Kebaikan Bawang Putih: 8 Cara Terbaik Menggunakan Bawang Putih Untuk Meningkatkan Kesihatan Anda

Kebaikan bawang putih telah diteliti selama berabad-abad lamanya. Pada zaman dinasti China, Ayurveda dan perubatan tradisional Yunani, bawang putih digunakan sebagai rempah masakan dan bahan rawatan penyakit.

Pada Zaman Pertengahan pula, orang Eropah menggunakan bawang putih untuk merawat selsema, masalah pencernaan, dan rawatan wabak.

Kini pada zaman moden ini, para saintis mendapati bahawa bawang putih mempunyai banyak khasiat perubatan yang dapat membantu mencegah penyakit kardiovaskular dan merawat pelbagai penyakit lain termasuk asma, diabetes, dan juga barah.

Bawang putih ialah hidangan popular yang telah dinikmati manusia sejak beribu tahun dahulu. Bukan sahaja rasa nya enak, tetapi ia juga sihat!

Oleh itu, mari kita kenali dengan lebih dekat bawang putih yang mempunyai bau yang kuat dan sedikit pedas ini dan ketahui mengapa ia sangat baik untuk kesihatan kita!

Bawang Putih Mempunyai Ciri-Ciri Anti-Radang Yang Kuat

kebaikan bawang putih

Keradangan merupakan tindak balas semula jadi terhadap kecederaan atau kerengsaan. Tanpa radang, sel akan mati, dan bakteria akan mudah menyerang badan. Walau bagaimanapun, kadang-kadang keradangan bergerak di luar kawalan akibat jangkitan, gangguan autoimun, kecederaan, atau faktor lain.

Bawang putih terkenal dengan kandungan allicin yang membantu dengan masalah keradangan. Allicin dilepaskan apabila bawang putih dihancurkan atau dipotong.

Sebatian ini memberikan kesan antioksidan yang dapat melindungi sel daripada kerosakan dan menurunkan menurunkan tanda-tanda keradangan di dalam badan.

Allicin dianggap dapat mengurangkan pembengkakan dengan menghalang protein yang menyebabkan keradangan yang berlaku di dalam badan.

Selain itu, ia merupakan sejenis bahan kimia yang mengandung sulfur yang terbukti bertindak sebagai antioksidan, sehingga meneutralkan kesan berbahaya dari radikal bebas dalam tubuh badan kita.

Selain itu, bawang putih mengandungi sebatian yang disebut S-allyl cysteine, yang telah dibuktikan dalam kajian dapat menghalang laluan keradangan pada mereka yang menghidap asma. Allicin juga didapati menghalang penghasilan sitokin inflamasi yang disebut sebagai interleukin-6 (IL-6).

Bawang Putih Menghalang Pembentukan Kanser

Banyak bukti yang telah menunjukkan bahawa bawang putih dan ekstraknya dapat memberikan manfaat yang besar dalam mencegah dan merawat barah. Kajian mendapati bahawa herba yang kuat ini dapat menurunkan risiko barah usus besar, melanoma, dan barah payudara.

Manfaat yang paling ketara ialah kemampuannya menghentikan penyebaran sel barah prostat.

Para saintis mendapati bahawa kekuatan terapi bawang putih mungkin lebih daripada sekadar cerita rakyat. Kajian yang dilakukan oleh National Cancer Institute mendapati bahawa bawang putih mampu membantu membunuh sel barah dan mencegah pembentukan sel baru.

Kajian lain pula menunjukkan bahawa tikus yang dirawat dengan bawang putih mempunyai kadar pertumbuhan tumor yang jauh lebih rendah.

Para penyelidik percaya ia disebabkan oleh kandungan allicin dan diallyl sulfide yang terdapat pada selaput luar pelindung luar bawang putih ini. 

Bawang Putih Membantu Meningkatkan Sistem Imun Badan

Penyelidikan telah membuktikan bahawa bawang putih dapat membantu memberi kesan positif terhadap fungsi imun sistem badan kita. Pengambilan bawang putih dapat mengurangkan jangkitan saluran pernafasan yang disebabkan oleh selsema.

Ia juga dapat mengurangkan risiko gejala pada mereka yang mempunyai masalah penyakit paru-paru obstruktif kronik, iaitu keadaan yang menyebabkan batuk berkahak yang berlarutan dan kesukaran bernafas.

Bawang putih tinggi membantu meningkatkan imuniti kerana ia juga mempunyai sifat antivirus. Cara bawang putih meningkatkan sistem kekebalan tubuh badan ialah dengan menjadikan tubuh badan kita kurang bertindak-balas terhadap patogen yang menyerang.

Dengan mendedahkan sistem imun kita kepada bawang putih dapat membantu mengurangkan risiko gejala selesema, dan jangkitan pernafasan yang lain.

Bawang Putih Mengimbangkan Tahap Kolesterol

Bawang putih dapat membantu menyeimbangkan kadar kolesterol dengan meningkatkan penyerapan kolesterol LDL dalam badan kita. Apabila bawang putih dimakan secara berkala, ia dapat membantu menjaga tahap kolesterol LDL tubuh badan tanpa perlu mengambil ubat seperti statin.

Bawang putih juga dapat menurunkan kolesterol LDL dengan membantu menurunkan jumlah trigliserida dalam aliran darah.

Penggunaan bawang putih, baik sebagai bahan atau suplemen, dapat membantu mengurangkan risiko mengidap penyakit kardiovaskular atau strok dengan menurunkan kadar kolesterol serum.

Ini dilakukan dengan mengubah pengeluaran apolipoprotein (Apo), yang merupakan protein yang memainkan peranan penting dalam mengatur metabolisme kolesterol.

Bawang Putih Dapat Membantu Dalam Proses Penghadaman Dan Menurunkan Berat Badan

Ramai orang sering berfikir bahawa bawang putih hanya sesuai untuk dijadikan sebagai penambah rasa pada makanan oleh sebab itu ia sering digunakan dalam masakan.

Apa yang kita tidak diketahui ialah ramuan sederhana ini membantu dalam proses pencernaan dan membantu menurunkan berat badan dengan mengurangkan bengkak air dan membantu tubuh badan membuang toksin melalui hati dan buah pinggang.

Bawang putih juga membantu menyingkirkan gas pada usus yang tidak diingini dan meningkatkan penyerapan nutrien daripada makanan.

Selain itu, sebatian sulfur dalam bawang putih dianggap dapat melarutkan gumpalan protein di dalam badan kita, sekali gus membantu kita membuang air dengan lebih mudah.

Sekiranya anda ingin menurunkan berat badan, bawang putih merupakan penyelesaian masalah berat badan semula jadi kerana harganya yang murah, mudah didapati serta tinggi dengan khasiat. 

Bawang Putih Boleh Membantu Menurunkan Tekanan Darah Tinggi

Bagi banyak orang, tekanan darah merupakan perkara yang merisaukan. Hipertensi boleh menyebabkan berlakunya tekanan darah tinggi dan penyakit jantung, antara penyebab utama kematian di kalangan rakyat Malaysia.

Mungkin anda tidak tahu bahawa bawang putih bukan sekadar digunakan dalam masakan sebagai bahan tumisan tetapi ia juga mempunyai keupayaan untuk membantu menurunkan tekanan darah.

Satu kajian mendapati bahawa individu yang mengambil satu ulas bawang putih setiap hari mengalami penurunan tekanan darah yang ketara dalam hanya satu bulan. Ini kerana bawang putih menghalang pengeluaran angiotensin II, yang boleh menyebabkan saluran darah mengendur dan melebar.

Namun demikian tidak semua kajian mendapati bawang putih berkesan, jadi adalah sangat penting untuk melakukan lebih banyak kajian dan penyelidikan tambahan sebelum memulakan rawatan.

Walau bagaimanapun, bawang putih mungkin merupakan alternatif yang menjimatkan dan selamat dalam membantu menurunkan tekanan darah. Tetapi anda haruslah berbincang dengan doktor terlebih dahulu.

Bawang Putih Melindungi Dari Kerosakan Penuaan Dan Sel

Bawang putih sangat kaya dengan sumber antioksidan. Ini menjadikannya ia sangat bermanfaat bagi tubuh kita kerana antioksidan ini bertanggung jawab untuk membersihkan ‘radikal bebas’ yang boleh menyebabkan pelbagai penyakit.

Antioksidan ialah bahan yang dapat melindungi sel dari kerosakan oleh molekul reaktif yang dikenali sebagai radikal bebas. Tubuh badan kita dapat menghasilkan radikal bebas, tetapi ia mungkin juga didapati daripada udara yang kita sedut setiap hari atau dari makanan yang kita ambil.

Oleh itu sebatian allicin yang dihasilkan dengan memakan bawang putih dapat membantu mengurangkan radikal bebas – melindungi sel dan melambatkan proses penuaan.

Bawang Putih Melindungi Jantung

Bawang putih merupakan salah satu jenis antibiotik semula jadi yang paling kuat dan telah digunakan lebih beratus tahun dahulu. Ia juga sangat berkesan dalam menjaga kesihatan jantung kerana ia sarat dengan kandungan allicin, sebatian anti pembekuan yang mencegah pengumpulan plak.

Ia dapat membantu jantung mendapatkan lebih banyak darah melalui badan dengan cekap.

Sebuah artikel dalam Jurnal Kimia Pertanian dan Makanan menyatakan bahawa ekstrak bawang putih dapat melambatkan atau mencegah pertumbuhan plak aterosklerotik dengan membantu menurunkan tekanan darah dan tahap lipid. Ini merupakan antara cara bawang putih melindungi hati kita.

Perlukah Saya Mengambil Suplemen Bawang Putih?

Bawang putih merupakan makanan yang digunakan oleh semua orang di seluruh dunia untuk melindungi jantung dan menurunkan tekanan darah.

Jadi, adalah masuk akal untuk kita menggunakan bawang putih sebagai makanan tambahan atau suplemen jika kita ingin mencegah penyakit kardiovaskular dan darah tinggi.

Oleh kerana bawang putih dapat merawat pelbagai jenis penyakit, ia antara suplemen yang sangat dikenali. Walaupun keberkesanan suplemen bawang putih masih diteliti, tetapi manfaat kesihatannya yang baik cukup untuk membuatkan ramai orang ingin mendapatkan sebotol suplemen bawang putih.

Suplemen bawang putih terdapat dalam beberapa bentuk yang berbeza, termasuklah kapsul, tablet, serbuk, dan dalam bentuk cecair. Tetapi tidak semua suplemen bawang putih dihasilkan dan mempunyai kebaikan yang sama.

Sebagai contoh, sebilangan suplemen bawang putih ialah sintetik menyebabkan potensi bawang putih berkurangan. Ada juga yang menggunakan ekstrak bawang putih dan ada yang tidak menggunakan ekstrak penuh.

Terdapat juga yang menggunakan minyak bawang putih daripada ekstrak bawang putih pekat.

Adalah sangat penting untuk mendapatkan suplemen bawang putih yang mempunyai kandungan bawang putih sebenar. Sebaik-baiknya, anda haruslah memilih suplemen bawang putih yang mengandungi sebatian sebenar yang dapat memberikan manfaat terapi bawang putih.

Dengan cara ini, anda tahu bahawa anda mendapat faedah bawang putih sepenuhnya. Sekiranya anda mahukan manfaat kesihatan bawang putih tanpa rasa dan bau putih yang kuat, bawang putih dalam bentuk suplemen merupakan pilihan yang terbaik.

Kesimpulannya

Manfaat kesihatan yang anda dapat dengan hanya menambahkan bawang putih ke dalam makanan anda sangat mengagumkan.

Bawang putih boleh dimasukkan ke dalam pelbagai resipi, dan masakan serta sesuai digabungkan dengan pelbagai jenis sayur-sayuran, daging, ayam atau ikan. Rasanya juga cukup sedap apabila digabungkan dengan dengan makanan lain.

Memasukkan bawang putih dalam masakan tumisan seperti sayur goreng atau ayam panggang menjadikan makanan lebih sedap dan berkhasiat. Kongsi dengan kami bagaimanakah anda menggunakan bawang putih dalam masakan anda!

Leave a Comment

20 − 11 =