7 Khasiat Teh Hijau Atau Green Tea Yang Baik Untuk Tubuh Badan Kita

Kongsi artikel ini

Teh hijau adalah salah satu minuman paling popular di dunia. Ia dinikmati oleh berjuta orang setiap hari. 

Rekod terawal pengeluaran teh hijau bermula semasa Dinasti Tang di China, sekitar abad ke-7. Pada zaman ini, teh hijau dikhaskan untuk kelas elit dan sering menjadi tanda kekayaan dan status. Ini kerana teh hijau dikaitkan dengan Taoisme, iaitu falsafah Cina kuno.

Namun demikian ada yang percaya bahawa teh hijau berasal lebih awal daripada ini. Ini kerana terdapat rekod kuno penggunaannya dalam dinasti Zhou, yang bermula pada abad ke-11 SM. Ia juga dipercayai bahawa teh hijau dibawa ke Jepun dari China semasa zaman Nara, dari tahun 710 hingga 794. 

Teh hijau mempunyai banyak manfaat kesihatan, seperti keupayaannya dalam membantu mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular, membantu mengurangkan berat badan, dan mempunyai tinggi kandungan antioksidan.

Kini teh hijau boleh didapati dalam pelbagai perisa dan bentuk, seperti matcha dan genmaicha. Penggunaan teh hijau kini tidak terhad hanya dalam penghasilan teh, tetapi ia juga digunakan dalam menghasilkan produk kecantikan, manisan dan banyak lagi.  

Dalam artikel ini kita akan membincangkan tentang khasiat teh hijau, jenis-jenis teh hijau serta waktu terbaik pengambilan teh hijau. 

Khasiat Teh Hijau Dalam Membakar Lemak Dengan Cepat  

Teh hijau membakar lemak

Tahukah anda bahawa teh hijau mampu meningkatkan pembakaran lemak? Ini kerana teh hijau mengandungi sebatian yang dikenali sebagai catechin polyphenols, yang dipercayai membantu membakar lemak berlebihan. 

Katekin (catechins) dalam teh hijau telah terbukti dapat membantu meningkatkan pengoksidaan lemak dan kadar di mana badan menukar makanan kepada kalori. 

Selain itu, teh hijau juga boleh membantu meningkatkan kadar metabolisme, yang boleh membantu membakar lebih banyak kalori sepanjang hari.

Bahan aktif utama dalam teh hijau dikenali sebagai epigallocatechin gallate (EGCG), iaitu polifenol yang mempunyai sifat antioksidan yang kuat. 

Kajian mendapati bahawa EGCG boleh membantu meningkatkan metabolisme dan menggalakkan pembakaran lemak, sekali gus membantu dalam penurunan berat badan. 

Dalam satu kajian, penyelidik mendapati bahawa dengan meminum teh hijau boleh membantu meningkatkan penggunaan tenaga dan pengoksidaan lemak sehingga 17%, yang merupakan rangsangan yang ketara bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan.

Kafein juga merupakan komponen utama teh hijau dan boleh membantu meningkatkan prestasi fizikal dengan menggunakan asid lemak daripada tisu lemak dan menjadikannya tersedia untuk digunakan sebagai tenaga. [1] 

Dalam satu kajian yang melibatkan 10 orang lelaki yang sihat yang mengambil ekstrak teh hijau dapat membantu meningkatkan jumlah kalori yang dibakar sebanyak 4%. 

Dalam satu lagi kajian dimana 12 orang lelaki sihat mengambil ekstrak teh hijau dilihat dapat meningkatkan pengoksidaan lemak sebanyak 17%, berbanding mereka yang mengambil plasebo [2] [3]

Rumusan

Katekin dalam teh hijau dikatakan dapat membantu meningkatkan pengoksidaan lemak dan mempercepatkan pembakaran lemak. 

Green Tea Membantu Menurunkan Berat Badan

Teh hijau untuk kurangkan berat badan

Beberapa kajian menunjukkan teh hijau boleh membantu mengurangkan lemak badan, terutamanya di kawasan perut. [4] [5]

Teh hijau kaya dengan antioksida, yang boleh membantu mengurangkan keradangan dalam badan. Ini boleh membantu mengurangkan risiko penyakit tertentu. Antioksidan dalam teh hijau melindungi sel daripada kerosakan.  

Dengan ini ia boleh membantu memastikan badan berfungsi pada tahap prestasi optimumnya dan membantu menyokong penurunan berat badan.

Teh hijau juga mengandungi katekin, yang boleh membantu meningkatkan kadar metabolisme badan. Apabila kadar metabolisme meningkat anda boleh membakar lebih banyak kalori dan lemak. Ini boleh membantu menyokong penurunan berat badan.

Katekin juga diketahui dapat membantu menyekat selera makan yang boleh membantu anda mengehadkan pengambilan kalori. 

Teh hijau juga mengandungi kafein yang boleh membantu anda meningkatkan tenaga. Ini boleh membantu meningkatkan fokus dan kepekaan. Ia juga boleh membantu meningkatkan mood.  

Jika anda bercadang untuk mengurangkan berat badan dengan teh hijau, pastikan anda amalkan minum teh hijau tanpa gula. 

Adalah penting untuk tidak hanya bergantung semata-mata pada teh hijau untuk mengurangkan berat badan. Anda juga harus memastikan bahawa anda mengambil makanan yang sihat dan seimbang serta bersenam secara teratur.

Ini boleh membantu memaksimumkan manfaat teh hijau dan menjadikan anda lebih mudah untuk mencapai matlamat penurunan berat badan.

Rumusan

Teh hijau juga mengandungi kafein yang boleh membantu anda meningkatkan tenaga serta membantu mengurangkan berat badan. 

Kelebihan Teh Hijau Dalam Membantu Mengurangkan Risiko Kanser Tertentu

Teh hijau untuk elak kanser

Antioksida yang terdapat dalam pelbagai makanan dan minuman adalah sebatian yang dapat membantu melindungi sel-sel badan daripada kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas. 

Radikal bebas ialah molekul yang boleh merosakkan sel dan ia sering dikaitkan dengan perkembangan beberapa jenis kanser, serta penyakit lain.

Teh hijau terutamanya kaya dengan antioksidan, dan beberapa kajian telah mencadangkan bahawa ia mungkin bermanfaat dalam mencegah dan melawan kanser. [6]

Sebagai contoh, beberapa kajian telah mencadangkan bahawa dengan meminum teh hijau mengurangkan risiko kanser payudara. 

Satu kajian mendapati bahawa wanita yang meminum teh hijau secara kerap mempunyai risiko 22 peratus lebih rendah mendapat kanser payudara berbanding wanita yang tidak minum teh hijau. 

Kajian lain telah mencadangkan bahawa teh hijau juga boleh membantu mengurangkan risiko kanser prostat terjadi. [7] 

Satu kajian mendapati lelaki yang kerap minum teh hijau mempunyai risiko 48 peratus lebih rendah untuk mendapat kanser prostat berbanding lelaki yang tidak minum teh hijau.

Kajian menunjukkan bahawa mereka yang minum teh hijau mempunyai 42% kurang berkemungkinan mendapat kanser kolorektal. [8]

Rumusan

Walau bagaimanapun kajian ini adalah pemerhatian dan tidak dapat membuktikan sepenuhnya bahawa teh hijau boleh mencegah kanser. Lebih banyak kajian perlu dijalankan terhadap manusia berkaitan dengan kanser dan teh hijau. 

Membantu Meningkatkan Fungsi Otak 

meningkatkan fungsi otak

Bahan aktif utama dalam teh hijau ialah kafein iaitu bahan perangsang. Kafein dalam teh hijau memiliki efek pada otak dengan menyekat neurotransmitter perencat yang dikenali sebagai adenosin.  

Dengan cara ini, ia dapat meningkatkan fungsi neuron dan kadar neurotransmitter seperti dopamin dan norepinephrine. Neurotransmiter ini juga terlibat dalam fokus, kewaspadaan, dan tumpuan. 

Penyelidikan secara konsisten menunjukkan bahawa kandungan kafein dalam teh hijau boleh meningkatkan pelbagai aspek fungsi otak, termasuk mood, kewaspadaan, masa tindak balas, dan ingatan. 

BACA  10 Khasiat Daun Pudina Atau Mint Yang Baik Untuk Kesihatan %currentyear%

Selain itu, teh hijau mengandungi L-theanine, asid amino yang boleh meningkatkan aktiviti gelombang alfa di dalam otak. Gelombang alfa dikaitkan dengan kelonggaran dan kewaspadaan mental, yang boleh membantu meningkatkan fokus, ingatan serta prestasi kognitif. [9]

Rumusan

Kandungan kafein dalam teh hijau boleh membantu meningkatkan fungsi otak, termasuk mood, tumpuan dan ingatan. 

Membantu Mencegah Penyakit Diabetes Tahap 2

teh hijau untuk diabetes

Kajian terbaru menunjukkan bahawa teh hijau boleh meningkatkan sensitiviti insulin dan mengurangkan paras gula dalam darah. [10]

Ini adalah berita baik untuk mereka yang menghidap diabetes atau berisiko untuk menghidap penyakit ini. Apabila paras gula dalam darah menjadi terlalu tinggi, ia boleh membawa kepada komplikasi kesihatan yang serius. 

Teh hijau sangat kaya dengan polifenol, yang merupakan antioksidan kuat yang mempunyai banyak manfaat kesihatan. Kajian telah menunjukkan bahawa polifenol dalam teh hijau boleh membantu mengurangkan keradangan dalam badan, yang dikaitkan dengan obesiti dan diabetes jenis 2. 

Selain itu, teh hijau boleh membantu memodulasi pelepasan glukosa ke dalam aliran darah, meningkatkan kepekaan insulin dan mencegah lonjakan paras gula dalam darah.

Katekin dalam teh hijau dikatakan dapat meningkatkan metabolisme, yang boleh membantu anda berasa lebih kenyang lebih lama dan mengelakkan anda daripada makan secara berlebihan. 

Ini boleh membantu anda mengekalkan berat badan yang sihat dan mengurangkan risiko menghidap diabetes jenis 2. 

Selain itu, ia boleh membantu mengurangkan risiko obesiti, yang merupakan faktor risiko diabetes jenis 2.

Rumusan

Polifenol dalam teh hijau dikatakan dapat membantu mengurangkan keradangan dalam badan, yang dikaitkan dengan obesiti dan diabetes jenis 2. 

Membantu Mengurangkan Risiko Penyakit Kardiovaskular Seperti Sakit Jantung

khasiat teh hijau untuk kardiovaskular

Kajian menunjukkan bahawa teh hijau boleh membantu mengurangkan risiko yang boleh menyebabkan penyakit kardiovaskular termasuklah membantu mengurangkan tahap kolesterol LDL iaitu sejenis kolesterol jahat.  [11] 

Penyelidikan terkini menunjukkan bahawa teh hijau boleh memberi kesan positif kepada sistem kardiovaskular. Salah satu faedah terpenting teh hijau ialah keupayaannya dalam membantu mengurangkan keradangan dan tekanan oksidatif dalam badan. 

Ini boleh membantu mengurangkan risiko penyakit jantung, strok, dan penyakit kardiovaskular yang lain.

Memandangkan teh hijau mempunyai kandungan antioksidan yang tinggi, ia juga bermanfaat dalam membantu mengurangkan keradangan dan tekanan oksidatif. 

Antioksidan bertindak sebagai penghalang yang membantu meneutralkan radikal bebas yang boleh menyebabkan kerosakan sel dan membawa kepada masalah penyakit kardiovaskular dan jenis-jenis kanser tertentu. 

Rumusan

Teh hijau mempunyai kandungan antioksidan yang tinggi yang bermanfaat dalam membantu mengurangkan keradangan dan tekanan oksidatif yang boleh menyebabkan berlakunya penyakit kardiovaskular terjadi. 

Mengurangkan Masalah Mulut Berbau Dan Masalah Berkaitan Sakit Gigi

khasiat teh hijau untuk kesihatan mulut

Salah satu faedah utama katekin dalam teh hijau ialah ia boleh membantu melawan jangkitan kuman. Ini boleh memberi manfaat terutamanya untuk mereka yang mengalami penyakit gusi atau masalah kesihatan mulut yang lain. 

Kajian telah menunjukkan bahawa katekin dalam teh hijau boleh mengurangkan bilangan bakteria dalam mulut, yang boleh membantu meningkatkan kesihatan mulut dan mengurangkan masalah mulut berbau. [12]

Katekin dari teh hijau juga boleh membantu mengurangkan pembentukan plak di dalam mulut. Plak yang terbentuk pada gigi boleh menyebabkan masalah kaviti dan masalah gigi yang lain. 

Katekin dalam teh hijau boleh membantu mengurangkan kehadiran plak dan mengurangkan risiko masalah kaviti.

Katekin dalam teh hijau juga boleh membantu meningkatkan kesihatan mulut secara umum.  

Rumusan

Kajian mendapati bahawa katekin teh hijau boleh membantu mengurangkan risiko penyakit gusi, nafas berbau, dan masalah kesihatan mulut yang lain. 

Jenis-Jenis Teh Hijau

matcha

Teh hijau dihasilkan dengan daunnya yang baru dipetik kemudian dikukus atau dibakar dengan api yang sederhana untuk menghentikan pengoksidaan daun. Dengan menghalang proses pengoksidaan, daun teh dapat mengekalkan warna hijaunya dan mengekalkan rasanya yang unik.

Selepas daun dikukus atau dibakar, ia kemudian digulung dan dikeringkan.

Sebenarnya teh hijau ini ada banyak jenis. Mari kita lihat antara jenis-jenis teh hijau yang ada:

Matcha

Peminat teh hijau mesti suka minum teh matcha kan? Matcha ialah sejenis teh hijau yang diperbuat daripada daun teh hijau yang berkualiti tinggi. Ia kemudian dikisar menjadi serbuk halus. Matcha kaya dengan antioksidan dan terkenal dengan kesan menenangkan dan memberi tenaga.

Kini banyak minuman dan makanan yang berasaskan matcha, tapi kalau nak dapatkan manfaat matcha kena lah pastikan matcha yang digunakan adalah asli dan dari gred yang tinggi.

Matcha yang mempunyai gred yang tinggi mempunyai warna hijau terang manakala matcha berkualiti rendah mempunyai rona seakan kekuningan.

Sencha

Sencha adalah jenis teh hijau Jepun yang paling popular. Sencha ialah teh hijau kukus yang dihasilkan daripada daun kecil Camellia sinensis (pokok teh). Sencha Jepun cenderung mempunyai rasa yang menyegarkan.

Rasa teh sencha berbeza dengan mengikut cara penyediaannya. Terdapat beberapa jenis teh hijau sencha antaranya ialah shincha, asamushi, fukamushi dan chumushi. 

Gyokuro

Gyokoro dianggap sebagai gred tertinggi teh hijau Jepun. Malah di Jepun, Gyokuro dianggap sebagai teh hijau yang jarang ditemui dan sangat premium. Proses penuaian Gyokoro adalah sangat unik.

Oleh sebab proses penuaiannya yang unik ia dapat menghasilkan teh yang lebih manis dan kurang astringen dengan kepekatan nutrien yang lebih tinggi. Gyokuro hanya menggunakan daun teh kecil yang dipetik dari bahagian atas tumbuhan.

Hasilnya, Gyokuro mempunyai rasa umami yang lembut, manis dan aroma segar. Ia juga mempunyai banyak manfaat antaranya melindungi jantung, membuat otak lebih cergas dan peka serta memberikan kulit yang lebih sihat dan berseri.

Funmatsucha

Funmatsucha terkenal dengan harganya yang berpatutan dan rasanya yang agak pahit. Ia mungkin mempunyai lebih banyak antioksidan daripada teh hijau yang lain. Funmatsucha sangat bagus untuk mengubati masalah sakit kepala dan selsema.

Menariknya, funmatsucha mungkin mempunyai lebih banyak atau lebih kandungan EGCG berbanding matcha.

Houjicha

Houjicha adalah sejenis teh hijau yang dibuat dengan memanggang daun di atas arang, yang memberikan rasa dan aroma yang unik.

Hojicha mempunyai kandungan kafein yang jauh lebih rendah berbanding matcha iaitu kira-kira 0.13 g kafein untuk setiap 100 g manakala matcha mempunyai kira-kira 3.2 g kafein bagi setiap 100 g.

Teh Houjicha sangat tinggi dengan kandungan antioksidan yang boleh membantu menyingkirkan radikal bebas dan ia juga bertindak sebagai agen pembersihan dan detoksifikasi semulajadi.

  BACA  10 Khasiat Avocado : Tingkatkan Kesihatan Anda Dengan Sebiji Buah Avokado Setiap Hari Untuk Jantung Dan Badan Yang Sihat

  Waktu Terbaik Untuk Minum Teh Hijau

  Waktu terbaik untuk minum teh

  Waktu terbaik untuk minum teh hijau untuk manfaatnya adalah pada waktu pagi atau awal petang sebaiknya 1 atau 2 jam selepas makan tengah hari kerana ia mengandungi kafein, serta sebatian tertentu yang boleh merangsang fungsi otak.

  Jadi elakkan meminum teh hijau sebelum tidur supaya ia tidak mengganggu rutin tidur anda.

  Elakkan minum teh hijau ni ketika perut kosong kerana pengambilan teh ketika perut kosong mungkin akan menyebabkan sakit perut atau gastrik.

  Nota Penting

  Seperti semua makanan teh hijau juga perlu diambil secara sederhana. Ini terutama bagi mereka yang sedang hamil atau menyusu, kerana teh hijau mengandungi kafein.

  Juga adalah sangat penting untuk mengambil perhatian kesan teh hijau apabila diambil bersama ubat-ubatan atau suplemen tertentu. Jika anda ada mengambil sebarang ubat, sebaiknya berunding dengan doktor sebelum anda mula meminum teh hijau. 

  Anda mungkin mengalami kesan sampingan daripada pengambilan teh hijau antaranya loya, sakit kepala, dan sakit perut. Jika kesan sampingan ini terjadi sebaiknya hentikan minum teh hijau dan dapatkan pemeriksaan dari doktor.

  Kesimpulan

  Secara keseluruhannya, teh hijau menawarkan pelbagai manfaat kesihatan. Ia kaya dengan antioksidan, polifenol, elektrolit, dan sebatian bermanfaat lain yang boleh membantu meningkatkan kesihatan secara keseluruhan.

  Bukan sahaja ia mempunyai rasa yang segar dan unik, teh hijau juga boleh dipelbagaikan sebagai makanan dan digunakan sebagai sebahagian daripada penjagaan kecantikan kulit. Kini anda sudah tahu kebaikan teh hijau, anda boleh menambahkannya ke dalam diet anda. 

  Soalan Lazim Mengenai Teh Hijau

  Rujukan/ Reference

  1. Magkos F, Kavouras SA. Caffeine use in sports, pharmacokinetics in man, and cellular mechanisms of action. Crit Rev Food Sci Nutr. 2005
  2. Abdul G Dulloo, Claudette Duret, Dorothée Rohrer, Lucien Girardier, Nouri Mensi, Marc Fathi, Philippe Chantre, Jacques Vandermander, Efficacy of a green tea extract rich in catechin polyphenols and caffeine in increasing 24-h energy expenditure and fat oxidation in humans, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 70, Issue 6, December 1999
  3. Michelle C Venables, Carl J Hulston, Hannah R Cox, Asker E Jeukendrup, Green tea extract ingestion, fat oxidation, and glucose tolerance in healthy humans, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 87, Issue 3, March 2008
  4. Paradee Auvichayapat, Montira Prapochanung, Oratai Tunkamnerdthai, Bung-orn Sripanidkulchai, Narong Auvichayapat, Bandit Thinkhamrop, Soontorn Kunhasura, Srisuda Wongpratoom, Supat Sinawat, Pranithi Hongprapas,Effectiveness of green tea on weight reduction in obese Thais: A randomized, controlled trial,Physiology & Behavior,Volume 93, Issue 3,2008 
  5. Reuter S, Gupta SC, Chaturvedi MM, Aggarwal BB. Oxidative stress, inflammation, and cancer: how are they linked? Free Radic Biol Med. 2010 Dec
  6. Ogunleye AA, Xue F, Michels KB. Green tea consumption and breast cancer risk or recurrence: a meta-analysis. Breast Cancer Res Treat. 2010 Jan
  7. Norie Kurahashi, Shizuka Sasazuki, Motoki Iwasaki, Manami Inoue, Shoichiro Tsugane for the JPHC Study Group, Green Tea Consumption and Prostate Cancer Risk in Japanese Men: A Prospective Study, American Journal of Epidemiology, Volume 167, Issue 1, 1 January 2008, Pages 71–77, https://doi.org/10.1093/aje/kwm249
  8. Nehlig A, Daval JL, Debry G. Caffeine and the central nervous system: mechanisms of action, biochemical, metabolic and psychostimulant effects. Brain Res Brain Res Rev. 1992 May-Aug;17(2):139-70. doi: 10.1016/0165-0173(92)90012-b. PMID: 1356551
  9. Egashira N, Hayakawa K, Osajima M, Mishima K, Iwasaki K, Oishi R, Fujiwara M. Involvement of GABA(A) receptors in the neuroprotective effect of theanine on focal cerebral ischemia in mice. J Pharmacol Sci. 2007 Oct
  10.  Kai Liu, Rui Zhou, Bin Wang, Ka Chen, Lin-Ying Shi, Jun-Dong Zhu, Man-Tian Mi, Effect of green tea on glucose control and insulin sensitivity: a meta-analysis of 17 randomized controlled trials, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 98, Issue 2, August 2013, Pages 340–348, https://doi.org/10.3945/ajcn.112.052746
  11. Hartley L, Flowers N, Holmes J, Clarke A, Stranges S, Hooper L, Rees K. Green and black tea for the primary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database of Systematic Reviews 2013, Issue 6. Art. No.: CD009934. DOI: 10.1002/14651858.CD009934.pub2. Accessed 22 February 2023.
  12. Steinmann J, Buer J, Pietschmann T, Steinmann E. Anti-infective properties of epigallocatechin-3-gallate (EGCG), a component of green tea. Br J Pharmacol. 2013 Mar;168(5):1059-73. doi: 10.1111/bph.12009. PMID: 23072320; PMCID: PMC3594666.

  Author

  • Farah Kasman

   Farah Kasman mempunyai sijil Makanan dan Kesihatan daripada Stanford University School of Medicine. Beliau mempunyai minat dalam membantu pembacanya memahami kepentingan menjaga kesihatan dan kebaikan makanan serta diet yang sihat.

  Leave a Comment

  five + three =