Batuk Berpanjangan Dan Berterusan: Ketahui Punca Dan Tanda-tanda Mengapa Ia Terjadi?

Kongsi artikel ini

Punca Batuk Berpanjangan

Batuk berpanjangan ditakrifkan sebagai batuk yang berpanjangan lebih daripada 8 minggu. Terdapat banyak kemungkinan yang menyebabkan batuk yang berpanjangan terjadi. Setiap individu mempunyai punca yang berbeza yang boleh menyebabkan batuk terjadi dengan lamanya.

Dalam kebanyakan kes, batuk yang berpanjangan terjadi disebabkan oleh jangkitan virus, seperti selsema, jangkitan kuman atau alergi. Walau bagaimanapun, ia mungkin terjadi disebabkan oleh beberapa faktor lain yang lebih serius seperti bronkitis atau radang paru-paru.

Dalam sesetengah kes yang lain, ia juga mungkin disebabkan oleh faktor persekitaran, seperti asap atau pencemaran dalam udara. Bagi kes yang serius pesakit terpaksa menjalani rawatan lanjutan dan terapi bagi merawat gejala batuk berpanjangan ini.

Apakah Tanda-tanda Batuk yang Berpanjangan?

batuk berpanjangan

Seperti yang telah dibincangkan, simptom batuk yang berpanjangan berbeza-beza bergantung kepada punca dan tahap. Walau bagaimanapun, gejala biasa termasuklah batuk berkahak, sesak dada, berdehit, gatal tekak, dan kesukaran untuk bernafas.

Batuk yang berpanjangan juga boleh menjadi petanda punca penyakit yang serius. Jika anda mengalami batuk yang berlarutan lebih daripada seminggu, atau jika ia disertai dengan demam, sakit dada atau sesak nafas, anda haruslah berjumpa doktor untuk membuat pemeriksaan.

Batuk selama sebulan juga boleh menjadi tanda masalah serius, seperti kanser paru-paru. Jika anda mempunyai antara simptom-simptom ini, anda disarankan berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan nasihat dan menjalani ujian bagi mengenalpasti jenis jangkitan.

Penyakit berkaitan paru-paru dan masalah bernafas yang dapat dikesan lebih awal mampu mengelakkan risiko kematian.

Di bawah ini kami jelaskan dengan lebih terperinci apa yang boleh menyebabkan batuk berpanjangan terjadi:

Tuberkulosis (TB)

Tuberkulosis

Penyakit TB merupakan penyakit berjangkit yang boleh memberi kesan terutamanya kepada paru-paru. Ia merebak melalui udara dari satu orang ke orang lain.

Ini terjadi apabila seorang individu yang mempunyai virus TB aktif dalam paru-paru mereka bersin atau bercakap. Ini sering terjadi terutama jika anda berada di kawasan yang tertutup dengan tahap pengudaraan yang tidak baik.

TB dapat memberi kesan kepada paru-paru, dan ia boleh menjejaskan bahagian tubuh badan yang lain, termasuk perut, kelenjar, tulang dan sistem saraf.

Pesakit yang menghidap TB dan tidak menerima rawatan susulan berisiko menjadi lebih teruk, namun setelah dirawat dengan antibiotik keadaan TB beransur pulih.

TB merupakan jangkitan paru-paru yang serius yang selalunya boleh menyebabkan batuk yang berterusan selama berminggu-minggu. Dan dalam kes yang lebih serius ia boleh berlarutan sehingga berbulan-bulan.

Asma

Asma

Asma merupakan keadaan kronik yang boleh menjejaskan kesihatan paru-paru. Ia adalah gangguan keradangan di mana saluran nafas menjadi sempit lalu menghasilkan lendir tambahan.

Keadaan ini boleh menyebabkan semput, batuk, sesak dada, dan sesak nafas terjadi. Dianggarkan seramai 339 juta manusia di dunia menghidap asma.

Asma merupakan penyakit pernafasan yang menyerang semua peringkat umur, kaum dan jantina. Terdapat pelbagai jenis asma, yang dikelaskan mengikut punca ia terjadi.

Secara umumnya, jenis asma terdiri daripada alahan dan bukan alahan. Asma alahan berlaku apabila sistem imun bertindak balas secara berlebihan terhadap keadaan persekitaran yang tidak berbahaya seperti debunga atau bulu haiwan peliharaan.

Asma bukan alahan berlaku apabila tiada penyebab alahan atau apabila orang itu tidak menyedari apa yang menyebabkan gejala mereka terjadi.

Jenis asma lain termasuk asma yang terjadi akibat senaman, asma pekerjaan, dan asma yang terjadi semasa kanak-kanak.

Asma yang biasanya terjadi semasa kanan-kanak boleh menjejaskan kualiti kehidupan kanak-kanak yang membesar. Ini kerana seseorang kanak-kanak yang mengalami asma tidak dapat melakukan aktiviti seperti berlari kerana risau ia akan menyebabkan kesukaran nafas.

COPD (Chronic obstructive pulmonary disease)

COPD

COPD adalah istilah umum untuk penyakit paru-paru yang boleh menyebabkan masalah kesukaran bernafas. Golongan yang mempunyai COPD selalunya mempunyai banyak lendir di dalam paru-paru mereka.

BACA  14 Cara Hilangkan Migrain Dan Sakit Kepala Dengan Cepat Dan Semulajadi Tanpa Makan Ubat

Ini yang menjadi punca batuk yang berterusan dan ia boleh menyukarkan untuk melakukan aktiviti harian.

Punca utama COPD adalah merokok, tetapi pendedahan kepada asap rokok dan pencemaran udara juga boleh menyumbang kepada masalah ini. COPD boleh membawa kepada masalah kesihatan yang serius seperti serangan jantung, strok, dan radang paru-paru.

Tiada ubat untuk merawat COPD, tetapi menurut pesakit yang pernah mengalami COPD mendapati rawatan rapi dan pengesanan gejala mampu kekal sihat dan mendapat kualiti hidup yang baik.

Rawatan COPD umumnya menggunakan kaedah bronkodilator. Kaedah ini membantu membuka saluran udara dan meningkatkan aliran udara. Bronkodilator terdiri daripada ipratropium bromida, salbutamol, dan terbutaline.

Bronkitis

Bronkitis

Bronkitis ialah jangkitan paru-paru yang menjejaskan bronkus anda, atau saluran udara besar di dalam paru-paru. Bronkitis terjadi disebabkan oleh virus atau bakteria, tetapi ia juga boleh disebabkan oleh tabiat merokok, pendedahan kepada asap rokok, habuk atau asap kimia.

Gejala bronkitis yang paling biasa adalah batuk dan berdehit. Dalam kes yang teruk, bronkitis boleh menyebabkan radang paru-paru terjadi. Rawatan untuk bronkitis termasuk mendapatkan rehat dan minum air yang secukupnya dan ubat-ubatan farmasi untuk membantu melegakan gejala.

Dalam sesetengah kes, antibiotik mungkin diperlukan untuk merawat jangkitan bakteria.

Radang paru-paru

Radang paru-paru

Pneumonia, jangkitan paru-paru, selalunya disebabkan oleh virus, bakteria, atau kulat. Gejala mungkin termasuk demam, sakit dada, sesak nafas, dan batuk kering. Penghidap radang paru-paru sering berasa letih dan lemah dan ia boleh menjadi sangat serius jika tidak dirawat lebih awal.

Rawatan untuk radang paru-paru termasuk antibiotik untuk membunuh bakteria yang menyebabkan jangkitan, rehat dan banyak cecair. Dalam kes yang teruk, kemasukan ke hospital mungkin diperlukan.

Resdung

Resdung

Sinusitis adalah keradangan sinus, iaitu ruang kecil yang dipenuhi udara di dalam tulang tengkorak yang membantu menapis dan memanaskan udara yang kita sedut. Sinusitis boleh disebabkan oleh jangkitan bakteria atau virus, atau ia boleh juga boleh disebabkan oleh alahan.

Gejala resdung yang lain termasuklah sakit kepala, demam, hidung sentiasa berair, dan sakit muka.

Rawatan resdung bergantung kepada punca resdung terjadi. Jika ia disebabkan oleh jangkitan bakteria atau virus, antibiotik atau ubat antivirus mungkin akan diberikan. Jika ia disebabkan oleh alahan, antihistamin atau steroid hidung yang akan diberikan.

Batuk Berpanjangan Bagi Kanak-Kanak

BATUK BERPANJANGAN BAGI KANAK-KANAK

Kebanyakan kes batuk pada kanak-kanak adalah ringan dan akan hilang dengan sendirinya dalam masa beberapa hari. Walau bagaimanapun, adalah sangat penting untuk mendapatkan rawatan perubatan jika anak anda mengalami batuk yang berlarutan lebih dari dua minggu.

Batuk yang disertai dengan demam, sakit dada, atau kesukaran bernafas yang teruk, bersama dengan gejala serius yang lain seperti sakit badan, muntah atau cirit-birit.

Walau bagaimanapun, batuk berpanjangan juga boleh menjadi petanda kepada penyakit asma atau jangkitan masalah bernafas yang lain.

Antara punca batuk berpanjangan lain yang terjadi pada kanak-kanak termasuklah virus sukar bernafas syncytial (RSV), asma, dan croup. RSV merupakan sejenis virus yang boleh menyebabkan penyakit sukar bernafas yang teruk pada anak-anak kecil.

Manakala Croup pula ialah jangkitan virus yang boleh menyebabkan keradangan kotak suara dan saluran udara.

Maka pengetahuan mengenai jenis-jenis jangkitan adalah sangat penting untuk mengenali rawatan susulan dan rawatan rapi yang perlu diambil bagi mencegah sebarang risiko penyakit terjadi.

Rawatan untuk batuk bergantung kepada punca yang menyebabkan batuk mula-mula terjadi. Secara umum, pesakit akan diberi air dan rehat yang secukupnya.

Sekiranya batuk berterusan lebih daripada lapan minggu untuk orang dewasa dan empat minggu untuk kanak-kanak ia dikategorikan dalam batuk kronik yang berpanjangan.

BACA  Punca Dan Pelbagai Jenis Sakit Kepala: Ketahui Cara dan Rawatan Bagi Melegakan Sakit Kepala Anda

Kanak-kanak yang kurang faham menjaga kebersihan diri lebih mudah terdedah dengan masalah ini. Maka ahli keluarga perlu memberitahu anak-anak kepentingan menjaga kebersihan diri dan mengamalkan pemakanan yang sihat. 

Batuk Berterusan Selepas Covid

Batuk Berterusan Selepas Covid

Apabila seseorang dijangkiti Covid-19, mereka mungkin mulai batuk-batuk. Ramai orang telah melaporkan mengalami batuk selama berminggu-minggu dan ada juga yang mengalami batuk berterusan selama berbulan-bulan walaupun telah bebas daripada jangkitan Covid-19.

Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk membantu meredakan batuk. Ini termasuklah minum air yang secukupnya, menggunakan pembersih udara dan mengambil ubat-ubatan preskripsi. Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes, batuk akan hilang dengan sendiri.

Perkara utama yang perlu diperhatikan ialah terasa sesak nafas yang semakin teruk akibat daripada batuk. Gejala-gejala lain yang perlu diambil berat ialah demam, batuk darah, atau sakit dada.

Banyak kes-kes Covid-19 yang berada di wad melibatkan pesakit yang mengalami simptom- simptom seperti yang diterangkan.

Batuk Berpanjangan Kahak Putih Berbuih

Batuk Berpanjangan Kahak Putih Berbuih

Jika anda mengalami batuk dengan kahak putih dan berbuih, ia mungkin tanda- tanda GERD, COPD, atau radang paru-paru. Jika anda mengalami sesak nafas, sakit dada, atau demam bersama-sama dengan batuk dan pengeluaran kahak, adalah sangat penting untuk anda mendapatkan rawatan dengan segera.

Kahak putih berbuih boleh menjadi tanda bahawa paru-paru anda telah dipenuhi dengan cecair, yang boleh menyukarkan anda untuk bernafas dengan baik. Antara rawatan untuk GERD, COPD dan radang paru-paru ialah antibiotik, steroid atau ubat lain.

Adalah penting untuk mengikuti arahan doktor dengan teliti bagi mendapatkan kelegaan daripada masalah ini.

Mengapa saya batuk pada waktu malam?

batuk pada waktu malam

Terdapat banyak sebab mengapa orang batuk pada waktu malam. Sesetengah orang mengidap asma dan akan batuk apabila diserang. Orang lain mungkin mengalami alahan yang menyebabkan mereka batuk pada waktu malam.

Ramai orang yang menghisap rokok juga akan mula batuk pada waktu malam kerana merokok mengeringkan paru-paru dan menyebabkan pembentukan lendir. Bronkitis, radang paru-paru dan jangkitan pernafasan lain juga boleh menyebabkan seseorang kerap batuk pada waktu malam.

Dalam sesetengah kes, punca batuk malam mungkin disebabkan oleh apa yang mereka makan atau baru sembuh dari demam. Ada juga kes dimana ia tidak dipastikan mengapa.

Bilakah Patut Berjumpa Dengan Doktor Apabila Mengalami Masalah Batuk?

Terdapat banyak sebab yang berbeza yang menyebabkan anda mula batuk. Dan dalam banyak kes, batuk akan hilang dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, ada kalanya penting untuk kita berjumpa dengan doktor untuk mengetahui punca batuk, terutamanya jika batuk disertai dengan gejala lain.

Jika anda mengalami selesema dan mengalami batuk yang berterusan, anda harus berjumpa doktor dengan segera. Begitu juga, jika anda mempunyai keadaan paru-paru yang kronik dan baru mengalami masalah batuk atau batuk anda menjadi semakin teruk.

Anda haruslah mendapatkan rawatan perubatan untuk memastikan anda tidak mempunyai penyakit lain yang menyebabkan batuk. Batuk darah juga boleh disebabkan oleh penyakit lain dan pemeriksaan hendaklah dilakukan.

Jika anda tidak pasti sama ada anda perlu berjumpa doktor atau tidak untuk masalah batuk yang anda alami, anda boleh hubungi doktor dahulu sebelum datang untuk membuat rawatan.

Apakah Rawatan Dan Cara Alternatif Menghilangkan Batuk Secara Semulajadi? 

Author

  • Farah Kasman

    Farah Kasman mempunyai sijil Makanan dan Kesihatan daripada Stanford University School of Medicine. Beliau mempunyai minat dalam membantu pembacanya memahami kepentingan menjaga kesihatan dan kebaikan makanan serta diet yang sihat.

Leave a Comment

20 + 9 =