Kurus Dan Kulit Cantik Dengan Cuka Epal – Ketahui Khasiat Cuka Epal Atau Apple Cider Vinegar Serta Cara Pengambilannya

Kongsi artikel ini

Cuka cider epal (ACV) telah digunakan sejak dulu lagi dalam rawatan alternatif dalam merawat pelbagai penyakit, daripada mengawal gula dalam darah, kesihatan mulut dan membantu mengekalkan kecantikan kulit yang sihat. 

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, cuka epal menjadi semakin popular sebagai salah satu makanan super food yang mempunyai pelbagai manfaat kesihatan. 

Walaupun cuka epal bukan penawar untuk semua penyakit, namun secara saintifik ia telah terbukti mempunyai banyak kesan positif terhadap kesihatan dan kesejahteraan badan secara keseluruhan.

khasiat cuka epal

Dalam artikel ini kita akan membincangkan tentang khasiat cuka epal dalam membantu meningkatkan kesihatan badan secara semulajadi. 

Apple Cider Membantu Mengawal Gula Dalam Darah

Pesakit kencing manis terdedah kepada paras gula darah tinggi kerana badan mereka tidak dapat menghasilkan insulin yang mencukupi atau tidak menggunakannya dengan baik.

Jika anda sedang mencari cara semula jadi untuk membantu menguruskan diabetes anda, mungkin cuka epal boleh membantu. 

Ini kerana kandungan asid asetiknya. Kajian mendapati bahawa asid asetik boleh membantu mengurangkan kadar gula diserap daripada usus, mengurangkan kenaikan tahap gula dalam darah selepas makan.

Walaupun lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk memahami sepenuhnya manfaat cuka epal atau ACV dalam merawat diabetes, kajian sedia ada mencadangkan bahawa ia mungkin rawatan sampingan yang berpotensi dalam merawat diabetes jenis 2.

Dr Maria Peña, pakar endokrinologi dari New York mengatakan terdapat beberapa kajian kecil yang menilai kesan cuka epal, dan ia mempunyai pelbagai jenis keputusan. 

Penyelidikan yang telah dijalankan pada 2004 telah mendapati bahawa dengan mengambil 20 gram (bersamaan dengan 20 ml) cuka epal yang dilarutkan dengan 40 ml air, dengan 1 sudu teh sakarin dikatakan boleh membantu menurunkan tahap gula darah selepas makan. [1]

Satu lagi kajian yang telah dijalankan pada tahun 2007, mendapati bahawa dengan mengambil cuka epal sebelum waktu tidur mampu membantu menurunkan kadar gula darah apabila bangun.

Kedua-dua kajian ini adalah kajian kumpulan kecil yang hanya melihatkan seramai 29 dan 11 peserta bagi setiap kumpulan. 

Cuka epal mengandungi beberapa sebatian bermanfaat lain, termasuk vitamin, mineral, dan antioksidan.

Rumusan

Cuka cider epal (ACV) boleh membantu menurunkan paras gula darah dengan meningkatkan kepekaan insulin dan melambatkan pencernaan karbohidrat.

Khasiat Cuka Epal Dalam Membantu Menurunkan Berat Badan

Cuka epal juga banyak digunakan dalam membantu mengurangkan berat badan. 

Kajian menunjukkan bahawa cuka epal boleh membantu dengan penurunan berat badan dengan memberikan rasa kenyang dan sekaligus membantu mengurangkan pengambilan kalori.

Asid asetik yang terkandung dalam cuka epal telah terbukti berfungsi dengan mengurangkan selera makan lalu membuatkan anda merasa kenyang dengan lebih lama.

Dengan mengambil sedikit kalori dan dan rasa kenyang yang lebih lama, anda boleh mencipta defisit kalori dan akhirnya menurunkan berat badan.

Sebagai contoh, dalam satu kajian yang pernah dijalankan, membuktikan dengan mengambil cuka epal bersama-sama dengan makanan berkarbohidrat tinggi memberikan rasa kenyang, menyebabkan peserta kajian hanya makan 200-275 kalori sepanjang hari. [2]

Selain membantu mengurangkan kalori, cuka epal juga boleh meningkatkan metabolisme dan mengurangkan simpanan lemak pada badan. 

Kajian telah menunjukkan bahawa asid asetik boleh meningkatkan sensitiviti insulin, membantu badan menyimpan lemak dengan lebih berkesan. Ini boleh membantu mengurangkan simpanan lemak badan dan membantu penurunan berat badan.

Tambahan lagi, kajian terhadap 175 orang yang mengalami obesiti menunjukkan bahawa dengan pengambilan cuka epal setiap hari boleh membawa kepada pengurangan pada bahagian lemak perut dan mengurangkan berat badan [2] :

  • Dengan mengambil 1 sudu besar cuka epal (15 ml) boleh membantu mengurangkan sehingga 1.2 kg
  • Dengan mengambil 2 sudu besar (30 ml) boleh membantu mengurangkan sehingga 1.7 kg

Walau bagaimanapun, tiada makanan atau minuman yang boleh menjadi penyelesaian sepenuhnya dalam mengurangkan berat badan.

Diet yang seimbang dan gaya hidup yang sihat sangat penting dalam memastikan proses penurunan berat badan berlaku dalam keadaan yang sihat dan tidak mengganggu tahap kesihatan badan. 

Rumusan

Cuka cider epal (ACV) boleh membantu dalam pengurusan berat badan dan penurunan berat badan dengan meningkatkan rasa kenyang, mengurangkan pengambilan kalori dan meningkatkan metabolisme.

Kebaikan Cuka Epal Untuk Kulit Yang Sihat

Cuka epal menjadi semakin popular sebagai rawatan semulajadi untuk meningkatkan kesihatan kulit wajah. 

Sifat antimikrob, antikulat dan kandungan asid alfa hidroksi (AHA) nya, menjadikannya antara solusi semulajadi dalam merawat jerawat, rosacea, dermatitis seborrheic dan ekzema. 

Apabila digunakan dengan betul, larutan ACV yang dilarutkan dengan air boleh membantu mengurangkan keradangan, membersihkan bakteria dan memecahkan keratin, dan mengurangkan masalah kulit seperti psoriasis, ekzema dan jerawat. 

Ada juga yang menambah campuran cuka epal ke dalam shampo untuk merawat masalah kegatalan pada kulit kepala. 

Beberapa kajian telah menunjukkan bahawa cuka epal boleh meningkatkan homeostasis penghalang kebolehtelapan kulit dan merawat lapisan dermatitis atopik (AD).

BACA  13 Khasiat Epal Hijau Yang Wajib Anda Tahu Kalau Nak Kurangkan Berat Badan Dan Kekal Sihat

Apabila krim muka berasid, seperti cuka epal, digunakan secara topikal pada kulit, ia boleh menghalang perkembangan lesi AD dengan mengekalkan fungsi perlindungan yang baik. 

Menurut Persatuan Ekzema Kebangsaan, dengan menambah 2 cawan cuka epal ke dalam mandian air suam boleh membantu melembapkan dan menenangkan kulit. [3]

Kandungan probiotik ACV juga boleh menyumbang kepada peningkatan kesihatan kulit dan wajah dengan menggalakkan kesihatan usus.

Usus yang sihat penting untuk kesihatan badan, dan penyelidikan telah membuktikan bahawa usus yang tidak sihat boleh menyebabkan pelbagai masalah kulit, seperti jerawat, rosacea, dan ekzema. 

Sifat antimikrob cuka epal boleh membantu mengurangkan jerawat apabila digunakan sebagai sebahagian daripada rutin penjagaan kulit. 

Rumusan

Cuka epal mempunyai potensi manfaat untuk kulit kerana sifat antimikrob dan antikulat, kandungan AHA, dan kandungan probiotik nya, menjadikannya ia rawatan semulajadi yang mampu merawat masalah kulit seperti jerawat, rosacea, dan ekzema. 

Penggunaan Cuka Epal Dapat Mengurangkan Risiko Keradangan Gigi Dan Gingival

Cuka cider epal (ACV) didapati berkesan dalam mengurangkan plak gigi dan gingivitis, terutamanya pada kanak-kanak yang mengalami cerebral palsy. [4]

Kajian ini direka khas untuk menilai kesan cuka epal (ACV) 5% dalam menyingkirkan plak menggunakan berus mekanikal dan berus gigi manual pada plak gigi dan gingivitis.

Objektifnya adalah untuk mengkaji cara sedia ada, semula jadi, serta murah bagi membantu meningkatkan tahap kesihatan mulut di kalangan kumpulan yang sedang dikaji. 

Keasidan cuka epal boleh membantu mengurangkan plak gigi dengan memecahkan lapisan bakteria pada gigi dan gusi. Sifat antimikrobnya juga boleh membunuh bakteria yang boleh menyebabkan plak dan gingivitis.

Ini menjadikan ACV pilihan semula jadi dan kos efektif untuk meningkatkan kesihatan mulut kanak-kanak yang mengalami cerebral palsy.

Secara keseluruhan, kajian mencadangkan bahawa cuka epal boleh menjadi bahan yang berguna dalam memerangi masalah plak gigi dan gingivitis. Tetapi cuka epal perlulah digunakan dengan berhati-hati, kerana sifat keasidan nya berpotensi merosakkan enamel gigi jika digunakan secara berlebihan. 

Walau bagaimanapun, apabila digunakan secara sederhana dan digabungkan dengan amalan kebersihan mulut yang baik, cuka epal boleh menjadi tambahan yang bermanfaat kepada rutin penjagaan pergigian.

Rumusan

Cuka cider epal (ACV) dengan kepekatan 5% didapati berkesan dalam mengurangkan plak gigi dan gingivitis pada kanak-kanak dengan cerebral palsy dalam percubaan klinikal yang dijalankan secara rawak.

Kajian Mendapati Cuka Epal Boleh Membunuh Bakteria Merbahaya

Cuka cider epal dikatakan mempunyai sifat yang boleh membunuh bakteria. Kajian menunjukkan bahawa ia boleh menghalang pertumbuhan pelbagai jenis bakteria, termasuk E. coli, S. aureus, dan C. albicans. [5]

Keupayaan ACV untuk membunuh bakteria adalah disebabkan oleh kandungan asid asetik nya. Asid asetik mewujudkan persekitaran berasid yang tidak sesuai untuk pertumbuhan bakteria. Ia juga boleh menembusi sel bakteria dan mengganggu metabolisme bakteria, lalu membunuhnya. 

Kajian menunjukkan bahawa ia menghalang bakteria seperti E. coli daripada tumbuh dan merosakkan makanan. 

Tambahan lagi, asid asetik dalam cuka epal boleh membantu menggalakkan pertumbuhan bakteria baik dalam usus yang boleh meningkatkan sistem imun dan membantu penghadaman. 

Walau bagaimanapun, adalah sangat penting untuk diingat bahawa cuka epal bukanlah pengganti antibiotik dan tidak boleh digunakan untuk merawat jangkitan tanpa berbincang dengan doktor terlebih dahulu.

Rumusan

Sifat antimikrobial cuka epal dikaitkan dengan kandungan asid asetiknya, menjadikannya alternatif semula jadi dalam melawan bakteria, menghalang pertumbuhan bakteria tahan antibiotik, dan menggalakkan pertumbuhan bakteria usus yang bermanfaat.

Cara Pengambilan Cuka Epal

Berikut adalah beberapa cara untuk mengambil cuka epal untuk pelbagai manfaat kesihatan:

Mengurangkan Berat Badan

Larutkan  1-2 sudu cuka epal dengan air (200ml) dan minum sebelum makan. Adalah lebih baik untuk minum air larutan cuka ini sekurang-kurangnya 2-3 cawan sehari. Cuka epal mempunyai rasa masam walaupun sudah dilarutkan, jadi jika anda tidak suka rasa masam bolehlah tambah sedikit madu.  

Untuk Kulit Yang Sihat

Untuk menggunakan cuka epal untuk kulit yang sihat, larutkan cuka dan air dengan nisbah 1:1 dan gunakannya sebagai penyegar atau toner pada muka anda. Sapu larutan cuka pada kapas dan sapukan pada muka yang telah dibersihkan terlebih dahulu.

Jika anda mengalami sebarang kesan selepas menggunakan cuka epal pada kulit, hentikan penggunaan serta – merta. 

Sebagai Anti-Bakteria

Cuka epal mempunyai sifat antimikrob yang boleh membantu membunuh bakteria berbahaya. Untuk menggunakan cuka epal sebagai anti-bakteria, larutkan dengan air dan sapukan pada kulit anda atau gunakannya sebagai pembersih rumah semula jadi. 

Kurangkan Tahap Gula Darah

Untuk menggunakan cuka epal untuk menurunkan paras gula dalam darah, larutkan 2 sudu teh cuka epal dengan air dan minum sebelum makan. 

BACA  Anda Suka Makan Petai? Ketahui 7 Kebaikan Dan Khasiat Petai Yang Boleh Membantu Meningkatkan Kesihatan Badan

Sebagai Pembersih Dan Penyegar Mulut

Selepas memberus gigi, kumur 1 ke 2 sudu cuka epal yang telah dilarutkan dengan air selama 30 saat kemudian ludahkannya. Anda boleh menggunakan ini sebagai pembersih mulut harian untuk membantu membunuh bakteria serta menyegarkan nafas.

Nota Penting

Adalah sangat penting untuk melarutkan cuka epal dengan air sebelum diminum atau digunakan secara topikal pada kulit.

Meminum cuka epal yang tidak dilarutkan boleh menyebabkan kerosakan pada enamel gigi dan esofagus. Dan jika digunakan pada kulit pula boleh menyebabkan kerengsaan.

Walaupun cuka epal mempunyai banyak potensi manfaat kesihatan, ia tidak boleh digunakan sebagai pengganti ubat. Sentiasa berunding dengan doktor sebelum menjadikan cuka epal sebagai rawatan sampingan anda. 

Pengambilan cuka epal juga perlu diambil secara berkala kerana jika anda mengambil dalam dos yang berlebihan akan menyebabkan rasa mual dan sakit perut. 

Kesimpulan

Kesimpulannya, walaupun terdapat banyak dakwaan saintifik yang menyokong manfaat kesihatan cuka epal beberapa kajian terperinci masih banyak diperlukan lagi.

Namun demikian, antara kajian yang telah dijalankan mendapati cuka epal mempunyai manfaat kesihatan seperti membantu mengawal paras gula dalam darah, membantu dalam penurunan berat badan dan meningkatkan kesihatan kulit yang sihat.

Selain itu, cuka epal juga mempunyai sifat antimikrob yang boleh membantu melawan bakteria berbahaya.

Jadi jika anda sedang mencari rawatan alternatif bagi masalah kesihatan yang anda alami mungkin anda ingin mencuba cuka epal untuk membantu meningkatkan kesihatan badan secara semulajadi. 

Soalan Lazim Mengenai Cuka Epal

Reference/ Rujukan

  1. Carol S. Johnston, Cindy M. Kim, Amanda J. Buller; Vinegar Improves Insulin Sensitivity to a High-Carbohydrate Meal in Subjects With Insulin Resistance or Type 2 Diabetes. Diabetes Care 1 January 2004; 27 (1): 281–282. 
  2. Tomoo KONDO, Mikiya KISHI, Takashi FUSHIMI, Shinobu UGAJIN & Takayuki KAGA (2009) Vinegar Intake Reduces Body Weight, Body Fat Mass, and Serum Triglyceride Levels in Obese Japanese Subjects, Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, 73:8, 1837-1843, DOI: 10.1271/bbb.90231 
  3. Tips for using baths to manage eczema symptoms from the NEA community. (Aug 23, 2017)  National Eczema Association (Aug 23, 2017)
  4. Asaad N, Laflouf M. Effectiveness of Apple Cider Vinegar and Mechanical Removal on Dental Plaque and Gingival Inflammation of Children With Cerebral Palsy. Cureus. 2022 Jul 15;14(7):e26874. doi: 10.7759/cureus.26874. PMID: 35978745; PMCID: PMC9375849.
  5. Yagnik D, Serafin V, J Shah A. Antimicrobial activity of apple cider vinegar against Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Candida albicans; downregulating cytokine and microbial protein expression. Sci Rep. 2018 Jan 29;8(1):1732. doi: 10.1038/s41598-017-18618-x. PMID: 29379012; PMCID: PMC5788933

Author

  • Farah Kasman

    Farah Kasman mempunyai sijil Makanan dan Kesihatan daripada Stanford University School of Medicine. Beliau mempunyai minat dalam membantu pembacanya memahami kepentingan menjaga kesihatan dan kebaikan makanan serta diet yang sihat.

Leave a Comment

nineteen + seventeen =