Punca Dan Pelbagai Jenis Sakit Kepala: Ketahui Cara dan Rawatan Bagi Melegakan Sakit Kepala Anda

Kongsi artikel ini

Sakit kepala biasanya merupakan salah satu masalah kesihatan yang paling biasa di dunia. Lebih kurang anggaran 50 hingga 70 peratus daripada populasi manusia pernah mengalami sakit kepala sekurang-kurangnya sekali dalam hidup mereka.

Terdapat pelbagai jenis sakit kepala, dan walaupun semuanya mempunyai ciri-ciri yang hampir sama, ada juga sakit kepala yang mempunyai ciri-ciri unik yang menjadikannya sukar untuk didiagnosis dan dirawat. Ini kerana sebab serangan sakit kepala berbeza-beza.

sakit kepala

Apabila berbincang mengenai isu sakit kepala, terdapat dua jenis utama sakit kepala: iaitu sakit kepala primer dan sakit kepala sekunder. Perbezaan utama antara keduanya ialah sakit kepala primer tidak disebabkan oleh faktor atau keadaan lain, manakala sakit kepala sekunder pula sebaliknya.

Contoh sakit kepala utama termasuklah sakit kepala akibat tekanan, migrain, dan juga sakit kepala kelompok. Ia sering terjadi secara berulang-ulang dan disebabkan oleh faktor tekanan, kurang tidur atau makanan tertentu.

Sakit kepala sekunder, sebaliknya, disebabkan oleh keadaan lain, seperti jangkitan sinus, gegaran otak, atau tumor.

Walaupun kebanyakan sakit kepala primer boleh menjengkelkan dan mengganggu, ia biasanya tidak serius. Sakit kepala sekunder, walau bagaimanapun, boleh menjadi tanda keadaan yang lebih serius dan ia memerlukan perhatian perubatan.

Jika anda mengalami sakit kepala yang disertai dengan gejala lain, seperti loya, muntah, atau perubahan penglihatan, adalah sangat penting untuk berjumpa doktor untuk mengetahui punca  serta untuk mengelakkan ia menjadi lebih serius.

Jenis Sakit Kepala Utama

Sakit Kepala Akibat Tekanan

Sakit kepala akibat tekanan merupakan jenis sakit kepala yang paling biasa. Kesakitan biasanya ringan hingga sederhana, dan ia rasa seperti tekanan di sekeliling kepala. Ia boleh disebabkan oleh pelbagai faktor, dan punca paling biasa sakit kepala akibat tekanan ialah:

 • Tekanan, kemurungan atau kebimbangan
 • Ketegangan mata
 • Mengatap atau mengetap gigi
 • Dehidrasi
 • Postur badan yang lemah
 • Pengambilan kafein
 • Hisap rokok berlebihan
 • Masalah tidur

Apakah Gejala-Gejala Sakit Kepala Akibat Tekanan?

Simptom paling biasa sakit kepala akibat tekanan ialah sakit yang menekan dan sakit. Anda juga mungkin merasakan simptom-simptom ini:

 • Tekanan atau rasa tidak selesa di sisi kepala
 • Sakit yang lebih teruk apabila anda rasa tertekan
 • Sakit yang merebak dari dahi ke belakang kepala atau leher
 • Sakit di sebelah petang atau malam

Apakah Perbezaan Antara Sakit Kepala Akibat Tekanan Dan Migrain?

Sakit kepala akibat tekanan ialah sejenis sakit kepala yang biasa, dan kebanyakan orang akan mengalaminya dalam hidup mereka. Ia biasanya disebabkan oleh tekanan atau ketegangan otot, dan boleh dilegakan dengan ubat tahan sakit yang dijual di farmasi.

Migrain, sebaliknya, merupakan jenis sakit kepala yang lebih teruk serta sering disertai dengan loya, muntah, dan sensitiviti terhadap cahaya dan bunyi.

Migrain kronik boleh menjadi sangat melemahkan, dan kadangkala pesakit migrain sering memerlukan ubat preskripsi untuk mengurangkan rasa sakit atau tidak keselesaan.

Apakah Rawatan Untuk Sakit Kepala Akibat Tekanan?

Terdapat beberapa rawatan berbeza untuk sakit kepala jenis tekanan, termasuk ubat-ubatan tanpa preskripsi dan preskripsi, rawatan dari rumah dan perubahan gaya hidup.

Ubat-ubatan yang dijual di farmasi, seperti ibuprofen, aspirin, dan Paracetamol (Panadol), boleh membantu melegakan kesakitan sakit kepala akibat tekanan. Ubat preskripsi, seperti triptan, juga boleh membantu mengurangkan sakit kepala tekanan.

Apabila seseorang mendapat sakit kepala mereka sering menganggap sakit kepala sahaja mesti dirawat dengan ubat. Tetapi tahukah anda, sakit kepala boleh dirawat dari rumah, seperti teknik relaksasi, pek ais dan pek haba, juga boleh membantu melegakan sakit kepala akibat tekanan.

Perubahan gaya hidup, seperti mendapatkan tidur yang cukup dan menguruskan tekanan, juga boleh membantu mencegah dan merawat sakit kepala tekanan.

Di bawah merupakan senarai tip-tip yang anda boleh cuba:

 • Rehat
 • Terapi ais atau haba
 • Urut
 • Senaman
 • Akupunktur
 • Penjagaan kiropraktik
 • Terapi tingkah laku kognitif

Sakit Kepala Cluster / Sakit Kepala Berkelompok

Sakit kepala cluster atau sakit kepala berkelompok merupakan salah satu jenis sakit kepala yang paling menyakitkan dan sangat tidak selesa. Ia biasanya dirasai pada sebelah mata atau muka, dan boleh bertahan selama beberapa jam.

Dan dalam kes yang lebih teruk ia berlanjutan sehingga berhari-hari. Sakit kepala cluster agak jarang berlaku, dan ia hanya menjejaskan kira-kira 1 dalam 1,000 orang.

Sakit kepala cluster cenderung berlaku dalam “cluster”, bermakna ia mungkin berlaku beberapa kali sehari dalam tempoh beberapa minggu atau bulan, dan kemudian hilang seketika.

Semasa kitaran sakit kepala cluster, seseorang mungkin mengalami beberapa tempoh sakit kepala setiap hari, biasanya pada masa yang sama setiap hari.

Apakah Yang Menyebabkan Sakit Kepala Cluster Terjadi?

Punca sebenar sakit kepala cluster tidak diketahui. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa teori tentang apa yang boleh menyebabkan ia terjadi.

Satu teori menerangkan bahawa sakit kepala cluster mungkin disebabkan oleh kelainan pada saraf trigeminal, iaitu saraf utama yang bertanggungjawab untuk sensitiviti pada bahagian muka.

Teori lain mencadangkan bahawa sakit kepala cluster juga mungkin disebabkan oleh perubahan dalam tahap serotonin, penghantar kimia dalam otak.

Ia juga dipercayai bahawa sakit kepala cluster mungkin disebabkan oleh faktor persekitaran, seperti berada di altitud tinggi, perubahan dalam tekanan barometrik, atau pendedahan kepada cahaya terang.

Apakah Gejala Sakit Kepala Kluster?

Selain daripada sakit kepala yang teruk, sakit kepala cluster sering disertai dengan gejala lain, seperti:

 • Loya
 • Sensitiviti kepada cahaya
 • Sensitiviti kepada bunyi
 • Mata berair
 • Mata merah
 • Bengkak pada kelopak mata
 • Hidung berair
 • Kelopak mata bahagian muka yang terjejas akan terkulai
 • Berpeluh
 • Kadar denyutan jantung meningkat

Apakah Jenis Rawatan Untuk Sakit Kepala Berkelompok Atau Sakit Kepala Cluster?

Tiada ubat yang benar-benar diketahui yang dapat merawat sakit kepala cluster. Walau bagaimanapun, terdapat rawatan yang boleh membantu mengurangkan kekerapan dan intensiti serangan.

Ubat pencegahan, seperti verapamil dan litium, boleh diambil setiap hari untuk membantu mengurangkan kekerapan sakit kepala berkelompok atau sakit kepala cluster. Ubatan ini paling berkesan apabila diambil semasa tempoh tanpa sakit kepala.

Suntikan toksin botulinum (Botox) ke dalam otot di sekitar kepala dan leher juga telah terbukti berkesan pada sesetengah pesakit .

Rawatan akut, seperti terapi oksigen dan sumatriptan, boleh digunakan semasa sakit kepala terjadi untuk membantu melegakan kesakitan.

Migrain

Migrain adalah sakit kepala yang boleh menyebabkan sakit teruk, berdenyut, dan tekanan. Ia sering berlaku dengan gejala lain, seperti loya, muntah, dan sensitif terhadap cahaya dan bunyi.

Migrain boleh bertahan selama berjam-jam bahkan dalam kes yang teruk berhari-hari. Ia boleh menjadi sangat melemahkan sehingga anda mungkin tidak dapat melakukan aktiviti biasa anda.

Serangan migrain sering terjadi disebabkan oleh pelbagai faktor. Sesetengah orang lebih mudah terdedah kepada serangan berbanding yang lain. Faktor tertentu juga boleh menyebabkan migrain seseorang lebih teruk daripada yang lain.

Ada yang kerap mengalami migrain pada bahagian kiri kepala dan ada yang sakit pada bahagian kanan kepala.

Kategori Migrain

Dua kategori utama migrain ialah migrain dengan aura dan migrain tanpa aura.

Migrain dengan aura terjadi disebabkan oleh perubahan visual, seperti lampu berkelip atau bintik buta, sebelum sakit kepala bermula. Aura juga boleh menyebabkan simpton lain, seperti kebas-kebas di tangan atau muka, tekanan pada sebelah bahagian kepala. atau kesukaran bercakap.

Migrain tanpa aura adalah jenis migrain yang lebih biasa. Gejala migrain tanpa aura termasuklah sakit berdenyut, loya, dan lebih sensitif terhadap cahaya dan bunyi.

Apakah Yang Boleh Menyebabkan Migrain?

Terdapat beberapa faktor yang menyebabkan serangan migrain terjadi, dan tidak semuanya difahami sepenuhnya. Walau bagaimanapun, beberapa faktor yang paling biasa termasuklah:

Tekanan: Tekanan boleh menyebabkan migrain pada sesetengah orang. Adalah dipercayai bahawa hormon tekanan boleh menyebabkan perubahan pada otak yang membawa kepada migrain.

Perubahan hormon: Perubahan hormon, seperti yang berlaku semasa akil baligh, kehamilan, dan menopaus, boleh mencetuskan migrain pada sesetengah wanita.

Makanan tertentu: Sesetengah makanan, seperti coklat dan keju dianggap boleh menyebabkan migrain pada sesetengah orang.

Rangsangan deria: Lampu yang terang, bunyi yang kuat, dan bau yang kuat boleh juga boleh menyebabkan migrain terjadi.

Perubahan dalam pola tidur: Perubahan dalam waktu tidur, seperti tidur terlalu banyak atau kurang tidur juga antara faktor penyebab migrain.

Perubahan cuaca: Perubahan dalam tekanan barometrik, seperti yang berlaku semasa ribut petir, atau cuaca yang terlalu panas atau sejuk boleh menjadi sebab seseorang mendapat migrain.

Pengambilan ubatan: Ubat-ubatan tertentu, seperti ubat yang digunakan untuk merawat tekanan darah tinggi juga boleh mencetuskan migrain pada sesetengah orang.

Bagaimana Untuk Mendapatkan Kelegaan Daripada Migrain?

Jika anda pernah mengalami migrain, sudah pasti anda tahu rasa sakitnya yang tidak selesa.

Kesakitannya boleh menjadi sangat kuat sehingga mengganggu rutin harian anda. Tetapi ramai orang tidak tahu bagaimana untuk mendapatkan bantuan semula jadi untuk mengurangkan migrain.

Terdapat beberapa tip-tip kesihatan yang boleh anda lakukan untuk membantu mengurangkan kesakitan migrain. Pertama, cuba kenal pasti penyebabnya. Jika anda dapat mengetahui apa yang menyebabkan migrain anda, anda boleh cuba mengelakkannya.

Pencetus biasa termasuk tekanan, lampu terang dan makanan tertentu. Mereka yang sering mengalami migrain cenderung mendapatnya jika terdedah dengan persekitaran yang boleh menyebabkan migrain terjadi.

Sekiranya anda tidak dapat mengelakkan dari perkara-perkara yang menyebabkan migrain terjadi, masih terdapat perkara yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan kesakitan. Salah satu perkara terbaik yang boleh anda lakukan ialah mengambil ubat penahan sakit.

Walau bagaimanapun, tidak semua penghilang rasa sakit dicipta sama. Sesetengah daripadanya mungkin tidak mengurangkan sakit atau memburukkan lagi tahap kesakitan.

Acetaminophen atau Paracetamol (Panadol) merupakan salah satu ubat penahan sakit yang paling berkesan dan sering digunakan untuk merawat migrain. Walau bagaimanapun, adalah sangat penting untuk mengambilnya seperti yang disyorkan.

Mengambil terlalu banyak acetaminophen boleh menyebabkan kerosakan pada buah pinggang.

Ibuprofen adalah satu lagi ubat penahan sakit yang berkesan. Ia boleh membantu mengurangkan keradangan dan kesakitan. Walau bagaimanapun, seperti acetaminophen, adalah penting untuk mengambilnya seperti yang disarankan.

Mengambil terlalu banyak ibuprofen boleh menyebabkan ulser perut terjadi.

Aspirin juga merupakan ubat penahan sakit yang baik. Walau bagaimanapun, sebelum mengambil aspirin anda digalakkan untuk berbincang dengan doktor anda sebelum mencuba ubat ini.

Ini kerana aspirin boleh menipiskan darah anda, dan ia sangat bahaya jika anda mengalami masalah gangguan pendarahan.

Cara Semulajadi Mengurangkan Simptom Migrain

Terdapat juga beberapa rawatan semulajadi yang boleh membantu mengurangkan kesakitan migrain. Salah satu cara terbaik yang boleh anda lakukan adalah meletakkan kompres sejuk ke kepala anda. Ini boleh membantu mengecilkan saluran darah dan mengurangkan kesakitan dan denyut.

Anda juga boleh cuba mengurut kepala anda kerana ia boleh membantu melegakan otot dan mengurangkan kesakitan.

Jika anda sedang mencari lebih banyak cara dan petua hilangkan migrain, teruskan membaca artikel berikut:

Cara Dan Petua Hilangkan Migrain Secara Semulajadi

Jika anda berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai jenis-jenis migrain, teruskan membaca artikel ini. 

Adakah Anda Sering Mengalami Migrain? Ketahui Jenis Migrain Yang Menyebabkan Sakit Kepala Terjadi

Sakit Kepala Thunderclap 

Sakit kepala thunderclap ialah sakit kepala yang tiba-tiba dan teruk yang sering digambarkan sebagai rasa seperti bunyi guruh. Ia adalah salah satu jenis sakit kepala yang paling teruk dan boleh mengancam nyawa, seperti pecah aneurisma.

Sakit thunderclap headache biasanya datang secara tiba-tiba dan mencapai tahap sakit maksima dalam masa 60 saat. Kesakitan selalunya sangat teruk sehingga ia digambarkan sebagai “sakit kepala paling teruk dalam hidup.”

Sakit kepala thunderclap boleh menjadi faktor beberapa perkara, termasuk:

Aneurisme: Sakit kepala thunderclap boleh menjadi tanda amaran aneurisme yang telah pecah, dan ia boleh mengancam nyawa.

Pendarahan subarachnoid: Ini adalah sejenis strok yang berlaku apabila pendarahan berlaku di ruang sekitar otak. Sakit kepala thunderclap selalunya merupakan salah satu gejala pertama keadaan ini.

Pembedahan arteri serviks: Ini adalah koyakan pada salah satu arteri di leher. Ia boleh menyebabkan sakit kepala thunderclap, serta gejala seperti strok.

Migrain: Sesetengah orang yang menghidap migrain mengalami sakit kepala thunderclap apabila sakit kepala migrain mereka mencapai tahap sakit yang melampau.

Cara terbaik untuk menentukan punca sakit kepala thunderclap adalah dengan segera berjumpa dengan doktor. Sakit kepala thunderclap adalah perkara yang serius dan memerlukan rawatan segera.

Hemicrania Continua

Sakit kepala Hemicrania continua merupakan sejenis sakit kepala kronik yang disebabkan oleh sakit kepala yang berterusan dan berdenyut pada sebelah kepala.

Kesakitan selalunya lebih teruk dengan aktiviti dan mungkin disertai dengan gejala seperti loya, muntah, dan sensitiviti terhadap cahaya dan bunyi.

Sebab terjadinya hemicrania continua tidak diketahui, tetapi dianggarkan antara 0.1% dan 0.5% daripada populasi umum pernah mengalaminya. Masalah ini lebih biasa terjadi pada kaum wanita berbanding kaum lelaki, dan usia purata permulaan adalah 40 tahun.

Hemicrania continua mempunyai dua jenis iaitu: kronik, dengan sakit kepala setiap hari, dan berulang, di mana sakit kepala mungkin berlaku untuk tempoh selama 6 bulan dan diikuti dengan tempoh tanpa rasa sakit dari minggu ke bulan sehingga mulai sakit kembali.

Apakah Perbezaan Antara Hemicrania Continua Dan Migrain?

Perbezaan utama antara migrain dan hemicrania continua ialah migrain adalah episodik, manakala hemicrania continua terjadi secara berterusan.

Ini bermakna penghidap hemicrania continua boleh mengalami sakit kepala sepanjang masa, manakala penghidap migrain hanya mengalami sakit kepala sekali-sekala.

Perbezaan lain ialah, dalam kebanyakan orang, hemicrania continua hanya menjejaskan separuh muka dan kepala. Manakala migrain, boleh menjejaskan mana-mana bahagian muka, leher atau kepala anda.

Bagaimana Hemicrania Continua Dirawat?

Rawatan biasa untuk hemicrania continua biasanya ubat Indomethacin, iaitu ubat anti-radang bukan steroid (NSAID). Indomethacin biasanya diambil dalam dos yang rendah, 25 miligram untuk dua atau tiga kali sehari.

Ia biasanya memberikan kesan yang baik untuk penggunanya. Selain itu ia unik kerana ia merupakan satu-satunya ubat dalam kategori ubat NSAID yang berfungsi untuk menghentikan hemicrania continua.

Walau bagaimanapun, kesan sampingan pengambilannya mungkin boleh menyebabkan sakit perut, cirit-birit, dan sakit kepala. Dalam sesetengah kes, indomethacin juga boleh menyebabkan rasa mengantuk.

Selain ubat-ubatan, perubahan gaya hidup juga boleh membantu dalam menguruskan gejala hemicrania continua.

Jika ubat-ubatan yang dijual di farmasi dan preskripsi tidak dapat memberikan sebarang kelegaan, atau jika anda tidak tahan dengan kesan sampingannya, terdapat beberapa pilihan rawatan lain yang boleh anda pertimbangkan. Ini termasuk:

 • Biofeedback: Biofeedback ialah teknik yang menggunakan sensor untuk mengukur tindak balas badan terhadap tekanan dan kemudian memberikan maklum balas untuk membantu seseorang itu belajar mengawal tindak balas mereka.
 • Terapi tingkah laku kognitif: Terapi tingkah laku kognitif ialah sejenis terapi bercakap yang boleh membantu mengubah cara seseorang berfikir dan bertindak balas terhadap kesakitan.
 • Teknik relaksasi: Teknik relaksasi, seperti yoga atau meditasi, boleh membantu mengurangkan tekanan dan menggalakkan ketenangan.
 • Akupunktur: Akupunktur ialah teknik perubatan tradisional Cina yang memasukkan jarum ke dalam kulit pada titik urat tertentu.
 • Urutan: Urutan boleh membantu melegakan otot di kepala dan leher anda, dan ia juga boleh membantu mengurangkan kesakitan sakit kepala. Urut juga boleh membantu meningkatkan peredaran di kepala dan leher, justeru membantu mengurangkan keradangan yang sering dikaitkan dengan sakit kepala kronik.
 • Rawatan kiropraktik: Rawatan kiropraktik untuk hemicrania continua memfokuskan pada membetulkan penjajaran tulang belakang dan melegakan tekanan pada saraf. Ini boleh membantu mengurangkan kekerapan dan intensiti sakit kepala.

Terdapat beberapa suplemen sakit kepala yang berbeza yang mungkin bermanfaat bagi mereka yang mengalami hemicrania continua. Berikut adalah beberapa makanan tambahan yang mungkin anda ingin pertimbangkan:

Magnesium: Mineral ini sering disyorkan untuk merawat pelbagai keadaan kesihatan yang berbeza, termasuk hemicrania continua. Ia boleh membantu mengendurkan otot dan mengurangkan keradangan, kedua-duanya mungkin membantu dalam menguruskan gejala hemicrania continua.

Feverfew: Herba ini telah lama digunakan untuk rawatan migrain, dan ia juga boleh membantu dalam merawat hemicrania continua. Feverfew boleh membantu mengurangkan keradangan dan melegakan kesakitan.

Butterbur: Butterbur adalah tumbuhan yang telah digunakan sejak berabad lalu untuk merawat pelbagai penyakit, termasuk sakit kepala. Bahan aktifnya, petasin, dianggap berfungsi dengan cara yang sama seperti aspirin, dengan mengurangkan keradangan dan kesakitan.

Walaupun tiada ubat untuk hemicrania continua, keadaan ini boleh diuruskan dengan ubat-ubatan dan pilihan rawatan lain. Dengan rawatan yang betul, kebanyakan pengidap masalah hemicrania continua dapat menjalani kehidupan yang normal.

Sakit Kepala Ice Pick (Stabbing Headaches)

Pernahkan anda mengalami sakit yang tajam dan menikam di kepala yang berlarutan selama beberapa saat? Jika ya, anda mungkin mengalami sakit ice pick headache atau stabbing headaches. 

Sakit kepala ice pick merupakan sejenis sakit kepala yang dicirikan oleh rasa sakit yang seakan tajam dan menikam. Kesakitan sering digambarkan sebagai ditekan oleh benda tajam dengan kuat. Ia biasanya terjadi selama beberapa saat hingga seminit dan boleh menyerang tanpa amaran.

Sakit kepala ice pick mungkin berlaku secara sporadis atau mungkin dikaitkan dengan keadaan sakit kepala kronik yang lain. Sakit kepala ice pick adalah salah satu jenis sakit kepala yang paling jarang berlaku, menyumbang hanya 2 peratus daripada semua sakit kepala.

Apakah Penyebab Sakit Kepala Ice Pick?

BACA  Tanda Sakit Buah Pinggang - Kenali Simptom Sakit Buah Pinggang Yang Anda Mungkin Tidak Tahu

Punca sebenar sakit kepala ice pick tidak diketahui, tetapi dipercayai bahawa ia disebabkan oleh kerosakan dalam mekanisme kawalan sakit pusat otak.

Sakit kepala ice pick lebih kerap berlaku pada kaum wanita berbanding kaum lelaki dan lebih berkemungkinan berlaku pada mereka yang mempunyai sejarah keluarga migrain atau sakit kepala berkelompok atau sakit kepala cluster.

Apakah Pilihan Rawatan Untuk Merawat Sakit Kepala Ice Pick?

Oleh kerana sakit kepala ice pick berlaku hanya sekejap, ubat mungkin tidak diperlukan. Tetapi jika ia kerap berlaku, anda harus berbincang dengan doktor untuk mengetahui jenis ubat yang sesuai untuk anda.

Terdapat beberapa pilihan rawatan berbeza yang ada untuk merawat sakit kepala ice pick. Salah satu pilihan rawatan ialah dengan mengambil ubat yang dikenali sebagai indomethacin. 

Ubat ini adalah ubat anti-radang bukan steroid (NSAID) dan berfungsi dengan mengurangkan keradangan. Pilihan rawatan lain ialah mengambil suplemen yang dikenali sebagai melatonin. Suplemen ini membantu mengawal kitaran tidur dan bangun badan dan boleh membantu dalam merawat sakit kepala.

Pilihan lain ialah mengambil ubat yang dikenali dengan nama gabapentin. Ubat ini adalah anticonvulsant dan berfungsi dengan mengurangkan sakit saraf.

Sakit Kepala Hypnic 

Sakit kepala hypnic adalah sejenis sakit kepala yang jarang berlaku, tetapi apabila ia terjadi ia akan terjadi pada waktu malam ketika anda sedang tidur. Ia juga dipanggil “sakit kepala jam penggera” kerana ia sering membuatkan anda terjaga daripada tidur.

Ramai yang mengalami masalah sakit kepala hypnic ini terdiri daripada orang tua, dengan purata umur 60 tahun ke atas. 

Mengapa Sesetengah Orang Mendapat Sakit Kepala Hypnic?

Punca sakit kepala hypnic tidak dapat difahami sepenuhnya. Oleh kerana ia sering berlaku semasa tidur (REM), ada kemungkinan kawasan otak yang terlibat dengan memproses tahap kesakitan diaktifkan ketika tidur, mendorong kepada masalah kepala hypnic.

Ia juga tidak jelas mengapa sesetengah orang lebih cenderung untuk mendapat sakit kepala hypnic berbanding yang lain. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor risiko yang menyebabkan sakit kepala hypnic, antaranya ialah: 

 • Umur: Sakit kepala hypnic lebih kerap berlaku pada mereka yang sudah mencapai usia pertengahan.
 • Jantina: Wanita lebih cenderung mendapat sakit kepala hypnic berbanding dengan lelaki.
 • Sejarah keluarga: Jika seseorang dalam keluarga anda mengalami sakit kepala hypnic, anda juga berkemungkinan besar akan mengalaminya.
 • Masalah tidur: Mereka yang mengalami masalah gangguan tidur seperti insomnia atau apnea tidur lebih cenderung mendapat sakit kepala hypnic.

Sebab lain mungkin daripada penghasilan melatonin dalam badan anda. Sesetengah penyelidik percaya bahawa irama asas yang mengawal pengeluaran melatonin boleh mencetuskan sakit kepala hypnic.

Melatonin adalah hormon yang bertanggungjawab untuk mengawal tidur. Apabila tahap melatonin rendah, ia boleh menyebabkan sakit kepala.

Cara Merawat Sakit Kepala Hypnic

Kafein sering digunakan sebagai rawatan untuk sakit kepala hypnic kerana ia boleh membantu mengurangkan kekerapan dan tahap kesakitan. Pil kafein juga boleh diberikan oleh doktor.

Jika anda atau seseorang yang anda kenali mengalami sakit kepala hypnic, pakar kesihatan menyarankan anda untuk meminum satu cawan kopi sebelum tidur.

Rawatan lain yang berkesan melibatkan pengambilan litium atau indometacin, tetapi ia boleh menyebabkan kesan sampingan.

Sakit Kepala Sekunder Yang Paling Biasa

Sakit Kepala Berulang / Sakit Kepala Rebound 

Sakit kepala berulang atau sakit kepala rebound adalah sejenis sakit kepala yang berlaku apabila anda berhenti mengambil ubat sakit. Ia juga dikenali sebagai withdrawal headache. Sakit kepala berulang biasanya disebabkan oleh analgesik, seperti acetaminophen (Panadol), ibuprofen, dan aspirin.

Ubat-ubatan ini digunakan untuk merawat sakit kepala, tetapi ia juga boleh menyebabkan sakit kepala berulang jika ia diambil dalam jangka panjang dan menghentikan pengambilan secara tiba-tiba. Sakit kepala rebound juga boleh terjadi apabila berhenti mengambil kafein, nikotin, atau ubat lain.

Sakit kepala rebound biasanya mempunyai tahap kesakitan yang ringan hingga sederhana dan sering berlaku pada kedua-dua belah kepala. Ia juga mungkin disertai dengan gejala lain, seperti rasa loya, pening, dan sensitif terhadap cahaya.

Cara Mengelakkan Sakit Kepala Berulang/ Sakit Kepala Rebound

Walaupun sakit kepala rebound biasanya tidak bahaya, ia boleh mengganggu rutin harian dan membuatkan anda rasa tidak selesa. Jika anda mengalami sakit kepala rebound, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mencegahnya.

Pertama, jika anda mengambil ubat untuk sakit kepala yang lain, berbincang dengan doktor tentang cara untuk mengurangkan pengambilan ubat tersebut. Mengurangkan dos secara perlahan-lahan boleh membantu mencegah sakit kepala berulang.

Kedua, ubat penahan sakit yang dijual bebas seperti ibuprofen, dan naproxen dan acetaminophen (Panadol) boleh menyebabkan sakit kepala berulang jika diambil terlalu kerap.

Jika anda perlu mengambil ubat ini lebih daripada beberapa kali dalam seminggu, berbincang dengan doktor anda tentang pilihan ubat yang lain.

Ketiga, cuba elakkan pengambilan kafein. Kafein boleh menyebabkan atau memburukkan lagi sakit kepala berulang. Jika anda tidak boleh hidup tanpa kafein, cuba hadkannya kepada tidak lebih daripada 200 mg sehari.

Keempat, kekal hidrasi. Minum banyak air kosong boleh membantu mencegah sakit kepala berulang.

Akhir sekali, jika anda kerap mengalami sakit kepala berulang, bincang dengan doktor anda. Pakar kesihatan anda boleh membantu mengenal pasti punca dan mencari rawatan terbaik untuk sakit kepala berulang yang anda alami. 

Sakit Kepala Selepas Trauma

Sakit kepala selepas trauma atau post-trauma headache (PTH) adalah sakit kepala yang berlaku selepas kecederaan kepala. Kecederaan kepala boleh berkisar daripada gegaran ringan kepada kecederaan otak yang lebih teruk.

PTH boleh berlaku serta-merta selepas kecederaan atau mungkin tidak terjadi sehingga beberapa hari atau minggu kemudian.

Sakit kepala selepas trauma sering digambarkan sebagai sakit kepala yang berdenyut atau berpusing. Ia mungkin lebih teruk dengan aktiviti fizikal atau apabila anda menukar posisi. Sesetengah orang juga mengalami loya, muntah, atau kepekaan kepada cahaya dan bunyi.

Rawatan Untuk Sakit Kepala Selepas Trauma

Tiada rawatan yang tepat untuk merawat PTH. Ini kerana rawatan berbeza-beza bergantung kepada individu dan tahap kritikal keadaan seseorang itu. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa rawatan am yang boleh membantu dalam menguruskan PTH.

Terapi kognitif-tingkah laku (CBT) ialah sejenis psikoterapi yang boleh membantu seseorang dalam mengenal pasti dan mengubah pola pemikiran serta tingkah laku negatif. CBT boleh membantu dalam menguruskan gejala PTH.

Terapi fizikal juga boleh membantu memperbaiki simptom PTH dengan membantu mengurangkan kesakitan, meningkatkan julat pergerakan, dan menggalakkan relaksasi.

Seorang ahli terapi fizikal akan bekerjasama dengan anda untuk mencadangkan pelan rawatan yang sesuai untuk membantu anda mengurangkan gejala dan meningkatkan kualiti hidup anda.

Ubat-ubatan juga boleh digunakan untuk merawat gejala PTH. Ini termasuklah pengambilan antidepresan, ubat anti-kecemasan, dan penghilang rasa sakit.

PTH mungkin sukar untuk diuruskan, walau bagaimanapun rawatan boleh membantu. Sakit kepala trauma boleh berlanjutan sehingga beberapa hari, minggu, bahkan berbulan-bulan. Dalam sesetengah kes ia akan hilang dalam tempoh yang lama dan datang kembali secara tiba-tiba.

PTH juga boleh menjadi punca kepada keadaan kesihatan yang lebih serius, seperti gegaran otak atau kecederaan otak, jadi adalah sangat penting untuk berjumpa dengan doktor jika anda mempunyai sebarang gejala.

Spinal Headache/ Sakit Kepala Tulang Belakang

Sakit kepala tulang belakang adalah sejenis sakit kepala yang disebabkan oleh cecair tulang belakang yang bocor atau tercucuk. Cecair tulang belakang ialah cecair jernih yang mengelilingi dan melindungi saraf tunjang.

Apabila cecair ini bocor, ia boleh menyebabkan sakit kepala yang teruk. Kesakitan ini menyebabkan kesakitan di belakang kepala dan leher. Selalunya lebih teruk apabila anda berada dalam posisi duduk atau berdiri.

Pilihan Rawatan Sakit Kepala Tulang Belakang

Pilihan rawatan pertama ialah dengan minum air yang mencukupi. Ini akan membantu mengekalkan paras cecair tulang belakang dan mencegah sakit kepala.

Kafein juga boleh membantu melegakan sakit kepala. Sesetengah doktor akan mengesyorkan minum banyak air dan mengambil kafein dalam dos yang kecil sepanjang hari.

Jika pilihan rawatan pertama tidak dapat memberikan kelegaan anda boleh mencuba tampalan darah atau blood patches. Tampalan darah adalah prosedur yang digunakan untuk merawat sakit kepala tulang belakang.

Ia adalah rawatan yang mudah, cepat dan berkesan yang boleh dilakukan di klinik atau hospital.

Dalam prosedur tampalan darah, sejumlah kecil darah anda sendiri akan disuntik ke dalam ruang di sekeliling saraf tunjang anda. Ini akan membantu memulihkan tekanan di sekeliling saraf tunjang anda.

Rata-rata yang menjalani prosedur ini rasa lebih baik serta-merta. Namun kesannya boleh mengambil masa satu atau dua hari bergantung dengan individu. Ada juga yang memerlukan tampalan darah kedua.

Sakit Kepala Sinus

“Oh setiap kali saya sakit kepala sahaja mesti disebabkan sinus.” Apabila anda mengalami sakit kepala, sudah pasti perkara ini tidak terlintas di fikiran anda. Ini kerana ramai orang tidak tahu bahawa sinus juga boleh menjadi pencetus sakit kepala.

Sakit kepala sinus disebabkan oleh keradangan sinus, iaitu rongga pada tulang di sekeliling hidung. Sinus dipenuhi dengan udara, dan apabila ia meradang, ia boleh menyebabkan banyak tekanan di kepala.

Terdapat beberapa perkara berbeza yang boleh menyebabkan sakit kepala sinus. Salah satunya ialah jangkitan sinus, iaitu jangkitan pada sinus. Ini terjadi disebabkan oleh virus, bakteria atau kulat.

Satu lagi punca sakit kepala sinus ialah alahan. Apabila anda mempunyai alahan, badan anda menghasilkan histamin, yang boleh menyebabkan sinus membengkak.

Akhirnya, sakit kepala sinus juga boleh disebabkan oleh septum yang menyimpang. Apabila tulang yang memisahkan lubang hidung tidak berada dalam kedudukan yang betul maka septum yang menyimpang terjadi. Ini boleh menyebabkan sebelah hidung tersumbat, dan menyebabkan sakit kepala.

Sakit kepala migrain dan sakit kepala sinus mempunyai simptom yang hampir sama, antaranya ialah:

 • sakit di satu kawasan muka atau dahi, selalunya di sebelah kepala
 • sakit yang bertambah teruk apabila melakukan aktiviti fizikal
 • hidung tersumbat atau mata berair

Merawat Sakit Kepala Sinus

Ubat penahan sakit yang dijual di farmasi, seperti ibuprofen atau acetaminophen, berkesan dalam melegakan kesakitan sakit kepala sinus. Walau bagaimanapun, jika sakit kepala yang anda alami sangat teruk atau kerap, anda mungkin memerlukan ubat yang lebih kuat.

Ubat penahan sakit preskripsi, seperti codeine atau hydrocodone, boleh memberikan lebih kelegaan.

Jika ubat penahan sakit yang dijual di kaunter tidak berkesan, doktor anda mungkin menetapkan semburan hidung atau dekongestan. Ubat-ubatan ini boleh membantu mengurangkan keradangan sinus dan membersihkan saluran hidung.

Dalam sesetengah kes, pembedahan mungkin diperlukan untuk merawat sakit kepala sinus. Prosedur yang dipanggil sinusotomi boleh dilakukan untuk membuka sinus yang tersumbat dan membenarkan saliran.

Pembedahan ini biasanya hanya dilakukan jika pilihan rawatan lain tidak membantu merawat sakit kepala sinus. 

Rawatan Semulajadi Untuk Sakit Kepala Sinus

Salah satu rawatan semulajadi yang paling berkesan dalam merawat sakit kepala sinus adalah dengan menyedut wap. Didihkan air dan sedut wap melalui tuala atau dengan menggunakan pelembap.

Stim membantu menipiskan lendir dalam sinus dan boleh memberikan kelegaan daripada kesakitan dan tekanan sakit kepala.

Satu lagi rawatan semulajadi yang berkesan untuk sakit kepala sinus adalah dengan minum air yang mencukupi. Ini membantu mengekalkan lendir dalam sinus nipis dan juga boleh membantu untuk membuang toksin yang boleh menyebabkan sakit kepala.

Minum air juga membantu mengekalkan tahap hidrasi badan dan membantu dalam mengurangkan kesakitan sakit kepala.

Pilihan rawatan semula jadi ketiga untuk sakit kepala sinus adalah dengan menggunakan periuk neti. Ini adalah periuk kecil yang diisi dengan larutan garam dan kemudian dimasukkan ke dalam lubang hidung.

Air garam membantu mengeluarkan sinus dan boleh memberikan kelegaan daripada kesakitan sakit kepala.

Terdapat beberapa pilihan rawatan semula jadi lain untuk sakit kepala sinus yang boleh berkesan dalam memberikan kelegaan. Ini termasuklah menggunakan kompres panas pada bahagian dahi atau sinus atau menggunakan pek sejuk pada dahi atau sinus, serta mandi dengan air panas.

Sakit Kepala Hormon

Apabila anda fikir tentang sakit kepala, di fikiran anda mungkin sakit kepala akibat tekanan atau migrain. Tetapi terdapat satu lagi jenis sakit kepala yang kurang dikenali iaitu sakit kepala hormon.

Sakit kepala hormon disebabkan oleh perubahan dalam hormon dalam badan anda. Ia boleh disebabkan oleh kitaran haid, kehamilan, menopaus, atau mengambil pil perancang.

Gejala sakit kepala hormon serupa dengan jenis sakit kepala yang lain. Anda mungkin mengalami sakit kepala yang berdenyut-denyut, sakit di belakang mata, atau rasa tekanan di bahagian kepala.

Gejala lain sakit kepala hormon termasuklah:

 • Sensitif kepada cahaya dan bunyi
 • Pening dan muntah
 • Penglihatan kabur
 • Hilang selera makan
 • Jerawat
 • Mengidam garam atau coklat

Sakit kepala hormon boleh dirawat dengan ubat penahan sakit yang dijual di farmasi, tetapi jika anda mengalami sakit kepala yang teruk atau lebih kerap, adalah penting untuk berjumpa dengan doktor.

Doktor boleh membantu anda mengenal pasti punca sakit kepala dan mencari rawatan yang terbaik untuk anda.

Apabila bercakap mengenai sakit kepala hormon, ramai wanita beralih kepada rawatan semula jadi untuk mendapatkan kelegaan.

Terdapat beberapa rawatan semula jadi yang boleh membantu untuk melegakan sakit kepala hormon. Antaranya ialah:

Mandi dengan air suam: Ini boleh membantu merehatkan otot dan meredakan ketegangan.

Minum air yang mencukupi: Ini memastikan badan kekal hidrasi dan membantu membuang toksin.

Melakukan senaman dengan kerap: Bersenam boleh membantu melepaskan endorfin, yang boleh melegakan kesakitan.

Mengambil suplemen magnesium: Magnesium ialah penenang otot semulajadi dan boleh membantu meredakan sakit kepala akibat tekanan.

Mengambil suplemen vitamin B-kompleks: Vitamin B-kompleks boleh membantu mengawal tahap hormon dan juga boleh membantu mengurangkan tekanan.

Menggunakan minyak pati: Beberapa minyak pati, seperti minyak lavender, boleh membantu menenangkan dan merehatkan minda dan badan.

Minum teh herba: Teh herba, seperti teh chamomile, boleh membantu merehatkan badan serta minda.

Jika anda mengalami sakit kepala hormon, adalah penting untuk berbincang dengan doktor anda untuk memastikan anda menerima rawatan yang betul. Anda juga boleh mencuba rawatan semulajadi dari rumah yang boleh membantu memberikan kelegaan seperti di atas.

Sakit Kepala Hipertensi

Hipertensi boleh membawa kepada banyak masalah kesihatan yang serius, termasuklah penyakit jantung, strok, dan kegagalan buah pinggang.

Salah satu komplikasi hipertensi yang kurang dikenali ialah sakit kepala hipertensi. Sakit kepala jenis ini mungkin disebabkan oleh peningkatan tekanan dalam saluran darah di kepala.

Walaupun ramai orang yang mempunyai masalah tekanan darah tinggi tidak mengalami sakit kepala, tetapi bagi mereka yang mengalaminya, kesakitannya amat teruk.

Sakit kepala hipertensi boleh berlarutan selama beberapa jam. Ia boleh disertai dengan gejala lain, seperti rasa loya, muntah, dan pening. Anda mungkin berasa seperti sakit berdenyut atau tertekan. Dan ia makin lebih teruk apabila anda berdiri ataupun bergerak.

Sakit kepala hipertensi boleh dirasai pada kedua-dua belah kepala, walaupun sesetengah orang mungkin mengalaminya hanya pada bahagian sebelah kepala sahaja.

Terdapat bukti yang berbeza-beza mengenai tekanan darah tinggi boleh menyebabkan kepada sakit kepala. Sesetengah penyelidik mengatakan tekanan darah tinggi boleh menyebabkan sakit kepala kerana ia menjejaskan penghalang darah-otak.

Manakala American Heart Association (AHA) mendakwa bahawa adalah tidak normal bagi mereka yang mengalami sakit kepala dengan tekanan darah tinggi melainkan bacaan darah tinggi mereka melebihi 180/120. Dan ini memerlukan perhatian kecemasan perubatan.

Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan di rumah untuk membantu melegakan gejala anda. Anda boleh mengambil ubat penahan sakit yang dijual di farmasi seperti ibuprofen atau acetaminophen.

Anda juga boleh meletakkan pek sejuk di kepala dan biarkan selama 15 minit. Jika anda rasa loya, anda boleh cuba minum air kosong atau makan makanan tawar seperti biskut kering.

Walau bagaimanapun, jika anda mengalami sakit kepala hipertensi yang berterusan, perkara terbaik yang perlu anda lakukan ialah berjumpa doktor.

Doktor akan memberikan rawatan yang boleh membantu menurunkan tekanan darah dan memastikan anda tidak mempunyai sebarang masalah kesihatan lain. 

Jika anda juga mengalami sakit kepala, doktor mungkin akan memberikan ubat untuk membantu menurunkan tekanan darah. Jika anda mengalami sakit kepala yang kerap, doktor anda mungkin mengesyorkan perubahan gaya hidup atau ubat untuk membantu mencegahnya.

Sakit Kepala Selepas Bersenam /Exertion Headache

Sakit kepala selepas bersenam terjadi disebabkan oleh perubahan aliran darah ke otak. Apabila bersenam, kadar denyutan jantung dan tekanan darah anda meningkat.

Ini boleh menyebabkan saluran darah di otak anda mengembang atau melebar. Pelebaran ini boleh menyebabkan penurunan aliran darah ke otak dan sakit kepala terjadi.

Sakit kepala selepas bersenam biasa terjadi kepada mereka yang jarang melakukan aktiviti fizikal, seperti pekerja pejabat yang kurang aktif bergerak. Sakit kepala selepas bersenam sering terjadi kepada mereka yang pernah mengalami migrain atau jenis-jenis sakit kepala lain.

Simptom-Simptom Sakit Kepala Selepas Senaman

Sakit kepala selepas bersenam adalah sejenis sakit kepala yang berlaku selepas aktiviti fizikal. Kesakitan biasanya dirasai pada kedua-dua belah kepala dan sering digambarkan sebagai berdenyut atau tekanan.

Aktiviti fizikal yang boleh menyebabkan sakit kepala ini terjadi termasuklah senaman, aktiviti seksual, batuk atau bersin. Gejala lain mungkin termasuk rasa loya, muntah, dan kepekaan terhadap cahaya dan bunyi.

BACA  Cara Rawat Gout Secara Semulajadi

Sakit kepala selepas senaman biasanya bertahan selama 30 minit hingga satu jam selepas aktiviti dihentikan. Ia berlaku sekali sahaja dan kadang-kadang lebih kerap.

Jika anda mengalami sakit kepala yang disebabkan oleh aktiviti fizikal, rujuk dengan doktor untuk memastikan anda tidak mempunyai masalah kesihatan lain. Penyebab lain sakit kepala termasuk dehidrasi, tekanan, dan juga migrain.

Bagaimanakah Untuk Mengelakkan Sakit Kepala Selepas Senaman?

Sekiranya anda mengalami sakit kepala selepas senaman, perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah menghentikan aktiviti yang anda sedang lakukan semasa sakit kepala bermula. Kemudian, berehat di dalam bilik yang sejuk dan gelap.

Terdapat perkara lain yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan sakit kepala selepas senaman daripada terjadi. Antaranya ialah:

1. Minum air secukupnya. Dehidrasi adalah penyebab biasa masalah sakit kepala, jadi pastikan anda minum air yang mencukupi sepanjang hari.

2. Elakkan terdedah dengan cuaca yang panas. Satu lagi penyebab biasa sakit kepala yang selepas senaman adalah terdedah kepada cuaca yang terlalu panas. Jika anda akan berada di luar dalam cuaca panas, pastikan anda kekal hidrasi dan berehat di bawah teduhan untuk menyejukkan badan.

3. Jangan berlebihan. Jangan memaksa diri dan terlalu kuat semasa bersenam. Jika anda mula merasakan sakit kepala, perlahankan atau hentikan aktiviti senaman anda.

4. Ambil masa untuk memanaskan badan sebelum bersenam. Peningkatan aktiviti secara tiba-tiba boleh menyebabkan sakit kepala, jadi anda digalakkan untuk memanaskan badan sebelum memulakan aktiviti bersenam. Mulakan dengan regangan ringan dan tingkatkan tahap aktiviti anda secara beransur-ansur.

5. Pakai pakaian yang selesa. Pakaian yang ketat atau tidak selesa seperti terlalu tebal juga boleh mencetuskan sakit kepala selepas bersenam. Pastikan anda memakai pakaian yang longgar dan selesa semasa anda bersenam.

Sesetengah kajian mencadangkan suplemen tertentu boleh membantu mencegah sakit kepala selepas senama terjadi, antaranya:

 • Feverfew.
 • Riboflavin (vitamin B2).
 • Boswellia (anti-radang semulajadi jika indomethacin tidak sesuai dengan anda).
 • Magnesium.
 • Koenzim Q10.

Jika anda mengalami sakit kepala selepas senaman, ubat penahan sakit seperti ibuprofen atau acetaminophen boleh membantu. Jika sakit kepala anda tidak hilang selepas mencuba tip-tip yang kami kongsi, anda dinasihatkan untuk berjumpa dengan doktor. 

Doktor akan mengesyorkan agar anda berjumpa pakar jika sakit kepala anda berlarutan atau jika anda mempunyai masalah kesihatan lain yang menyebabkan sakit kepala terjadi. Doktor juga boleh menjalankan ujian untuk memastikan punca lain sakit kepala, seperti tumor otak atau aneurisme.

Sakit Kepala Akibat Kafein

Apabila anda mengalami sakit kepala, rawatan pertama yang anda akan pilih ialah mengambil acetaminophen (Panadol). Tetapi bagaimana jika sakit kepala anda itu disebabkan oleh pengambilan kafein?

Sakit kepala akibat kafein adalah sejenis sakit kepala yang terjadi apabila anda berhenti mengambil kafein. Ia adalah jenis sakit kepala biasa yang sering dialami oleh mereka yang berhenti atau tidak mendapat dos biasa kopi atau minuman berkafein lain.

Gejala sakit kepala akibat kafein termasuklah rasa berdenyut, tekanan pada bahagian dahi, dan sensitif terhadap cahaya dan bunyi yang bising. Sakit kepala akibat kafein boleh bertahan hingga beberapa jam dan beberapa hari.

Mengapakah Kafein Boleh Membuatkan Anda Sakit Kepala?

Kafein merupakan perangsang yang terdapat dalam kopi, teh, minuman tenaga, dan juga beberapa ubat. Ia berfungsi dengan menyekat adenosin, iaitu bahan kimia dalam otak yang boleh membuatkan anda berasa letih.

Walaupun kafein boleh memberi anda rangsangan tenaga, ia juga boleh menyebabkan sakit kepala. Ini kerana kafein menyempitkan saluran darah di otak. Apabila anda tidak mempunyai kafein, saluran darah itu melebar, dan otak anda mengalami peningkatan dalam aliran darah lalu menyebabkan sakit kepala.

Perlukah Anda Meningkatkan Atau Mengurangkan Pengambilan Kafein Anda?

Ia bergantung kepada setiap individu. Seperti yang telah diterangkan, kafein adalah perangsang, dan ia boleh memberi beberapa kesan pada badan kita. Bagi sesetengah orang, kafein boleh membantu meningkatkan kewaspadaan dan tumpuan.

Walau bagaimanapun, bagi yang lain, ia boleh menyebabkan kegelisahan, kebimbangan, dan juga sakit kepala.

Jika anda mendapati bahawa anda mengalami lebih banyak sakit kepala apabila anda mengambil kafein, mungkin lebih baik untuk mengurangkan dos kafein, atau elakkan kafein daripada diet.

Satu kajian daripada Cleveland Clinic menyarankan mengehadkan pengambilan kafein kepada tidak lebih daripada dua cawan setiap hari.

Apa Yang Perlu Anda Lakukan Apabila Anda Mengalami Sakit Kepala Akibat Kafein?

Paling penting dalam memahami sakit kepala akibat kafein ialah ia boleh menyebabkan dehidrasi. Apabila anda mengambil kafein, ia bertindak sebagai diuretik, yang bermaksud ia menyebabkan anda kehilangan air melalui pembuangan air kencing.

Ini boleh menyebabkan dehidrasi, lalu menyebabkan sakit kepala.

Jadi, langkah pertama dalam membantu menghilangkan sakit kepala akibat kafein adalah dengan sentiasa kekal hidrat. Minum banyak air atau cecair dengan elektrolit, seperti minuman sukan. Ini akan membantu menganti semula cecair yang hilang dan membantu mengurangkan sakit kepala.

Gunakan Minyak Pati Peppermint

Terdapat rawatan semulajadi yang boleh membantu melegakan sakit kepala akibat kafein dan antaranya ialah minyak pati pudina atau peppermint. 

Minyak pudina telah lama digunakan kerana keupayaannya dalam membantu melegakan sakit kepala dan rasa loya. Apabila digunakan secara topikal, ia boleh membantu menyejukkan dan merehatkan otot di kepala dan leher.

Ia juga dianggap mempunyai ciri anti-radang, yang boleh membantu mengurangkan bengkak yang menyebabkan kepada masalah sakit kepala.

Untuk menggunakan minyak pudina dalam merawat sakit kepala akibat kafein, anda hanya tambahkan beberapa titis pada kapas dan hidu perlahan-lahan. Anda juga boleh sapu minyak pada dahi, sekitar kulit kepala, dan leher anda untuk mendapatkan efek segar dan sejuk. 

Jika anda tidak mempunyai minyak pati pudina di rumah, anda boleh mencuba menggunakan uncang teh pudina. Rendam uncang teh dalam air panas selama beberapa minit, kemudian keluarkan dan biarkan ia sejuk.

Setelah ia sejuk, anda boleh meletakkannya di atas dahi dan di bahagian atas kening anda.

Sakit kepala kafein boleh menjadi sakit yang tidak selesa, tetapi ada cara untuk menghilangkannya. Pastikan anda kekal hidrat dan cuba kurangkan pengambilan kafein dalam sehari.

Punca Sekunder Lain Penyebab Rasa Sakit Kepala

Kami telah menyenaraikan di atas beberapa jenis sakit kepala sekunder yang biasa.

Walau bagaimanapun, sakit kepala sekunder juga boleh disebabkan oleh beberapa faktor kesihatan dan berbeza tahap sakitnya, maka adalah sangat penting untuk berjumpa doktor bagi menentukan punca sebenar sakit kepala anda.

Ini terutamanya jika anda mempunyai sebarang penyakit yang tiba-tiba menyebabkan anda sakit kepala yang sederhana hingga teruk.

Di bawah merupakan beberapa keadaan kesihatan lain yang mungkin menyebabkan sakit kepala yang berterusan. Walaupun ia bukan senarai yang lengkap, kami harap ia dapat memberikan anda sedikit penjelasan tentang faktor yang mungkin menyebabkan anda sakit kepala.

Hipertensi Intrakranial/ Intracranial Hypertension

Salah satu punca sakit kepala sekunder yang jarang berlaku ialah keadaan yang dikenali sebagai hipertensi intrakranial benigna. Keadaan ini disebabkan oleh peningkatan tekanan cecair yang berada di sekeliling otak.

Tekanan yang meningkat boleh menyebabkan sakit kepala, serta gejala lain seperti loya, muntah, dan masalah penglihatan.

Tumor

Satu lagi punca sakit kepala ialah tumor yang membesar di dalam otak. Walaupun ia adalah serius, tumor juga boleh menyebabkan sakit kepala kronik.

Jika anda mengalami sakit kepala, dan anda mempunyai sejarah keluarga yang pernah mempunyai tumor otak, berjumpalah dengan doktor supaya ujian kesihatan boleh dilakukan untuk kepastian.

Meningitis

Satu lagi punca sekunder sakit kepala yang kurang biasa ialah meningitis. Meningitis adalah jangkitan pada meninges, iaitu selaput yang menutupi otak dan saraf tunjang. Meningitis boleh terjadi disebabkan oleh virus, bakteria, atau kulat.

Gejala meningitis termasuklah demam panas, sakit kepala yang teruk, tegang pada leher, dan ruam. Jika anda mengalami antara gejala ini, anda dinasihatkan untuk berjumpa doktor dengan segera, kerana meningitis boleh menjadi jangkitan yang sangat serius.

Strok

Satu lagi punca sekunder sakit kepala yang biasa kita dengar ialah strok. Strok berlaku apabila aliran darah ke otak terganggu. Ini boleh berlaku kerana pembekuan darah, saluran darah pecah atau sebab lain.

Gejala strok termasuklah sakit kepala yang teruk secara tiba-tiba, lemah atau lumpuh pada sebelah badan, kesukaran bercakap atau memahami pertuturan, serta masalah penglihatan.

Gangguan Salur Darah, Seperti Aneurisme Atau Malformasi Arteriovenous

Sakit kepala boleh disebabkan oleh beberapa perkara, tetapi salah satu punca yang lebih serius ialah gangguan saluran darah.

Gangguan ini boleh menyebabkan aneurisme, yang merupakan pembengkakan pada saluran darah, atau kecacatan arteriovenous (AVM), yang merupakan gangguan saluran darah yang tidak normal.

Kedua-duanya boleh menyebabkan sakit kepala, dan kedua-duanya adalah keadaan serius yang perlu dirawat oleh doktor.

Cerebral Palsy

Cerebral palsy (CP) merupakan gangguan neurologi yang menjejaskan pergerakan dan koordinasi otot. Ia disebabkan oleh kecederaan otak atau kerosakan otak yang berlaku sebelum, semasa, atau sejurus selepas kelahiran. CP adalah kecacatan motor yang paling biasa pada zaman kanak-kanak.

CP boleh menjejaskan semua peringkat umur, tetapi ia paling kerap didiagnosis pada zaman kanak-kanak. Gejala CP berbeza-beza dari ringan hingga teruk, dan ia boleh menyebabkan masalah koordinasi otot yang ringan hingga kelumpuhan tubuh badan.

CP juga boleh menyebabkan sakit kepala. Punca sebenar tidak diketahui, tetapi ia dianggap berkaitan dengan perkembangan otak yang tidak normal atau kerosakan pada saraf yang mengawal otot-otot kepala dan leher.

Demensia

Salah satu gejala demensia yang paling biasa ialah sakit kepala. Sakit kepala boleh disebabkan oleh beberapa perkara, termasuk dehidrasi, perubahan tekanan darah, dan ketegangan.

Walau bagaimanapun, pada mereka yang mengalami demensia, sakit kepala sering disebabkan oleh perubahan dalam otak.

Demensia boleh menyebabkan otak mengecut dan menjadi kurang aktif. Ini boleh menyebabkan penurunan aliran darah dan oksigen ke otak, yang boleh menyebabkan sakit kepala. Selain itu, demensia boleh menyebabkan perubahan dalam bahan kimia dalam otak, yang menyebabkan sakit kepala.

Hydrocephalus

Hydrocephalus adalah keadaan perubatan di mana terdapat pengumpulan abnormal cecair serebrospinal dalam rongga otak. Ini mengakibatkan peningkatan tekanan intrakranial, lalu menyebabkan sakit kepala.

Punca hidrosefalus selalunya tidak diketahui, tetapi ia boleh menjadi kongenital (hadir semasa lahir) atau diperoleh (berkembang di kemudian hari). Ia juga boleh menjadi idiopatik (sebab yang tidak diketahui) atau sekunder kepada masalah kesihatan lain.

Sklerosis Berbilang/ Multiple Sclerosis

Multiple sclerosis (MS) adalah penyakit melemahkan yang menyerang sistem saraf pusat. Ia boleh menyebabkan pelbagai gejala, termasuk sakit kepala. Malah, sakit kepala adalah salah satu gejala MS yang paling biasa.

Punca sebenar sakit kepala di MS tidak diketahui, tetapi ia dianggap berkait rapat dengan kerosakan yang disebabkan oleh MS terhadap sistem saraf pusat. Kerosakan ini boleh mengganggu fungsi normal otak, dan menyebabkan sakit kepala.

Penyakit Parkinson

Penyakit Parkinson merupakan gangguan degeneratif dalam sistem saraf pusat yang boleh mengganggu kemahiran motor, pertuturan, dan fungsi lain pesakit.

Terdapat beberapa jenis sakit kepala yang boleh berlaku pada pesakit penyakit Parkinson. Jenis yang paling biasa adalah sakit kepala akibat tekanan, yang disebabkan oleh ketegangan otot di leher dan kepala.

Hematoma Subdural

Hematoma subdural merupakan salah satu jenis kecederaan otak yang biasa. Ia terjadi disebabkan oleh arteri yang pecah dan berdarah ke dalam ruang antara duramater dan tengkorak.

Ini berlaku apabila kecederaan kepala terjadi, atau jika seseorang itu mempunyai keadaan perubatan yang mampu melemahkan saluran darah. Gejala hematoma subdural termasuklah sakit kepala yang teruk, loya, muntah, lesu, sawan, dan juga koma.

Epilepsi Lobus Temporal

Epilepsi lobus temporal merupakan sejenis epilepsi yang menjejaskan lobus temporal otak. Lobus temporal bertanggungjawab dalam memproses maklumat pendengaran dan visual, dan untuk mengawal emosi.

Epilepsi lobus temporal boleh menyebabkan pelbagai gejala, termasuk sakit kepala. Sakit kepala adalah salah satu gejala epilepsi lobus temporal yang biasa. Ia boleh disebabkan oleh sawan itu sendiri, atau oleh ubat-ubatan yang digunakan untuk merawat sawan.

Trigeminal Neuralgia

Neuralgia trigeminal adalah keadaan sakit kronik yang menjejaskan saraf trigeminal, iaitu salah satu saraf terbesar di kepala. Saraf trigeminal mempunyai tiga cabang utama, yang merangkumi kawasan muka yang berbeza.

Keadaan ini dicirikan oleh kesakitan yang teruk, tajam dan menekan di satu atau lebih kawasan ini. Kesakitan sering digambarkan sebagai rasa seperti renjatan elektrik.

Sakit Kepala Servikogenik

Sakit kepala servikogenik adalah sejenis sakit kepala yang berpunca daripada leher. Leher adalah struktur kompleks yang terdiri daripada tulang, sendi, otot, dan saraf.

Mana-mana struktur ini boleh menjadi punca sakit di leher, yang kemudiannya merebak ke bahagian kepala lalu menyebabkan sakit kepala.

Jangkitan Telinga

Jangkitan telinga boleh menyebabkan pelbagai gejala, termasuklah sakit, demam, dan masalah pendengaran. Jangkitan telinga merupakan perkara biasa, terutamanya pada kanak-kanak.

Ia biasanya disebabkan oleh penggumpalan lendir di bahagian dalam tengah telinga, yang menyebabkan sakit telinga dan juga penyebab kepada sakit kepala.

Terdapat dua jenis utama jangkitan telinga: otitis media dan otitis externa. Otitis media adalah jenis yang paling biasa, dan ia biasanya disebabkan oleh virus atau bakteria. Otitis externa adalah kurang biasa, dan ia biasanya disebabkan oleh kecederaan atau kerengsaan pada bahagian luar telinga.

Kebanyakan jangkitan telinga boleh dirawat di rumah dengan ubat-ubatan tanpa preskripsi. Walau bagaimanapun, sesetengah jangkitan telinga mungkin memerlukan antibiotik, dan dalam kes yang lebih serius dan jarang terjadi memerlukan pembedahan.

Ensefalitis

Ensefalitis merupakan keradangan serius pada otak. Jangkitan menyebabkan kerosakan pada otak dan menyebabkannya ia membengkak. Ini boleh membawa kepada beberapa gejala yang serius, termasuk sakit kepala.

Ensefalitis paling biasa disebabkan oleh virus, seperti virus herpes simplex (HSV), iaitu virus yang sama yang menyebabkan kudis selesema.

Virus lain yang boleh menyebabkan ensefalitis termasuklah virus varicella-zoster (virus yang menyebabkan cacar air dan kayap), virus Epstein-Barr (virus yang menyebabkan mononukleosis), dan virus rabies ( yang menyebabkan penyakit anjing gila).

Dalam sesetengah kes, ensefalitis boleh disebabkan oleh penyakit autoimun.

Toksoplasmosis

Toksoplasmosis adalah jangkitan parasit yang boleh dijangkiti apabila mengendalikan daging mentah atau bersentuhan dengan najis kucing yang telah dijangkiti parasit. Parasit biasanya tidak berbahaya, tetapi ia boleh menyebabkan sakit kepala yang teruk pada sesetengah orang.

Gejala toksoplasmosis termasuklah demam, sakit otot dan sakit-sakit badan, sakit kepala, bengkak kelenjar getah bening, dan keletihan. Dalam sesetengah kes, parasit juga boleh menyebabkan sawan, lumpuh, dan kematian.

Kebanyakan orang yang dijangkiti toksoplasmosis tidak mengalami sebarang gejala, tetapi jangkitan boleh menjadi serius untuk wanita hamil, bayi baru lahir, dan orang yang mempunyai sistem imun badan yang lemah.

Serangan Panik

Serangan panik ialah perasaan cemas dan ketakutan yang datang secara tiba-tiba. Ia boleh datang tanpa amaran dan tanda-tanda. Bagi mereka yang pernah mengalami sakit kepala serangan panik menggambarkan sakitnya seperti terkena serangan jantung. 

Serangan panik boleh menyebabkan beberapa gejala fizikal, termasuk jantung berdegup kencang, sesak nafas, berpeluh, badan menggeletar dan sakit kepala.

Sesetengah orang juga mengalami loya, sakit dada, dan pening. Serangan panik boleh menjadi sangat menakutkan dan boleh membuatkan seseorang itu berasa seperti akan mati.

Kebanyakan orang yang mengalami serangan panik tidak mempunyai keadaan perubatan asas yang serius. Walau bagaimanapun, serangan panik boleh menjadi gejala gangguan kecemasan, seperti gangguan panik, gangguan kebimbangan sosial, atau agoraphobia.

Sakit Kepala Akibat Batuk

Sakit kepala akibat batuk adalah sejenis sakit kepala yang boleh terjadi disebabkan oleh batuk atau jenis ketegangan yang lain. Kesakitan biasanya sekejap tetapi ia boleh menjadi semakin teruk. Ia mungkin berasa seperti sakit yang menikam atau sakit yang tidak selesa.

Terdapat dua jenis sakit kepala batuk iaitu primer dan sekunder.

Sakit kepala akibat batuk primer bukan disebabkan oleh keadaan perubatan. Manakala sakit kepala batuk sekunder disebabkan oleh keadaan perubatan. Sakit kepala batuk sekunder boleh menjadi lebih serius dan mungkin memerlukan rawatan dengan pembedahan.

Kesimpulannya

Walaupun perkara yang telah dijelaskan di atas merupakan beberapa punca sekunder sakit kepala yang biasa, terdapat banyak punca lain yang mungkin berkait rapat dengan sakit kepala. Ini kerana terdapat banyak jenis sakit kepala yang berbeza.

Jika anda mengalami sakit kepala yang berulang atau teruk, anda dinasihatkan untuk berjumpa dengan doktor untuk membuat ujian dan penilaian kesihatan supaya diagnosis yang betul dapat dilakukan 

Terdapat beberapa rawatan berbeza yang tersedia untuk sakit kepala, dan rawatan yang terbaik bergantung pada punca yang menyebabkan kenapa sakit kepala itu terjadi.

Jika anda seorang yang mengalami migrain, sakit kepala jenis berkelompok, atau sakit kepala akibat tekanan, dan jika rawatan semulajadi tidak berkesan, rujuk masalah anda dengan doktor untuk mengelakkan sakit bertambah teruk.

Ini kerana sakit kepala yang berpanjangan boleh mengganggu prestasi hidup serta tahap kesihatan kita. 

Author

 • Farah Kasman

  Farah Kasman mempunyai sijil Makanan dan Kesihatan daripada Stanford University School of Medicine. Beliau mempunyai minat dalam membantu pembacanya memahami kepentingan menjaga kesihatan dan kebaikan makanan serta diet yang sihat.

Leave a Comment

eleven − 10 =