Migrain: Ia Bukan Hanya Sekadar Sakit Kepala. Apakah Penyebab Migrain Dan Bagaimanakah Cara Anda Boleh Merawatnya?

Kongsi artikel ini

Setiap kali anda mengalami serangan migrain, anda mungkin berfikir, “Hari ni sakit kepala lagi lah!”. Tetapi tidak semua orang mengalami tahap kesakitan yang sama setiap kali mereka mengalami serangan sakit kepala dan migrain.

Ini kerana ada orang yang mengalami sakit kepala yang lebih teruk berbanding dengan orang lain dan setiap kali seseorang mengalami migrain tahap sakitnya juga berbeza.

migrain

Migraine bukan hanya sekadar sakit kepala. Ia merupakan gangguan neurologi yang boleh menyebabkan pelbagai gejala lain terjadi, ini termasuklah sakit kepala yang teruk sehingga mengganggu prestasi harian. Ia juga merupakan sakit kepala yang menyerang secara berulang.

Migrain adalah penyakit ketiga paling biasa di dunia. Ia menyerang dalam anggaran 1 billion orang di seluruh dunia. Migrain terjadi disebabkan oleh perbezaan hormon oleh sebab itu lebih ramai kaum wanita berbanding kaum lelaki yang mempunyai masalah migrain. 

Migrain adalah penyakit kompleks yang melemahkan dan perlu diambil serius. Jika anda rasa anda mungkin mempunyai masalah migrain, berjumpalah dengan doktor untuk mendapatkan diagnosis.

Tiada rawatan tepat yang sesuai untuk semua jenis migrain, tetapi terdapat banyak rawatan migrain berkesan yang boleh anda cuba. Dengan bantuan pakar perubatan, anda boleh mencari pelan rawatan yang sesuai untuk membantu menguruskan serangan migrain anda.

Penyebab Penyakit Migrain Yang Biasa

Migrain merupakan keadaan neurologi yang melemahkan dan ia telah menjejaskan berjuta-juta orang di seluruh dunia. Serangan migrain boleh disebabkan oleh pelbagai faktor, termasuklah makanan tertentu, tekanan, perubahan cuaca dan cahaya terang.

Disebabkan Oleh Makanan

Anda mungkin mengidam sekeping coklat atau burger keju, tetapi makanan tersebut mungkin boleh menyebabkan sakit kepala dan migrain pada sesetengah orang. Makanan pencetus migrain termasuklah keju, coklat, kafein dan daging yang diproses.

Jika anda mudah mendapat migrain, adalah sangat penting untuk mengetahui pencetusnya dan elak daripada mengambil makanan yang mungkin menyebabkan serangan migrain terjadi.

Stres

Terlalu banyak kerja kebelakangan ini sehingga kurang masa untuk berehat? Tahukan anda bahawa tekanan juga merupakan pencetus biasa untuk migrain. Jika anda rasa terlalu tertekan, ia boleh menyebabkan serangan migrain terjadi.

Jadi cuba cari cara untuk mengurangkan tekanan dalam hidup anda, seperti meditasi atau senaman.

Cuaca Dan Cahaya Panas

Perubahan cuaca juga boleh mencetuskan migrain. Sekiranya terdapat perubahan mendadak dalam tekanan barometrik, ia boleh mencetuskan serangan. Ambil tahu tentang perubahan cuaca dan cuba elakkan pendedahan terhadap perubahan cuaca yang mendadak.

Lampu terang juga boleh mencetuskan migrain. Terlalu lama di bawah cahaya terang, seperti cahaya matahari atau cahaya lampu, juga boleh mencetuskan serangan. Cuaca panas di Malaysia juga boleh menyebabkan pesakit migrain mengalami serangan migrain.

Memandangkan cuaca kita panas sepanjang tahun, cuba elakkan keluar pada tengah hari jika boleh dan pakai cermin mata hitam atau topi apabila anda terpaksa berada di luar rumah.

Keadaan Perubatan

Terdapat juga keadaan perubatan tertentu yang boleh meningkatkan risiko migrain, seperti perubahan hormon, kehamilan, dan menopaus. Di samping itu, pengambilan ubat juga boleh menyebabkan berlakunya migrain.

Pil perancang kehamilan, ubat antidepresan tertentu dan ubat tekanan darah boleh menyebabkan migrain serta memberikan kesan sampingan terhadap kesihatan badan.

Walaupun punca sebenar migrain tidak dapat diektahu sepenuhnya, ia dipercayai terjadi disebabkan oleh gabungan faktor genetik dan juga persekitaran. Migrain juga dirasakan terjadi disebabkan oleh perubahan pada batang otak dan interaksinya dengan saraf trigeminal, iaitu laluan kesakitan utama.

Jika anda terdedah kepada migrain, anda patut mengetahui penyebabnya dan mengambil langkah untuk mengelakkannya daripada terjadi.

Jika anda tidak dapat mengawal bagaimana ia terjadi, terdapat beberapa rawatan yang tersedia ada yang boleh membantu anda mengurangkan kekerapan dan tahap kesakitan serangan migrain.

Anda Sering Diserang Migrain? Berikut Merupakan Beberapa Tanda Dan Gejala Sebelum Anda Diserang Migrain

Simptom serangan migrain yang paling biasa ialah sakit berdenyut atau tekanan yang biasanya di sebelah bahagian kepala. Biasanya migrain juga boleh menyebabkan gejala seperti rasa loya, kepekaan terhadap cahaya dan bunyi, muntah atau sensitif terhadap bunyi bising.

Serangan migrain mungkin berbeza bagi setiap orang. Sesetengah orang mengalami prodrome, atau tanda amaran awal, sehari atau dua sebelum migrain mereka. Prodrome termasuklah perubahan mood, rasa tegang pada leher, kerap menguap, mengidam makanan tertentu, dan sering buang air kecil.

BACA  Tanda Sakit Buah Pinggang - Kenali Simptom Sakit Buah Pinggang Yang Anda Mungkin Tidak Tahu

Ada pesakit mengalami aura, atau perubahan visual, seperti melihat bintang, garis zigzag atau pancaran cahaya. Sesetengah orang mengalami kedua-dua prodrome dan aura, manakala ada yang tidak mengalami keduanya.

Serangan migrain boleh berlarutan selama berjam-jam atau berhari-hari, dan tahap kesakitan yang berbeza. Ia boleh menjadi sangat teruk sehingga mengganggu keupayaan untuk bekerja, belajar, atau menjaga keluarga anda.

Huraian Mengenai Jenis-Jenis Migrain

Terdapat beberapa jenis migrain yang berbeza, dan simptomnya berbeza bagi setiap individu.

Migrain episodik boleh dielakkan daripada menjadi migrain kronik dengan pengambilan ubat pencegahan yang sesuai serta mengamalkan kehidupan yang sihat.

Migrain Dengan Aura

Salah satu jenis migrain dikenali sebagai migrain dengan aura. Aura ialah satu set simptom neurologi yang boleh merangkumi gangguan penglihatan, seperti lampu berkelip atau bintik buta.

Gejala aura lain termasuk rasa sesemut atau kebas pada tangan atau muka, kesukaran bertutur, masalah deria bau, sentuhan atau pendengaran anda dan rasa pening atau tidak stabil. Gejala aura biasanya berlangsung selama kira-kira sejam, dan kemudian hilang sebelum migrain bermula.

Migrain Dengan Aura Tanpa Sakit Kepala

Bagi sesetengah orang, aura migrain tanpa sakit kepala boleh menjadi tanda amaran bahawa sakit kepala migrain akan bermula. Dalam kes lain, aura mungkin berlaku tanpa ketiadaan sakit kepala sama.

Aura migrain tanpa sakit kepala merupakan keadaan di mana seseorang mengalami simptom sakit kepala migrain tanpa rasa sakit kepala.

Walaupun kesakitan sakit kepala migrain melemahkan ramai orang, mereka yang mengalami aura migrain tanpa sakit kepala sering menganggap keadaan ini sebagai gangguan.

Migrain Tanpa Aura

Migrain tanpa aura merupakan jenis migrain yang paling biasa, dan ia memberi kesan kepada lebih ramai kaum wanita berbanding kaum lelaki. Gejala migrain tanpa aura termasuklah sakit kepala yang teruk, biasanya pada sebelah kepala, rasa loya, muntah, dan sensitif terhadap cahaya dan bunyi bising.

Sakit kepala boleh berlarutan selama berjam-jam hingga berhari-hari. Ia boleh menjadi sangat teruk sehingga menjejaskan aktiviti harian.

Migrain Dengan Aura Batang Otak

Migrain dengan aura batang otak (MBA) adalah subjenis migrain dengan aura, dan dikategorikan dalam jenis sakit kepala migrain yang diikuti oleh gejala aura batang otak.

Gejala aura batang otak termasuk tidak dapat bertutur dengan jelas, kelemahan atau lumpuh pada sebelah badan dan penglihatan berganda. MBA adalah jenis migrain yang agak jarang berlaku, dan hanya berlaku pada kira-kira 1 dalam 10 orang yang mendapat migrain dengan aura visual yang tipikal.

Migrain Abdomen

Migrain abdomen adalah subjenis migrain yang sering terjadi kepada kanak-kanak berbanding dengan orang dewasa. Gejala migrain abdomen termasuklah sakit perut yang teruk, rasa loya, muntah, dan cirit-birit. Kesakitan biasanya pada sebelah perut, dan mungkin berlarutan selama beberapa jam.

Jenis-Jenis Migrain Yang Lain

Terdapat beberapa jenis migrain lain yang kurang biasa, termasuk migrain jenis basilar, migrain hemiplegik dan migrain retina. Gejala jenis migrain-migrain ini berbeza-beza bagi setiap individu, antaranya ialah gangguan penglihatan, lumpuh dan buta sementara.

Apakah Yang Berlaku Terhadap Seseorang Selepas Serangan Migrain?

Apabila seseorang diserang migrain mereka bukan hanya terpaksa menahan kesakitan dan rasa tidak selesa semasa serangan migrain. Penderita migrain juga terpaksa melalui fasa post-drome, iaitu tempoh selepas migrain berlalu.

Ini merupakan fasa yang sangat sukar bagi sesetengah individu kerana mereka mungkin berasa letih berlebihan, dan rasa lebih mudah marah daripada biasa. Tidur anda juga mungkin terganggu.

Mereka juga mungkin menghadapi masalah untuk berfikir dengan jelas dan sukar untuk fokus. Fasa post-drome boleh berlaku selama beberapa jam hingga beberapa hari. Pada masa ini, anda dinasihatkan untuk mendapatkan rehat dan minum air secukupnya.

Jika anda selesa dan rasa bertenaga, senaman ringan juga boleh membantu mengurangkan rasa sakit lepas migrain. Jika anda sukar untuk mencari rawatan atau penyelesaian terhadap masalah ini, berbincang dengan doktor atau pakar sakit migrain untuk mendapatkan rawatan yang sesuai.

Bagaimanakah Migrain Diagnosis?

Migrain merupakan diagnosis klinikal. Ini bermakna migrain selalunya didiagnosis berdasarkan gejala yang dialami seseorang. Tiada ujian makmal atau kajian pengimejan yang boleh memahami migrain secara keseluruhan.

BACA  Buah Pinggang Bocor - Ketahui Punca Dan Cara Menanganinya

Walau bagaimanapun, doktor boleh mensarankan anda untuk menjalani ujian bagi menolak kemungkinan lain yang boleh menyebabkan penyakit lain yang mempunyai simptom-simptom yang sama.

Gabungan simptom dan sejarah perubatan seseorang, bersama dengan ujian fizikal dan neurologi tertentu, boleh membantu doktor membuat diagnosis.

Gejala migrain mungkin berbeza-beza pada setiap orang dan juga boleh berubah dari masa ke semasa. Atas sebab ini, sangat penting untuk anda mengenali simptom dan kekerapan serangan migrain berlaku.

Ini boleh membantu doktor anda memahami keadaan anda dan menentukan rawatan yang terbaik untuk anda.

Mengapa Migrain Tidak Dapat Dilihat Di Imbasan MRI?

Walaupun migrain biasa didengar namun ia tidak difahami sepenuhnya. Banyak perkara boleh menyebabkan migrain terjadi, dan tidak ada satu rawatan yang tepat yang berkesan untuk semua orang. Ini menjadikan migrain sukar ditangani hanya dengan satu jenis rawatan.

Salah satu soalan yang paling biasa kita dengar mengenai migrain ialah mengapa ia tidak dapat dilihat pada imbasan MRI. MRI bermaksud pengimejan resonans magnetik, dan ia merupakan sejenis imbasan yang boleh digunakan untuk melihat otak kita.

Migrain dianggap disebabkan oleh perubahan dalam otak, tetapi ia tidak dapat dilihat pada imbasan MRI kerana ia tidak melibatkan sebarang perubahan struktur. Ini kerana ia adalah fungsi yang tidak normal dalam tetapan struktur normal. Migrain dipercayai berpunca daripada perubahan cara otak memproses maklumat.

Perubahan ini boleh disebabkan oleh pelbagai faktor, termasuk genetik, persekitaran, tekanan, dan hormon.

Masih terdapat ramai pakar yang tidak tahu tentang migrain, tetapi penyelidik perubatan masih terus berusaha untuk cuba memahaminya dengan lebih baik.

Apakah Cara-Cara Merawat Migrain Dan Mencegah Migrain?

Terdapat pelbagai cara untuk merawat migrain. Ada orang mengambil ubat tahan sakit dan ada yang lain mendapat kelegaan melalui rawatan semulajadi.

Perubatan

Terdapat pelbagai jenis ubat yang boleh digunakan untuk merawat migrain. Yang paling biasa ialah ubat penahan sakit yang dijual di farmasi, seperti ibuprofen dan acetaminophen. Ini boleh membantu mengurangkan kesakitan migrain.

Jika ubat tanpa preskripsi tidak berkesan, terdapat juga ubat preskripsi yang boleh digunakan. Ini termasuklah triptan, yang dihasilkan untuk melegakan sakit migrain, dan ubat anti-loya, yang membantu mengurangkan rasa loya.

Akupunktur

Akupunktur merupakan satu lagi kaedah rawatan yang berkesan untuk merawat migrain. Proses rawatan akupunktur dilakukan dengan memasukkan jarum ke titik tertentu pada badan. Ia boleh membantu untuk melegakan ketegangan dan membantu meningkatkan aliran darah.

Urutan

Urutan juga boleh membantu untuk melegakan kesakitan migrain. Ia membantu melonggarkan otot yang tegang serta meningkatkan peredaran darah. Urutan pada belakang kepala dan leher boleh memberikan kelegaan dan keselesaan.

Mengawal Stres

Migrain juga boleh disebabkan oleh tekanan. Jadi, adalah sangat penting untuk mencari cara untuk menguruskan tahap tekanan dengan mengubah gaya hidup anda. Anda boleh melakukan aktiviti senaman, meditasi, mendapatkan tidur yang cukup atau berjumpa dengan pakar terapi.

Diet

Terdapat juga beberapa perubahan diet yang boleh membantu mencegah migrain. Sebagai contoh, sesetengah orang mendapati bahawa dengan mengelak makanan tertentu, seperti kafein atau coklat, boleh membantu mengurangkan serangan migrain yang mereka alami.

Rawatan semulajadi

Terdapat juga beberapa rawatan semulajadi yang boleh anda cuba untuk merawat migrain. Sesetengah orang mendapat kelegaan dengan memberikan tekanan pada bahagian dahi. Ada juga yang meminum teh halia untuk mengurangkan kesakitan.

Terdapat juga beberapa minyak pati yang boleh digunakan untuk merawat migrain. Minyak pudina, sebagai contoh, sering digunakan untuk melegakan sakit kepala dan memberikan rasa kesegaran.

Jika anda sedang mencari cara semula jadi untuk merawat migrain, anda boleh mencuba beberapa rawatan yang berbeza untuk mengetahui apa yang berkesan dalam membantu merawat migrain anda.

Anda Mungkin Berminat Untuk Membaca Artikel Berikut:

Cara Dan Petua Menghilangkan Migrain Secara Semulajadi

Author

  • Farah Kasman

    Farah Kasman mempunyai sijil Makanan dan Kesihatan daripada Stanford University School of Medicine. Beliau mempunyai minat dalam membantu pembacanya memahami kepentingan menjaga kesihatan dan kebaikan makanan serta diet yang sihat.

Leave a Comment

four × five =