelaki dengan meningkatkan tahap testosteron. Kajian mendapati bahawa dengan pengambilan ekstrak kunyit hitam boleh meningkatkan tahap testosteron, membawa kepada peningkatan libido dan prestasi seksual. 

Ini sangat penting untuk lelaki yang mempunyai isu dengan disfungsi erektil atau tahap libido yang rendah.

Rumusan

Salah satu yang paling ketara ialah keupayaannya dalam meningkatkan kadar dan kualiti sperma.

Cara Penggunaan Herba Kunyit Hitam 

Kunyit hitam boleh didapati dalam pelbagai bentuk, termasuk kering, serbuk, dan kapsul. Tetapi ia sering diambil dalam bentuk teh. 

Tetapi jika anda ingin mengambil kunyit hitam dalam bentuk semula jadi, anda boleh mendapatkanya di kedai makanan kesihatan atau kedai-kedai yang menjual suplemen dan herba. 

Cara lain untuk mengambil kunyit hitam adalah dengan mengambil kapsul. Kebanyakan kapsul mengandungi 150-500 mg ekstrak kunyit hitam, jadi anda boleh menyesuaikan dos dengan keperluan diet dan kesihatan anda.

Walau bagaimanapun, adalah penting untuk meminta nasihat dari doktor sebelum mengambil sebarang suplemen berasaskan kunyit hitam. Ini kerana dengan pengambilan secara berlebihan boleh menyebabkan kesan sampingan ringan seperti sakit perut, mual dan rasa pening.

Kunyit hitam dalam bentuk serbuk pula sesuai bagi mereka yang ingin membuat teh atau ingin menambahkannya pada smoothie, yogurt atau hidangan lain.

Kesimpulan

Kunyit hitam merupakan tumbuhan herba yang baik dan serba boleh kerana ia mempunyai banyak manfaat kesihatan. Ia boleh membantu mengurangkan keradangan, meningkatkan fungsi kognitif, mengurangkan risiko jenis kanser tertentu, dan merawat demam. 

Manfaat ini menjadikan kunyit hitam antara pilihan makanan sihat yang menarik untuk meningkatkan kesihatan dan kesejahteraan tubuh badan kita secara keseluruhan. 

Nota Penting

Akhir sekali, perlu diingat seperti mana-mana herba dan suplemen, adalah penting untuk berbincang dengan doktor anda sebelum mengambilnya untuk merawat masalah kesihatan yang anda alami.

Sentiasa mengambil dalam dos yang disyorkan dan mengambilnya mengikut tetapan seperti yang dinasihatkan. 

Reference / Rujukan 

  1. Mawer, Rudy, et al (2021) “Ghrelin: The ‘Hunger Hormone’ Explained.” Healthline
  2. Franziska Spritzler. (2022)  Anti-Inflammatory Diet 101: How to Reduce Inflammation Naturally Healthline
  3. Sanmukhani J, Satodia V, Trivedi J, Patel T, Tiwari D, Panchal B, Goel A, Tripathi CB (2013) Efficacy and safety of curcumin in major depressive disorder: a randomized controlled trial PubMed.gov
  4. Chandran B, Goel A. (2021) A randomized, pilot study to assess the efficacy and safety of curcumin in patients with active rheumatoid arthritis. PubMed.gov
  5. Mishra S, Palanivelu K. (2008 Jan) The effect of curcumin (turmeric) on Alzheimer’s disease: An overview. Natural Library Of Medicine

Author

  • Farah Kasman

    Farah Kasman mempunyai sijil Makanan dan Kesihatan daripada Stanford University School of Medicine. Beliau mempunyai minat dalam membantu pembacanya memahami kepentingan menjaga kesihatan dan kebaikan makanan serta diet yang sihat.

Leave a Comment

sixteen + one =