Ketahui 11 Khasiat Ginseng: Manfaat Ginseng Untuk Kesihatan Tubuh Badan

Kongsi artikel ini

Ginseng telah digunakan dalam perubatan tradisional Cina selama berabad-abad lamanya untuk merawat pelbagai jenis penyakit. Kajian terbaru mendapati ginseng mungkin memiliki pelbagai manfaat kesihatan yang ramai tidak tahu.

Beberapa kebaikan ginseng untuk kesihatan termasuklah untuk memori dan fungsi kognitif yang lebih baik, mampu mencegah kanser, dan bermanfaat dalam membantu melegakan tekanan dan kerisauan.

Apabila mengulas tentang berbagai manfaat ginseng, terdapat beberapa jenis ginseng yang boleh anda pilih di pasaran.

Berikut merupakan senarai jenis ginseng yang ada, jadi anda boleh memilih ginseng yang sesuai untuk keperluan kesihatan anda.

Ginseng Amerika

Ginseng Amerika

Ginseng ini berasal dari Amerika Utara dan mempunyai sejarah penggunaan yang lama di kalangan Orang Asli Amerika. Ginseng Amerika ialah tumbuhan yang tumbuh dengan perlahan kerana ia mengambil masa sehingga enam tahun untuk matang.

Akar ginseng Amerika biasanya berukuran 2 hingga 3 kaki panjang , berbentuk nipis dan tirus.

Ginseng Amerika dianggap sebagai herba penyejuk dan sering digunakan dalam membantu menurunkan hormon stres dalam tubuh badan, dan mengatasi simptom insomnia. Ia juga dikatakan dapat meningkatkan sistem daya badan, meningkatkan peredaran darah, dan meningkatkan tenaga.

Ginseng Asia

Ginseng Asia

Ginseng Asia biasanya berasal dari China dan telah digunakan dalam perubatan tradisional masyarakat Cina sejak beribu-ribu tahun dahulu. Ginseng Asia merupakan tumbuhan yang boleh tumbuh dengan cepat dan boleh matang dalam masa tiga tahun.

Akar ginseng Asia biasanya berukuran sepanjang 1 hingga 2 kaki dan ianya tebal dan berisi.

Ginseng Asia dianggap sebagai herba panas dan sering digunakan untuk membantu dengan masalah keletihan, meningkatkan tahap tenaga yang rendah, dan melancarkan peredaran sistem tubuh badan yang lemah.

Ia juga dikatakan mampu meningkatkan kesihatan mental dan fokus, serta untuk meningkatkan sistem imun badan.

Ginseng Merah

Ginseng Merah

Ginseng merah ialah sejenis ginseng Asia yang telah dikukus kemudian dikeringkan. Ginseng merah dikatakan lebih mujarab berbanding ginseng jenis yang lain.

Ia sering digunakan untuk merawat berbagai masalah kesihatan. Akar ginseng merah biasanya berukuran sepanjang 1 hingga 2 kaki, tebal dan berisi.

Ginseng merah dianggap sebagai herba panas dan juga boleh digunakan untuk membantu dengan keletihan, meningkatkan tenaga, dan meningkatkan peredaran aliran darah yang lemah.

Ia juga dikatakan baik untuk meningkatkan kesihatan mental dan fokus, dan meningkatkan sistem daya tahan tubuh badan.

Ginseng Siberian

Ginseng Siberia merupakan salah satu tanaman herbal berasal dari Rusia dan telah digunakan dalam perubatan tradisional masyarakat Cina sejak beribu-ribu tahun lalu.

Ginseng Siberia ialah tanaman yang tumbuh perlahan yang mengambil masa sehingga enam tahun untuk matang. Akar ginseng Siberia biasanya berukuran 2 hingga 3 kaki panjang, nipis dan tirus.

Ginseng Siberia dianggap sebagai herba penyejuk dan memiliki manfaat dalam membantu menurunkan kadar hormon stres, kerisauan, dan insomnia. Ia juga dikatakan dapat membantu meningkatkan sistem imun, meningkatkan sistem peredaran darah serta meningkatkan tahap tenaga.

Adakah Ginseng Korea Sama Dengan Ginseng Cina?

GINSENG KOREA SAMA DENGAN GINSENG CINA

Ginseng Asia atau Cina dan Korea merupakan tumbuhan yang sama, tetapi ditanam di kawasan yang berbeza. Kedua-dua herba ini telah digunakan selama beribu-ribu tahun dalam perubatan tradisional Cina dan perubatan Korea untuk pelbagai kebaikan kesihatan.

Jadi, apakah perbezaan antara kedua-dua jenis ginseng ini?

Secara umumnya, ginseng Cina (Panax ginseng) biasanya dituai selepas 6 tahun pertumbuhannya, manakala ginseng Korea (Panax Ginseng) biasanya dituai selepas 4 tahun. Namun demikian, sifat ginseng Korea biasanya lebih kuat, dengan kepekatan bahan aktif yang lebih tinggi.

Selain itu, ginseng Cina biasanya diambil sebagai teh, manakala ginseng Korea diambil dengan cara yang lain seperti dalam bentuk kapsul.

Apakah Khasiat Ginseng Korea Untuk Kesihatan Anda?

khasiat ginseng

Penyelidikan tentang kebaikan ginseng Korea untuk kesihatan masih dijalankan, tetapi beberapa kajian telah mendapati bahawa ia boleh membantu memperbaiki keadaan kesihatan tertentu.

Akar ginseng ini kaya dengan antioksidan, yang merupakan nutrien penting dalam melawan radikal bebas dalam tubuh dan melindunginya daripada kerosakan.

Ginseng juga merupakan sumber sebatian anti-radang yang baik, yang boleh membantu mengurangkan keradangan di seluruh badan.

Jadi, tidak hairanlah ramai orang berminat menggunakan ginseng untuk mendapatkan manfaat kesihatan.

Berikut merupakan beberapa potensi manfaat kesihatan ginseng Korea:

1. Boleh Meningkatkan Prestasi Kognitif

Meningkatkan Prestasi Kognitif

Ginseng Korea sering diambil sebagai tonik otak dan dianggap dapat meningkatkan fungsi kognitif.

Satu kajian telah menunjukkan bahawa ekstrak ginseng Korea dapat membantu meningkatkan daya ingatan dan fungsi kognitif pada orang dewasa yang sihat.

BACA  13 Khasiat Epal Hijau Yang Wajib Anda Tahu Kalau Nak Kurangkan Berat Badan Dan Kekal Sihat

Satu lagi kajian mendapati bahawa dengan mengambil ekstrak ginseng Korea dapat membantu meningkatkan fokus dan tahap kecergasan fungsi mental pada pesakit Alzheimer.

Secara keseluruhan, banyak bukti telah menunjukkan bahawa ginseng Korea boleh memberi kesan yang baik terhadap fungsi kognitif. Jika anda sedang mencari cara semula jadi untuk meningkatkan kesihatan mental, anda boleh mencuba ginseng Korea.

2. Boleh Meningkatkan Tahap Tenaga Dan Mengurangkan Keletihan

Meningkatkan Tahap Tenaga Dan Mengurangkan Keletihan

Ginseng Korea juga dikenali sebagai “adaptogen”. Ini bermakna ia boleh membantu badan untuk menghadapi tekanan dan meningkatkan tahap tenaga.

Satu kajian menunjukkan bahawa ginseng Korea mampu membantu meningkatkan tahap fizikal dan mengurangkan keletihan dalam atlet pelari jarak jauh.

Satu lagi kajian mendapati bahawa dengan mengambil ginseng Korea mampu meningkatkan keletihan mental dan fizikal pelajar semasa dalam tempoh peperiksaan.

Teorinya ialah ginsenosides dalam ginseng Korea membantu meningkatkan aliran darah ke otot. Ini bermakna dengan lebih banyak oksigen dan nutrien yang dapat dihantar ke otot, maka prestasi fizikal juga akan meningkat.

3. Boleh Mengurangkan Tekanan Dan Meningkatkan Mood

Mengurangkan Tekanan Dan Meningkatkan Mood

Ginseng Korea dianggap mempunyai kesan penenang tubuh badan dan minda.

Ginseng Korea dikatakan berfungsi dengan mengurangkan tahap kortisol iaitu hormon tekanan, dalam badan. Kortisol dikeluarkan oleh kelenjar adrenal sebagai tindak balas terhadap tekanan.

Ia bertanggung jawab untuk mencegah efek negatif dari radikal bebas, yang merupakan cara semula jadi tubuh badan mendapat kerosakan.

Walaupun tindak balas badan terhadap tekanan adalah semula jadi dan perlu, tekanan yang kronik atau berlebihan boleh membawa kepada masalah kesihatan.

Apabila paras kortisol sentiasa berada dalam keadaan tinggi, ia boleh menyebabkan penambahan berat badan, tekanan darah tinggi, dan masalah kesihatan yang lain.

Ginseng Korea boleh membantu mengurangkan tekanan dengan menurunkan tahap kortisol.

Satu kajian yang diterbitkan dalam Journal of Ginseng Research mendapati bahawa ekstrak ginseng Korea berkesan dalam membantu mengurangkan tahap kortisol pada mereka yang mengalami masalah tekanan.

4. Boleh Menurunkan Paras Gula Darah

Menurunkan Paras Gula Darah

Ginseng Korea dianggap dapat membantu mengawal paras gula dalam darah. Ginseng boleh membantu seseorang menguruskan diabetes jenis 2.

Ginseng memiliki komponen aktif yang dikenali sebagai ginsenosides yang boleh membantu menstabilkan insulin dan glukagon untuk membantu menurunkan kadar gula darah yang optimum.

Satu kajian mendapati bahawa dengan mengambil ekstrak ginseng Korea selama lapan minggu dapat membantu mengurangkan paras gula darah pada penghidap diabetes jenis 2.

Satu lagi kajian pula menunjukkan bahawa ginseng Korea mampu mengawal tahap gula darah pada penghidap diabetes jenis 2 yang mengambil ubat diabetes metformin.

5. Boleh Membantu Mengurangkan Keradangan

Membantu Mengurangkan Keradangan

Ginseng Korea dianggap mempunyai kebaikan anti-radang.

Satu kajian mendapati bahawa ginseng merah Korea berkesan dalam membantu mengurangkan keradangan pada penghidap arthritis. Dalam kajian tersebut menunjukkan bahawa ginseng berpotensi mengurangkan pro-radang sitokin tahap 2.

Kajian lain juga mendapati ginseng ternyata mampu mengurangkan interleukin sitokin pro-radang tahap 6. Sitokin menyebabkan perkembangan banyak penyakit kronik, seperti arthritis, kanser, dan penyakit jantung.

6. Ginseng Juga Mampu Membantu Meningkatkan Sistem Imun Badan

Mampu Membantu Meningkatkan Sistem Imun Badan

Ginseng Korea dianggap mampu membantu meningkatkan sistem imun badan. Ini disebabkan oleh kehadiran sebatian aktif yang dikenali sebagai ginsenosides, yang berperanan dalam merangsang sistem imun.

Ginseng Korea berfungsi dengan memodulasi sistem imun. Dalam satu kajian, ekstrak ginseng Korea didapati dapat meningkatkan pengeluaran sitokin, iaitu sejenis protein yang membantu badan melawan jangkitan.

Dalam kajian lain, ekstrak ginseng Korea didapati mampu meningkatkan aktiviti sel pembunuh semulajadi, iaitu sejenis sel darah putih yang membantu melawan jangkitan.

7. Boleh Melindungi Daripada Keletihan Disebabkan Oleh Rawatan Kemoterapi

Melindungi Daripada Keletihan Disebabkan Oleh Rawatan Kemoterapi

Apabila bercakap tentang kanser, terdapat banyak rawatan yang tersedia. Salah satu rawatan ini ialah kemoterapi. Walau bagaimanapun, kemoterapi boleh membunuh sel sihat dalam badan. Ini boleh menyebabkan kesan sampingan, seperti keguguran rambut, loya, dan juga keletihan.

Ginseng Korea boleh membantu melindungi daripada kesan sampingan daripada rawatan kemoterapi. Salah satu manfaat ginseng Korea ialah ia membantu mengurangkan keletihan pada pesakit kanser. Ini kerana rawatan kemoterapi boleh membuatkan pesakit rasa mudah letih dan lemah.

Satu kajian yang diterbitkan oleh Klinik Mayo mendapati bahawa ginseng Korea boleh membantu mengurangkan keletihan pada pesakit kanser. Kajian ini dijalankan terhadap 340 pesakit kanser yang menjalani rawatan kemoterapi.

BACA  5 Khasiat Psyllium Husk - Bukan Hanya Bagus Untuk Sistem Pencernaan Tapi Ia Banyak Manfaat Kesihatan Lain

Beberapa pesakit telah diberikan ekstrak ginseng Korea, manakala separuh lagi diberikan plasebo. Selepas lapan minggu, pesakit yang mengambil ginseng Korea melaporkan kurang rasa letih berbanding mereka yang mengambil plasebo.

Para penyelidik menyimpulkan bahawa ginseng Korea boleh menjadi suplemen yang baik untuk pesakit kanser yang mengalami masalah keletihan.

8. Boleh Menggalakkan Kesihatan Jantung Yang Baik

Menggalakkan Kesihatan Jantung Yang Baik

Ginseng Korea dikatakan mempunyai kebaikan dalam melindungi jantung. Dalam satu kajian ialah kesan ginsenosides iaitu sebatian aktif dalam ginseng terhadap faktor risiko kardiovaskular.

Ginsenosides dianggap mampu membantu mengurangkan pembentukan spesies oksigen reaktif (ROS), yang boleh merosakkan sel dalam badan dan menyumbang kepada perkembangan penyakit kardiovaskular.

Walaupun lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk mengesahkan manfaat ginseng untuk kesihatan kardiovaskular. Hal ini telah menunjukkan bahawa ginseng mungkin boleh dijadikan sebagai rawatan alternatif semula jadi untuk merawat penyakit jantung.

9. Meningkatkan Fungsi Seksual Kaum Wanita Dan Anti Penuaan

Meningkatkan Fungsi Seksual Kaum Wanita

Ginseng Korea juga boleh diambil sebagai rawatan semula jadi untuk masalah disfungsi seksual.

Semakin meningkat usia, fungsi seksual mula merosot. Ini boleh disebabkan oleh beberapa faktor, termasuklah menopaus. Ginseng Korea merupakan akar tanaman yang telah digunakan secara tradisional untuk membantu meningkatkan fungsi seksual pada wanita.

Satu penyelidikan mendapati bahawa ginseng Korea boleh membantu meningkatkan fungsi seksual pada wanita yang sedang menopaus.

Kajian ini telah dijalankan ke atas sekumpulan wanita yang sedang menopause. Dalam kajian tersebut, 32 wanita telah diberikan sama ada tiga kapsul sehari ginseng atau plasebo. Mereka yang menerima suplemen ginseng telah dapat melihat fungsi seksual meningkat tanpa kesan sampingan.

Ginseng Korea dipercayai berfungsi dengan meningkatkan rangsangan seksual pada wanita menopaus. Ini boleh membantu meningkatkan pelinciran faraj dan menjadikan hubungan seks lebih menyeronokkan dan selesa.

Selain itu ia juga bagus untuk wanita dalam membantu melambatkan proses penuaan serta tanda-tanda penuaan.

10. Boleh Membantu Merawat Disfungsi Erektil

Membantu Merawat Disfungsi Erektil

Disfungsi erektil adalah masalah biasa yang dihadapi oleh lelaki di seluruh dunia. Ia boleh disebabkan oleh faktor psikologi dan fizikal, atau kedua-duanya. Walaupun terdapat banyak rawatan yang tersedia, sesetengah lelaki lebih suka mencuba alternatif semula jadi seperti ginseng Korea.

Ginseng Korea adalah tumbuhan yang telah digunakan dalam perubatan tradisional Cina untuk lelaki sejak dulu lagi.

Ia dikatakan dapat membantu meningkatkan tahap tenaga, meningkatkan peredaran darah, dan mengurangkan tekanan. Sesetengah lelaki percaya bahawa ia juga boleh membantu merawat disfungsi erektil.

Terdapat beberapa bukti saintifik untuk menyokong dakwaan ini. Satu kajian mendapati bahawa ginseng sangat baik dalam membantu meningkatkan fungsi erektil pada lelaki yang mengalami disfungsi erektil psikologi.

Kajian lain mendapati bahawa ginseng mungkin berkesan dalam merawat punca fizikal disfungsi erektil, seperti peredaran darah yang lemah.

11. Boleh Membantu Masalah Insomnia

Membantu Masalah Insomnia

Beberapa kajian telah menunjukkan bahawa ginseng juga boleh membantu dalam merawat insomnia. Satu kajian mendapati bahawa ginseng berkesan dalam mengurangkan masa ketika susah tidur dan meningkatkan kualiti tidur.

Satu lagi kajian melihat kesan ginseng pada penghidap insomnia dan mereka yang mengalami sakit kronik. Kajian mendapati bahawa ginseng berkesan dalam mengurangkan masa yang diambil untuk tidur dan bilangan terjaga pada waktu malam untuk kedua-dua masalah ini.

Jadi, bagaimana ginseng membantu dengan insomnia? Ginseng dianggap berfungsi dengan merangsang pembebasan hormon tertentu yang menggalakkan tidur. Ginseng juga boleh membantu mengurangkan keradangan yang boleh menyebabkan insomnia.

Kesimpulannya – Berbagai Manfaat Ginseng Untuk Kesihatan

Kesimpulannya, ginseng merupakan suplemen semulajadi yang terkenal dan mempunyai banyak senarai kebaikan untuk kesihatan kita.

Ginseng telah terbukti bermanfaat untuk meningkatkan kesihatan keseluruhan, termasuk mengurangkan tekanan dan kebimbangan, meningkatkan fungsi kognitif, dan meningkatkan kesihatan jantung.

Ginseng juga sangat baik untuk melancarkan peredaran darah pada sel-sel badan membuatkan kulit tampak sihat dan bersih.

Ginseng secara amnya selamat untuk diambil oleh semua orang. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk berbincang dengan doktor anda sebelum mengambil ginseng, terutamanya jika anda mempunyai sakit kronik, mengambil ubat-ubatan atau mengandung.

Author

  • Farah Kasman

    Farah Kasman mempunyai sijil Makanan dan Kesihatan daripada Stanford University School of Medicine. Beliau mempunyai minat dalam membantu pembacanya memahami kepentingan menjaga kesihatan dan kebaikan makanan serta diet yang sihat.

Leave a Comment

5 × two =