Khasiat Arabic Gum: 11 Kebaikan Kesihatan Luar Biasa dari Makanan Yang Sudah Wujud Beribu Tahun Ini

Kongsi artikel ini

Apakah Khasiat Arabic Gum Atau Gam Arab?

khasiat arabic gum

Arabic Gum merupakan produk semula jadi yang diekstrak dari getah pokok akasia yang terdapat di negara Timur Tengah, Sudan, dan Nigeria. Tanaman ini tumbuh subur di kawasan kering dan mampu hidup walaupun dalam musim kemarau yang berlarutan sehingga satu tahun.

Arabic Gum atau Gam Arab biasanya digunakan dalam industri makanan sebagai agen pemekat dan penstabil.

Arabic Gum mempunyai banyak khasiat. Selain menjadi bahan makanan yang boleh dimakan terus, ia juga boleh digunakan dalam pelbagai cara yang lain. Ia digunakan lebih dari dua ribu tahun di negara-negara Timur Tengah kerana ia mempunyai pelbagai kebaikan kesihatan. 

Arabic Gum Merupakan Tumbuhan Yang Sangat Hebat!

Pokok ini juga tumbuh banyak di kawasan Afrika dan Asia, dan ia dapat hidup sehingga 200 tahun! Proses pembuatan Arabic Gum dimulakan dengan mengumpulkan semua getah dari kulit pokok.

Seterusnya, getah ini akan dituangkan ke dalam periuk tanah liat, di mana ia akan kering dan mengeras dengan sendiri dari masa ke masa.

Apabila siap, bahan yang dikeraskan ini akan digiling hingga menjadi serbuk halus sebelum ia dibungkus untuk digunakan sebagai bahan atau bahan tambahan dalam produk makanan seperti kek atau ais krim.

Hari ini, ramai yang mula menggunakan Arabic Gum sebagai pengganti gula kerana ia hanya mengandungi dua kalori bagi setiap sudu teh sekaligus menyediakan pelbagai serat makanan yang baik untuk tubuh badan kita!

Ini menunjukkan Arabic Gum mempunyai banyak manfaat kepada kesihatan kita. Daripada melegakan masalah sakit perut hinggalah membantu merawat diabetes, senarai kebaikannya sangat banyak!

Dalam artikel ini kita akan membincangkan dengan lebih lagi mengenai faedah kesihatan Gum Arab yang ajaib ini. Dan anda mungkin hanya perlukan Arabic Gum untuk mendapatkan tahap kesihatan yang lebih baik. 

Arabic Gum Merupakan Sumber Prebiotik Yang Sangat Baik

Mikrobioma usus kita merupakan ekosistem kompleks yang sangat penting untuk menjaga kesihatan kita dalam pelbagai cara.

Ia telah menjadi subjek kajian yang mendalam bagi para penyelidik yang mencari jawapan untuk membantu mencegah penyakit seperti obesiti, diabetes, dan juga asma. Tetapi satu persoalan yang sering menjadi tanda tanya: apakah gaya pemakanan yang baik sangat penting?

Satu kajian baru yang telah diterbitkan awal bulan ini di Nature Medicine telah menunjukkan bahawa prebiotik mungkin boleh menjadi jawapan kepada persoalan ini.

Penyelidikan ini telah mendapati bahawa terdapat perubahan ketara dalam komposisi mikrobiota usus ketika mereka yang sihat mengambil campuran serat prebiotik yang berpotensi setiap hari.

Arabic Gum merupakan sumber prebiotik yang sangat baik. Prebiotik merupakan bahan yang membantu probiotik atau bakteria baik dalam usus kita supaya ia berfungsi dengan tahap yang optimum.

Kandungan probiotik sangat tinggi dalam Arabic Gum kerana ia mengandungi serat larut, yang membantu menyokong pertumbuhan bakteria probiotik pada usus kita.

Bakteria dalam usus dapat membantu dalam proses penghadaman, imuniti, metabolisme, dan juga membantu dalam mengurangkan masalah keradanganan.

Dalam erti kata lain, Arabic Gum dapat menyokong dan mengekalkan tahap mikroflora usus yang sihat dan seimbang, serta mengurangkan risiko penyakit tertentu.

Menurut kajian yang dijalankan oleh  Cambridge University Press mengenai fungsi prebiotik, sekumpulan sukarelawan yang sihat telah diberikan dos Arabic Gum yang berbeza setiap hari dalam tempoh empat minggu.

Sampel bahan buangan peserta kemudian diambil untuk dianalisis bagi mengukur tahap perubahan mikrobiota usus mereka.

Hasil kajian telah menunjukkan bahawa setelah empat minggu mengambil Arabic Gum, terdapat peningkatan kadar bifidobacteria dan lactobacilli yang ketara. Berbeza dengan kumpulan lain yang diberi inulin, iaitu sejenis serat makanan lain.

Arabic Gum Dapat Membantu Mengurangkan Berat Badan

Arabic Gum mungkin merupakan suplemen semula jadi yang murah dan mudah didapati serta dapat mengubah komposisi badan dengan mengurangkan tahap indeks jisim badan.

Anda boleh mendapatkan Arabic Gum dalam bentuk serbuk dan melarutkannya ke dalam air, jus, atau yogurt sebelum dimakan.

Arabic Gum dapat membantu membuang lemak badan dengan mengurangkan kadar hormon insulin dalam darah. Ia juga terbukti dapat membantu merangsang metabolisme tubuh badan, dan meningkatkan tahap tenaga seseorang.

Tambahan lagi, Arabic Gum membuatkan rasa kenyang yang menjadikan selera makan dan keinginan seseorang itu berkurangan. Ini membolehkan kita makan lebih sedikit makanan dan dapat membantu menurunkan berat badan dengan lebih cepat.

Arabic Gum Membantu Mengawal Tahap Kolesterol

Hiperlipidemia ialah istilah perubatan yang merujuk kepada kandungan kolesterol yang tinggi dalam darah.

Oleh sebab, kolesterol LDL (kepadatan rendah lipoprotein) lebih tinggi daripada biasa dan boleh menyebabkan pembentukan plak, boleh menyebabkan penyakit kardiovaskular, strok, serta serangan jantung.

Keadaan ini sering berlaku apabila terdapat faktor lain, seperti trigliserida tinggi atau tekanan darah tinggi.

Melakukan perubahan dalam gaya pemakanan dan diet serta senaman biasanya dapat merawat masalah Hiperlipidemia. Tetapi anda berkemungkinan memerlukan pengambilan ubat-ubatan jika gejala ini berlanjutan.

Untuk membantu menurunkan lipid, ramai pakar kesihatan dan doktor akan mengesyorkan pengambilan statin, yang perlu diambil secara oral bagi membantu menurunkan kadar kolesterol serum. Namun, tidak semua pesakit bertindak balas dengan baik terhadap rawatan ini.

Walau bagaimanapun, satu kajian yang dilakukan di Omdurman University, Sudan, yang telah dijalankan terhadap penggunaan suplemen Gum Arab selama empat minggu yang digabungkan dengan terapi statin bagi membantu mengurangkan Hyperlipidemia.

Hasil kajian menunjukkan bahawa pengambilan Arabic Gum bersama statin dapat mengurangkan Hyperlipidemia secara berperingkat jika dibandingkan dengan pesakit yang hanya diberi statin.

Sepanjang kajian, tahap profil lipid berkurangan dengan ketara dari awal dan semasa pengambilannya. Para penyelidik memberitahu bahawa ini boleh disebabkan oleh kepekatan serat makanan Gum Arab yang tinggi.

Kandungan serat membantu menurunkan kolesterol kerana ia mengatur aliran darah dengan mengawal asid hempedu dalam sistem pencernaan dan menurunkan penyerapan kolesterol.

BACA  10 Khasiat Bawang Putih Yang Dapat Memberi Manfaat Kepada Kesihatan Tubuh Badan Anda

Arabic Gum Memberi Manfaat Mereka Yang Mengalami Masalah Sembelit

Sembelit merupakan masalah membuang air besar yang agak menyusahkan dan menyakitkan bagi sesetengah orang  Terdapat banyak faktor yang menjadi penyebab kepada masalah sembelit antaranya ialah diet rendah serat, gaya hidup tidak aktif, dan keadaan perubatan kesihatan tertentu.

Beberapa gejala yang paling biasa termasuklah rasa kembung perut atau sakit perut, dan pergerakan usus yang berbeza. 

Dengan begitu banyak faktor yang menyebabkan berlakunya masalah sembelit dan ramai orang mempunyai gejala yang berbeza-beza, namun apakah yang harus anda lakukan untuk mengatasi masalah sembelit ini?

Walaupun banyak julap yang dijual di farmasi untuk merawat gejala ini, salah satu alternatif terbaik bagi mereka yang mengalami sembelit ialah Arabic Gum, ubat semula jadi untuk sembelit.

Kajian mengenai masalah sembelit fungsional pada anak-anak di Sudan dilakukan untuk mengetahui kesan Arabic Gum terhadap gejala sembelit aktif ini.

Penyelidikan yang dijalankan oleh MW Ali dan rakan sekerjanya menunjukkan bahawa kanak-kanak yang telah mendapatkan rawatan menggunakan Arabic Gum meningkat dengan ketara dalam mengurangkan gejala sembelit, termasuklah dalam konsistensi najis dan kekerapan membuang air besar.

Oleh yang demikian, kajian ini menunjukkan bukti bahawa serbuk Arab Gum sebagai rawatan sembelit sangat berkesan untuk merawat sembelit pada kanak-kanak.

Oleh sebab Arabic Gum dapat merawat sembelit, ia juga dapat mengurangkan simptom-simptom keradangan usus.

Menurut sebuah kajian yang dilakukan di Korea Selatan, seramai 130 orang yang mengalami cirit-birit dan sindrom iritasi usus mengalami peningkatan dalam fungsi usus mereka setelah mengamalkan kombinasi yogurt dan juga Arabic Gum.

Arabic Gum Mampu Menyokong Ketahanan Insulin

Insulin membantu memindahkan gula dari darah ke sel dan keluar daripada sistem aliran darah anda. Dan ketahanan insulin ialah ketika badan tidak mampu bertindak balas terhadap insulin.

Apabila tubuh badan tidak boleh menghasilkan insulin, atau kurang menghasilkan insulin, glukosa berkumpul pada aliran darah dan tidak dapat menembusi sel. Ini menyebabkan kadar gula dalam darah menjadi tinggi.

Telah dijelaskan bahawa kekurangan insulin merupakan faktor risiko yang besar bagi kebanyakan pesakit yang mempunyai penyakit kronik seperti diabetes tahap 2, penyakit kardiovaskular, darah tinggi, dan obesiti.

Kekurangan insulin berbeza bagi setiap individu. Sebilangan orang mungkin mampu menyokong tahap insulin selepas makan, sementara yang lain mungkin mampu menghasilkan insulin sepanjang masa (terutama jika mereka obese).

Anda juga boleh menjadi sensitif terhadap insulin dari masa ke masa jika anda cuba untuk menurunkan berat badan. Walaupun penyebab kekurangan insulin yang paling biasa ialah kegemukan, usia dan etnik juga dapat memainkan peranan dalam menghasilkan insulin yang cukup untuk badan.

Para penyelidik telah mengkaji kesan pengambilan 10 gram serbuk Arabic Gum sebanyak tiga kali sehari selama empat minggu pada subjek yang didiagnosis mempunyai ketahanan terhadap insulin.

Hasil kajian mendapati bahawa terdapat peningkatan yang besar dalam kepekaan insulin dan kadar glisemik. Kajian ini memberikan bukti lebih lanjut mengenai kebaikan pencegahan dan terapi Arabic Gum bagi pesakit diabetes.

Arabic Gum Dapat Membantu Mengurangkan Protein C-Reaktif pada Pesakit Penyakit Buah Pinggang Kronik 

Tahap CRP yang tinggi boleh menjadi punca kepada keradangan dan boleh menyebabkan banyak penyakit kronik lain seperti diabetes, penyakit jantung, dan kematian pada pesakit penyakit buah pinggang.

Arabic Gum telah terbukti dapat membantu menurunkan tahap CRP pada mereka yang menderita penyakit buah pinggang kronik. Walau bagaimanapun, tidak jelas bagaimana Arabic Gum berfungsi dalam membantu menurunkan tahap CRP.

Dalam penyelidikan yang terkini menunjukkan bahawa kadar protein reaktif C (CRP) yang menurun dapat mengelakkan pesakit buah pinggang menanggung kesakitan yang berpanjangan.

Dalam kajian di atas, para penyelidik dari Arab Saudi mendapati bahawa CRP telah terbukti berperanan dalam membantu mengurangkan risiko penyakit buah pinggang kronik dan kematian pada pesakit yang telah didiagnosis dengan CKD.

Arabic Gum Mempunyai Sifat Anti-Karsinogenik

Pada saat ini tidak ada lagi penawar bagi merawat penyakit barah, tetapi Arabic Gum terbukti dapat menjadi agen anti-kanser dengan kemampuannya untuk menghalang pembentukan dan pertumbuhan sel barah.

Ini dapat dilakukan dengan melalui pelbagai mekanisme, termasuklah induksi apoptosis dan pengaktifan sistem imun badan.

Kajian yang dijalankan oleh International Journal of Food telah menerbitkan artikel mengenai faedah menggunakan Arabic Gum untuk membantu merawat barah.

Kajian ini terdiri daripada proses menganalisis kitaran sel normal dan kemudian memeriksa kesan Arabic Gum terhadap sel barah kolorektal. Melalui kajian ini mendapati bahawa Arabic Gum tidak mempengaruhi kitaran sel normal tetapi menghalang pertumbuhan sel barah kolorektal.

Arabic Gum Dapat Membantu Menstabilkan Tekanan Darah 

Hipertensi di Malaysia merupakan keadaan yang tidak boleh diambil ringan. Terdapat 49.39 peratus kes rakyat Malaysia yang mengalami masalah hipertensi.

Tekanan darah tinggi boleh menyebabkan penyakit jantung dan juga strok. Namun, dengan menurunkan tekanan darah sistolik dapat membantu menurunkan risiko kematian akibat gejala ini.

Kajian yang dilakukan di Jepun dan UK mendapati bahawa Arabic Gum dapat membantu mengurangkan tekanan darah tinggi dengan mengurangkan tahap tekanan darah sistolik walaupun pada mereka yang mempunyai tahap tekanan darah yang sihat.

Oleh itu, tidak hairanlah mengapa Arabic Gum telah disyorkan sebagai makanan tambahan bagi individu yang mempunyai masalah hipertensi.

Para saintis merasakan bahawa penggunaan Arabic Gum dapat membantu menurunkan kadar tekanan darah pada pesakit yang menderita hipertensi kerana kemampuannya menurunkan kadar kolesterol dan glukosa, yang merupakan faktor risiko terhadap penyakit kardiovaskular.

Kesan penstabil semula jadi Arabic Gum pada tekanan darah adalah disebabkan oleh aktiviti antihipertensi. Dan dengan pengambilan dos harian 25 mg selama lapan hingga 12 minggu dilihat dapat mengurangkan pengukuran tekanan darah sistolik sebanyak enam mmHg berbanding dengan rawatan plasebo.

BACA  Bukan Hanya Sekadar Tumbuhan Herba - Kajian Mendapati Khasiat Halia Hitam Banyak Manfaat Kesihatan

Setakat ini tiada kesan sampingan yang diketahui berkaitan dengan penggunaan ekstrak Arabic Gum, tetapi disarankan agar anda tidak mengambil lebih dari 30 gram setiap hari.

Arabic Gum Membantu Mengurangkan Plak Pada Gigi

Plak gigi merupakan pengumpulan bakteria pada gigi yang boleh menyebabkan kerosakan pada gigi serta boleh menyebabkan berlakunya masalah gigi berlubang jika tidak dirawat dengan memberus gigi dan melakukan kaedah flos.

Bagi mereka yang tidak tahu, remineralisasi gigi ialah proses menguatkan dan memperbaiki gigi. Ia dicapai dengan menambahkan kalsium dan fosfat ke permukaan gigi untuk membantu mencegah kerosakan.

Remineralisasi gigi juga boleh dilakukan dengan mendapatkan bantuan doktor gigi atau di rumah.

Arabic Gum ialah bahan semula jadi yang telah digunakan sebagai agen penyegar yang telah digunakan sejak berabad lalu. Ia telah digunakan sebagai ramuan ubat gigi pada awal tahun 1840-an. Arabic Gum dapat memberikan mulut rasa yang lebih menyenangkan dan segar.

Arabic Gum mengandungi banyak kandungan mineral, termasuklah ion kalsium. Ini menjadikannya pilihan terbaik untuk membantu menguatkan semula enamel gigi. Sebenarnya, orang Mesir kuno pada zaman dahulu bergantung kepada Arabic Gum untuk membantu meningkatkan kesihatan gigi.

Dari ubat gigi hinggalah gula-gula getah, Arabic Gum boleh didapati dalam pelbagai bentuk produk bagi membantu mencegah kerosakan gigi.

Arabic Gum Membantu Menyokong Kesihatan Hati

Hati bertanggung jawab untuk membantu memecahkan lemak, mencegah jangkitan, dan menyaring toksin dari darah. Tetapi pengambilan ubat-ubatan tertentu boleh merosakkan fungsi hati.

Kajian yang dijalankan oleh Universiti Tunisia membandingkan dua kumpulan tikus, satu kumpulan menggunakan Arabic Gum dalam bekalan air mereka sementara yang lain berada dalam kumpulan kawalan.

Hasil kajian menunjukkan bahawa tikus yang meminum air daripada campuran Arabic Gum mempunyai tahap enzim hati ALT dan AST yang lebih rendah daripada kumpulan kawalan, ini bermaksud bahawa hati mereka tidak berpenyakit berbanding kelompok lain.

Di samping itu, kajian menyifatkan bahawa Arabic Gum dapat membantu memberikan kesan anti-radang pada hati dan membalikkan hepatotoksisitas yang disebabkan oleh faktor kimia.

Kesan perlindungan yang diperhatikan mungkin disebabkan oleh sifat anti-radang polisakarida Arabic Gum, yang dapat membalikkan kesan keradangan dengan menghalang pengeluaran berlebihan sitokin yang menjadi sebab berlakunya keradangan.

Secara ringkas, penyelidik yang menjalankan kajian telah mendapati bahawa Arabic Gum mempunyai kekuatan untuk menyokong kesihatan hati serta memelihara fungsinya.

Arabic Gum Membantu Memelihara Kulit Dan Merawat Masalah Kulit

Arabic Gum telah digunakan secara tradisional dalam banyak masakan Timur Tengah. Bahan semula jadi produk ini dapat membantu melembapkan dan menghidratkan kulit, membantu mengurangkan kedutan dan meningkatkan tekstur kulit.

Arabic Gum telah digunakan secara perubatan selama berabad-abad dalam membantu merawat pelbagai masalah kulit seperti ekzema, psoriasis, dan penyakit kulit yang lain.

Ia juga digunakan dalam kosmetik kerana boleh bertindak sebagai emolien semula jadi yang membantu melembutkan dan menghidrat kulit. 

Satu lagi fakta yang menyeronokkan! Ramai orang mengatakan bahawa permaisuri Mesir, Cleopatra, juga menggunakan Arabic Gum dalam penjagaan kulitnya!

Kulit gatal merupakan masalah biasa di kalangan mereka yang mempunyai masalah ekzema, dermatitis, dan psoriasis. Terdapat rawatan jangka panjang bagi merawat keadaan ini, tetapi sering memberi kesan sampingan.

Penyelidik di University of Leeds baru-baru ini menjalankan sebuah kajian di mana mereka mendapati bahawa menambahkan Arabic Gum ke dalam diet dapat membantu melegakan gejala ini.

Sejak kebelakangan ini, pakar dermatologi telah meneliti kelebihan Arabic Gum ketika digunakan untuk merawat pelbagai keadaan kulit. Arabic Gum dipercayai mempunyai sifat anti-radang dan emolien yang membantu menjaga kelembapan kulit.

Dalam satu kajian, pesakit mengalami penurunan gejala psoriasis dan dermatitis atopik setelah 12 minggu menjalani rawatan dengan formulasi topikal yang mengandungi 5 peratus Arabic Gum dalam krim muka berasaskan minyak.

Dalam kajian lain, para penyelidik di Turki menguji Arabic Gum dalam kemampuannya merawat dermatitis kontak yang merengsa atau ICD.

ICD ialah sejenis dermatitis kontak yang biasa terjadi apabila kulit terdedah kepada bahan yang mengeringkan kulit seperti detergen, sabun, dan produk kosmetik.

23 orang pesakit dengan ICD dirawat selama lapan minggu dengan formulasi topikal yang mengandungi 2.5, 5, dan 10 peratus Arabic Gum krim berasaskan minyak dan air.

Pada akhir tempoh rawatan, pesakit yang dirawat dengan 2.5 dan 5 peratus Arabic Gum menunjukkan hasil positif dan dikeluarkan daripada kajian.

Secara Kesimpulannya

Arabic Gum merupakan salah satu jenis produk semulajadi tertua yang digunakan dalam produk makanan dan farmaseutikal. Sejarahnya berabad lamanya dari zaman ketika ia digunakan untuk memelihara gulungan teks papirus. Hari ini, Arabic Gum masih merupakan bahan yang sangat serba boleh – dari produk kosmetik hinggalah ke produk makanan. 

Seperti yang telah kami jelaskan di atas, Arabic Gum bermanfaat untuk kesihatan anda dengan pelbagai cara. Sebagai contoh, ia membantu proses pencernaan dan melegakan ketidakselesaan perut. Ia juga dapat meningkatkan sistem imun bahkan ia mempunyai sifat anti-karsinogenik.

Sekiranya anda ingin mengambil makanan yang lebih sihat ke dalam diet anda, kami sangat mengesyorkan Arabic Gum. Makanan super yang luar biasa ini bukan sahaja baik untuk kesihatan tubuh badan dan kesihatan anda tetapi juga ia dapat membantu meningkatkan rasa makanan yang anda gemari. Kami berharap artikel ini dapat membantu anda mengetahui kebaikan Arabic Gum untuk kesihatan anda. 

Author

  • Farah Kasman

    Farah Kasman mempunyai sijil Makanan dan Kesihatan daripada Stanford University School of Medicine. Beliau mempunyai minat dalam membantu pembacanya memahami kepentingan menjaga kesihatan dan kebaikan makanan serta diet yang sihat.

Leave a Comment

3 × 2 =