Kebaikan Daun Senna: Apakah Daun Senna?

Dari Abdullah bin Ummi Haram berkata, “Rasulullah SAW. bersabda:

Hendaklah kamu (berubat) dengan senna dan sannut. Sesungguhnya pada keduanya terdapat penyembuh segala penyakit kecuali kematian.”

(Shahih Al-Jami’Ash-Shaghir).

Terdapat banyak kebaikan yang boleh didapati daripada meminum air daun teh senna. Antara kebaikan yang sangat diketahui ialah ia banyak digunakan sebagai julap untuk merangsang fungsi usus.

Oleh sebab ia boleh digunakan sebagai julap, ia membantu membersihkan dan menyahtoksikkan usus kita dan dapat mengatasi masalah sembelit ringan. Apabila is menggalakkan proses pembuangan toksin dari badan, ia dapat membantu anda mengurangkan berat badan.

Penggunaan daun senna telah digunakan sejak berabad lamanya. Ia sering digunakan sebagai ramuan tradisional oleh masyarakat Arab pada zaman dahulu dan mula diperkenalkan kepada masyarakat Eropah pada awal abad ke-9.

Dalam artikel ini kita akan membincangkan lebih lanjut mengenai kebaikan daun senna, bagaimana cara pengambilannya dan di mana anda boleh mendapatkan daun senna. 

Apakah Kebaikan Daun Senna?

daun senna

Serat yang terkandung dalam daun senna membantu fungsi usus dan memberikan kita rasa lebih sihat.

Dengan pengambilan daun senna badan akan dapat mengawal pundi kencing dan meredakan sakit perut dan meningkatkan fungsi saluran pencernaan anda. Berikut merupakan beberapa fakta-fakta menarik mengenai daun senna.

Membantu Merawat Sembelit

Sembelit merupakan perkara biasa yang sering terjadi kepada kebanyakan orang, terutamanya wanita dan kanak-kanak. Dianggarkan sehingga 2/3 populasi dunia mempunyai masalah sembelit kronik.

Seperti yang dibincangkan dalam awal artikel ini, secara tradisional, senna digunakan untuk meredakan masalah sembelit.

Daun senna dianggap dapat membantu menyembuhkan atau merawat sembelit kerana ia membantu merangsang usus besar otot. Dalam beberapa kajian yang telah dijalankan, telah terbukti bahawa daun senna dapat mengurangkan sakit perut sehingga 75% jika dibandingkan dengan plasebo. 

Selain membantu merawat sembelit, ia juga dapat membantu mengurangkan rasa sakit yang biasanya dikaitkan dengan masalah usus lain. 

Ia juga dikatakan dapat membantu dengan masalah gangguan pencernaan lain seperti cirit-birit dan buasir. Daun senna juga digunakan untuk membantu merawat ulser peptik dan dispepsia.

Kerana daun senna mempunyai rasa yang agak pahit, ia dapat digunakan untuk meredakan sakit perut. Ini kerana makanan pahit mengalakkan pengeluaran asid dalam perut, yang membantu penyerapan makanan yang lebih baik dan merangsang sistem pencernaan.

Melebatkan Rambut

Daun senna juga membantu merangsang pertumbuhan rambut. Ramai yang mula menggunakan daun senna setiap hari bagi merangsang pertumbuhan rambut dan menjadikannya tebal dan berkilat.

Mereka yang mempunyai rambut yang tebal dan hitam secara semula jadi juga mengamalkan daun senna bagi mengekalkan kesihatan rambut. Terdapat banyak kajian yang dilakukan untuk menilai keberkesanan daun senna dengan pertumbuhan rambut.

Selain memerangi masalah keguguran rambut, daun senna juga dapat mencantikkan rambut dan memperbaiki kesihatan kulit kepala dan merawat kelemumur.

Meringankan Masalah Usus Sensitif

Mereka yang mempunyai sindrom usus sensitif boleh mendapatkan manfaat daripada meminum teh senna.

IBS merupakan keadaan dimana menyebabkan rasa ketidakselesaan pada perut, pedih ulu hati, kembung, dan sembelit atau kekejangan pada perut.

Penyelidikan membuktikan bahawa teh senna dapat memberikan kebaikan dalam membantu merawat gejala IBS dengan melancarkan proses pembuangan anda. 

Mengimbangkan Isipadu Dalam Najis Anda

Oleh sebab senna digunakan dalam merawat sembelit, maka ia sangat baik untuk kesihatan usus besar. Sekiranya anda mempunyai usus yang kosong, anda tidak dapat membuang sekerap yang mungkin, lalu menyebabkan najis anda terkumpul di dalam perut.

Ia dikenali sebagai impaksi tinja, dan ia bukanlah perkara yang baik. Dengan meminum teh senna anda dapat menyeimbangkan isipadu dalam tinja anda, dan mengurangkan masalah pengecutan tinja yang lebih teruk.

Membantu Mengurangkan Berat Badan

Pengambilan daun senna secara berkala dapat membantu membakar lemak dan mengurangkan berat badan.

Secara umum, ramai wanita di Timur Tengah dan Asia Tenggara mengambil teh senna secara berkala sebagai julap perangsang, kerana ia merupakan salah satu cara yang popular untuk mengurangkan berat badan.

Daun senna juga diketahui dapat merangsang rembesan insulin, yang dapat membantu tubuh anda menyerap karbohidrat. Oleh itu, ia dapat membantu mengurangkan berat badan secara semula jadi.

Sekiranya anda sedang berdiet atau cuba untuk menurunkan berat badan, senna boleh membantu. Oleh sebab senna adalah julap yang berkesan, ia juga akan membantu mengurangkan selera makan dan mengelakkan anda daripada makan berlebihan.

Menurut Mayo Clinic, senna juga menurunkan kadar gula dalam darah dan membantu anda mengatur kadar insulin dalam badan. Ia juga dapat membantu meningkatkan metabolisme anda tanpa perlu mengamalkan diet yang ekstrem. 

Adakah Meminum Daun Senna Mendatangkan Kesan Sampingan?

Seperti suplemen lain, adalah sangat penting untuk anda mengetahui kesan sampingan daripada penggunaan daun senna.

Dengan pengambilan daun senna yang berkala, mengamalkan diet yang sihat sihat dan kerap bersenam anda tidak perlu risau kesan sampingan yang memudaratkan. Ia mempunyai lebih banyak kebaikan daripada kesan sampingan. 

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kesan sampingan yang perlu anda perhatikan.

Sekiranya anda mengambil sebarang ubat-ubatan untuk membantu masalah sakit perut atau cirit-birit, daun senna boleh membuatkan masalah anda menjadi lebih teruk. Ia mungkin boleh menyebabkan pedih perut, kembung perut dan cirit-birit.

Sekiranya anda mempunyai gejala-gejala ini, elakkan daripada mencampurkan daun senna dengan ubat. Sebaiknya jarakkan pengambilan daun senna dan ubat anda. 

Bagaimanakah Cara Mengambil Daun Senna?

Daun Senna merupakan julap yang sering digunakan secara tradisional. Penyelidikannya sangat ringkas dan tepat. Ia dapat memberikan kesan dalam masa 5 hingga 6 jam selepas diambil.

Oleh sebab ia cepat bertindak balas, banyak doktor mengesyorkan meminum teh senna sebanyak dua kali dalam sehari. Daun teh senna sangat sesuai diambil pada waktu pagi, supaya anda dapat melihat kesannya dalam tiga hingga empat jam selepas pengambilannya. 

Pastikan anda tidak mengambil daun senna secara berlebihan. Dos biasa ialah 1 hingga 3 gram sehari untuk rawatan penuh. Anda juga boleh menggunakannya mengikut keperluan kesihatan anda. Juga, daun senna paling berkesan apabila diambil secara berkala selama beberapa hari secara teratur.

Dimana Boleh Dapatkan Daun Senna?

Kini, daun Senna boleh dibeli secara atas talian. Terdapat beberapa penjual daun senna yang boleh dipercayai, ketahui lebih lanjut dibawah:

Kesimpulannya

Daun Senna mempunyai beberapa kebaikan perubatan dan apabila diambil sebagai julap, ia dapat membantu merawat masalah pencernaan seperti sembelit, cirit-birit, kolitis ulseratif, sindrom usus sensitif, serta banyak lagi.

Daun Senna dan ramuan lain seperti lidah buaya sangat popular kerana ia mempunyai sejarah perubatan dan telah digunakan sebagai rawatan kesihatan sejak berabad lamanya. 

Secara keseluruhan, daun senna mempunyai lebih banyak kebaikan daripada keburukan. Sekiranya anda belum mencubanya, mengapakah anda tidak mencubanya hari ini?

Leave a Comment

6 − 4 =